Vuonna 1737 toimintansa aloittanut Napolin Teatro San Carlo on maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut oopperatalo. Se ehti siis edelle nykyään selvästi tunnetumpia vastineitaan Milanossa ja Venetsiassa. Oopperatalo sijaitsee samassa kompleksissa kuninkaallisen palatsin kanssa. Näillä rakennuksille on yhteistä sijainnin lisäksi myös se, että molemmat ovat sisältä päin todella upeita.

Oopperatalossa käydään tietysti oopperassa. Jos tämän lajin laulu korkealta ja kovaa ei sovi omille korville tai lompakolle, on Teatro San Carloon onneksi mahdollista tutustua myös kohtalaisen edullisesti opastetulla kierroksella. Me kyllä pärjäämme oopperan kanssa, mutta rakennuksen historiasta kiinnostuneina valitsimme silti mieluummin kierroksen. Oppaamme tunsi oopperan maailman ja talon salaisuudet kuin omat taskunsa. Kierros oli mainio jo pelkkien tarinoiden vuoksi.

Teatro San Carlon nimessä oli alkuun edessä lisämääre Real korostamassa rakennuksen kuninkaallista statusta. Oopperatalon rakennutti Espanjan ja Napolin kuningas Kaarle III, joka hallitsi kuningaskuntaansa muun muassa siitä viereisestä palatsista käsin. Sata vuotta aiemmin valmistunut edellinen oopperatalo oli kuninkaan mielestä jo aikansa elänyt. Oopperatalon suunnitteli arkkitehti Giovanni Antonio Medrano ja sisustuksesta vastasi Angelo Carasale. Teatro San Carlo avattiin Domenico Sarron tuoreella oopperalla Achille in Sciro.

Teatro San Carlon hevosenkengän muotoisen salin penkeille mahtuu kerrallaan 1379 ahteria. Paremmalle väelle löytyy 184 aitiota, joista suurimpaan alunperin kuninkaalle varattuun boksiin mahtuu kymmenen ihmistä. Oopperaesitykset olivat tärkeitä sosiaalisia tilaisuuksia Teatro San Carlon valmistumisen aikoihin. Itse esitys oli kuitenkin toisarvoinen, tärkeintä oli näyttäytyminen. Kaupungin kerma keskittyikin oopperan sijaan nauttimaan toistensa seurasta ja tarjoiluista vaellellen aitioiden välillä. Todelliset oopperan ystävät istuivat permannolla tai piippuhyllyllä lompakon paksuudesta riippuen.

Oopperatalo kärsi pahoin vuonna 1816 syttyneessä tulipalossa, joka sai alkunsa kesken baletin pukuharjoitusten. Kuningas Ferdinand I laittoi kuitenkin korjaukset välittömästi työn alle ja talo saatiinkin taas kuntoon alle vuodessa. 1870-luvulla oopperatalo sai orkesterimontun ja 1890-luvulla sähkövalot. Italian yhdistymisen myötä alueen musiikillinen keskus siirtyi kuitenkin pohjoiseen ja Teatro San Carlon merkitys väheni. Talo kärsi uudelleen vaurioita toisen maailmansodan pommituksissa, mutta Napolin vapautuksen jälkeen loppuvuonna 1943 talon korjaustyöt aloitettiin nopeasti ja jo kolme viikkoa myöhemmin siellä soi taas musiikki.

Opastettu kierros kattaa oopperatalon tärkeimmät tilat. Vierailun myötä tutuksi käyvät itse teatterisalin lisäksi lämpiö sekä kuninkaallinen aitio. Viimeksi mainittu näkyy saliin johtavan oven yläpuolella yllä olevassa kuvassa. Alla oleva kuva puolestaan on otettu saliin päin kuninkaallisesta aitiosta käsin. Tästä suuresta aitiosta on tosiaan kuninkaalliset näkymät koko saliin.

Oopperakausi Teatro San Carlossa kestää marraskuun lopulta heinäkuulle ja baletteja esitetään vuosittain joulukuusta kesäkuuhun. Opastettuja kierroksia on puolestaan tarjolla päivittäin läpi vuoden. Kierroksen kesto on puoli tuntia ja se maksaa 9€ per henkilö. Kierrokset ovat pääosin italiaksi, mutta myös englanninkielisiä kierroksia on tarjolla klo 11.30 ja 15.30. Etukäteen tehtävä varaus on suositeltavaa. Varauksia voi kysellä joko sähköpostilla tai puhelimella, tarkemmat ohjeet löytyvät oopperatalon virallisilta sivuilta täältä. Samasta paikasta voit tarkistaa myös ajantasaiset hinta- ja aikataulutiedot sekä ostaa liput oopperanäytöksiin.


Voin suositella vierailua Teatro San Carlon oopperataloon niin oopperasta kiinnostuneille kuin myös arkkitehtuurin ystävillekin. Myös historiasta kiinnostuneet saavat kierroksesta paljon irti. Talo on sisältä todella upean näköinen, vaikka se ei ulkoa päin nähtynä teekään suurta vaikutusta.

2 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 31.5.2023 at 22:03

    Napolissa olisi mukavaa päästä käymään. Omalla Rooman matkalla pohdimme, että olisimme tehneet visiitin myös Napoliin, mutta päätettiin lopulta, että paikka ansaitsisi oman matkansa. Saattaa tosin olla, että tuleme loppujen lopuksi yhdistämään siihen Sisilian, kun sinne lähdemme. Tuo opastettu kierros kuulostaa erittäin kiinnostavalta.

    Vastaa
    1. Aron 31.5.2023 at 23:29

      Napoli on ehdottomasti mielenkiintoinen kaupunki. Kyllä siellä riittää tekemistä, mutta ihan hyvin ehtii nähdä jo muutamassa päivässäkin. Rakennuksissa on nähtävissä melkoisesti ränsistymistä, mutta silti seasta löytyy näitä mielettömän upeita sisätiloja. Sisilian yhdistäminen samaan reissuun kuulostaa järkevältä idealta.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *