Yksi meidän Bangkokin vierailujemme vakio-ohjelmanumeroista on käynti Chatuchakin viikonloppumarkkinoilla. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niinpä tämäkin paikka on välillä Jatujak, Chatujak tai sitten vain JJ. Kyseessä on Thaimaan suurin tori, jossa myydään tavaraa ihan laidasta laitaan. Vaatteita etsivän kannattaa kuitenkin muistaa, että Chatuchakissa myytävät merkkivaatteet ovat ainakin pääosin piraattitavaraa ja siten laittomia. Meillä yleensä mukaan tarttuu lähinnä mausteita. Suhtaudumme siis paikkaan nähtävyytenä, ei niinkään kauppapaikkana.

Chatuchakin torilla on yhteensä yli 15 000 myyntikojua. Tori on toiminnassa suppeampana iltatorina perjantaisin klo 18-24 sekä laajemmin lauantaisin ja sunnuntaisin klo 7-18. Olemme olleet aina liikkeellä lauantaina tai sunnuntaina, joten iltatoriosuudesta tiedän vain sen mitä olen netistä lukenut. Perille pääsee joko metrolla tai BTS-ilmaratajunalla. Ensin mainitulla lähin asema on Chatuchak Park ja jälkimmäisellä Mo Chit.

Osa torin kojujen välisistä väylistä on katettuja, mutta isoimmat pääväylät ovat avoimia katuja. Joudut siis väkisinkin olemaan ajoittain taivasalla. Ihoon kannattaa siis jo majapaikasta lähtiessä levittää kerros aurinkorasvaa. Nahka kyllä palaa muutoin, riippumatta siitä onko aurinkoa näkyvissä. Hattu ja aurinkolasit ovat myös fiksuja varusteita.

Ostoksia varten kannattaa varata mukaan käteistä. Lähtökohtaisesti kojut eivät hyväksy korttimaksua, eikä automaatteja ole kuin pari alueen laidoilla. Jos näet jotain mielenkiintoista, kannattaa ostos tehdä välittömästi tai unohtaa koko juttu. Et välttämättä enää koskaan löydä samalle kojulle uudestaan. Navigointi alueella kun on hieman haastavaa. Asiaa auttaa, jos olet hankkinut vaikkapa Siam Paragonin Asia Booksista Nancy Chandlerin käsinpiirretyn Bangkokin kartan. Sen lisälehdillä on mukana älyttömän hyvä Chatuchakin kartta. Karttoja on ilmeisesti myynnissä myös Chatuchakissa osastolla numero 2.

Chatuchakin näennäisessä kaaoksessa on kuin onkin jonkinlainen järjestys. Alue on jaettu 27 osastoon. Kukin näistä on pääasiassa erikoistunut tietynlaisiin tuotteisiin. Ihan kaikki kojut eivät kuitenkaan jaksa välittää jaottelusta. Tästä syystä jaottelu toteutuu vain pääosin. Mitä tahansa voi löytää myynnistä miltei mistä tahansa. Siksi vähän erikoisemmankin kuuloisia osastoja kannattaa koluta varmuuden vuoksi.

Kartta ei ole pakollinen varuste Chatuchakissa, jos tarkoitus on vain haahuilla ympäriinsä. Auttava kartta vaikka kuvana kännykkään tallennettavaksi löytyy netistä täältä. Se on hyvin ylimalkainen, mutta auttaa kuitenkin hahmottamaan paikan kokoa ja osastojen sijaintia.

Alueen maamerkki on vuonna 1987 edellisen kuninkaan 60-vuotispäivän kunniaksi rakennettu kellotorni. Se näkyy pääväyliltä kohtalaisen hyvin ja auttaa näin sijainnin määrittämisessä.

Kaikkea herkullisen näköistä ei Chatuchakissa kannata maistaa. Torilta löytyy useampi koju, joka keskittyy muovisten hedelmien ja kasvisten näköiskappaleiden myymiseen. Ainakin etäämpää katsoen nämä näyttävät häkellyttävän aidoilta.

Juotavaa on syytä olla toriretkellä mukana. Jos on ulkona paahtavan kuuma, on lämpötila pressujen alla sisäkäytävillä vielä korkeampi. Juomaa on onneksi tarjolla pääväylien varrella. Veden lisäksi kannattaa kokeilla kookosvettä suoraan pähkinästä pillillä imutettuna. Se tekevät ihmeitä helteellä. Pelkkä veden juominen kun tekee olon pian veteläksi.

Todelliseksi keitaaksi Chatuchakin keskellä on osoittautunut pieni kahvila/baari Viva. Paikka sijaitsee osastolla 26, mutta sen löytäminen ilman Chandlerin karttaa voi olla hieman haastavaa. Jääkahvi ja tuorepuristettu hedelmämehu tekee ihmeitä kuumuuden keskellä vaeltelun lomassa. Pienen varikkopysähdyksen jälkeen jaksaa kiertää vielä muutaman osaston.

Chatuchakin hintatasoa ei netistä lukemani mukaan pidetä erityisen edullisena. Kojuissa on kuitenkin aina mahdollista tinkiä. Myyjä kyllä kertoo, mikäli hinnat eivät ole neuvoteltavissa. Ostoprosessin voi hyvin keskeyttää, jos hinta näyttää asettuvan omalta kannalta väärälle tasolle. En itse ole suuri tinkimisen ystävä, mutta joidenkin koriste-esineiden hinnoista olen joskus Chatuchakissa saanut vähän pyöristettyä pois.

Ikävänä puolena Chatuchakin torilla on eläinkauppa. Laillisesti myytävillä eläimilläkään ei varmasti ole häävit olosuhteet ja niiden lisäksi myös laiton uhanalaisten eläinten kauppa rehottaa alueella. Olemme ihan tarkoituksella kiertäneet eläimiin erikoistuneet osastot torista kaukaa. Kuvan kissataksilla ei ole mitään tekemistä laittoman eläinkaupan kanssa. Joskin lisenssimaksut brandin omistajalle ovat saattaneet unohtua.

Muut kirjoitukset aiheesta Bangkok:

14 kommenttia

 1. Jenni / Unelmatrippi 11.2.2018 at 13:32

  Tämä oli kiinnostava vinkki Bangkokiin! Me emme matkoilla yleensä jaksa kauheasti kiinnostua shoppailusta, mutta siitä huolimatta olemme kierrelleet yhdet jos toiset markkinat ihan samalla periaatteella kuin kerroit teidän tehneen täällä: suhtaudumme niihin nähtävyytenä ja ostamme korkeintaan jotain syötävää. Varsinkin Aasiassa markkinoilla on usein myynnissä mitä kummallisempia juttuja, joten ihan näkemisen arvoisia tapahtumia / paikkoja ne usein ovat.

  Vastaa
  1. Aron 11.2.2018 at 19:57

   Kiitos. Shoppailu ei kuulu meilläkään yleensä ohjelmaan, poislukien Jenkki-reissut, joilla joskus päädymme vaateostoksille. 🙂 Tuo markkinameininki Aasiassa on sen verran kivasti erilaista kuin kotosalla, että noita paikkoja kiertelee ihan mielellään. Lasken nämä aina ensisijaisesti nähtävyyksiksi.

   Vastaa
 2. Sofia 12.2.2018 at 01:11

  Kiitos kivasta vinkistä! Vaikka alueelle ei ostoksille menisikään, niin on aina kiva kierrellä, ihmetellä ja tutkia tarjontaa. Naureskelin noille muovihedelmille, näyttävät kyllä erehdyttävän aidoilta! 🙂

  Vastaa
  1. Aron 12.2.2018 at 07:35

   Noita muovihedelmiä löytyy ihan joka lähtöön. Näköjään tuollaisillekin on kysyntää. Vaikka mielestäni olemme aina kiertäneet alueen varsin tarkasti, näimme nuo hedelmät vasta viimeisimmällä vierailulla. Alue on siis aika iso ja hieman sekava. 🙂

   Vastaa
 3. Kohteena maailma / Rami 12.2.2018 at 21:59

  Tuo oli Bangkokissa käydessä itselle "pakollinen kohde" sunnuntaina. Muut seurueesta ei ollut noista markkinoista kiinnostuneita, niin lähdin itsekseni ihmettelemään maailman menoa tuonne maailman suurimmille markkinoille. Olihan se käymisen arvoinen kokemus vaikka mitään sieltä ei ostaisikaan ja toiseksi, nuo eläinten kohtelut tietysti harmittavat suunnattomasti. Kaikesta huolimatta erittäin mielenkiintoinen kohde Bangkokissa.

  Vastaa
  1. Aron 13.2.2018 at 14:50

   Me ollaan kunnostauduttu käymällä tuolla jo useamman kerran. Varmaan mennään vielä seuraavallakin kerralla kun Bangkokiin päädytään. Vielä on monta kulmaa kiertämättä. Melkoisen iso torihan tuo on.

   Vastaa
 4. VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA 16.2.2018 at 14:48

  Viime Bangkokin reissuun sain vihdoin ja viimein käytyä täällä! Olin niin monta vuotta ollut aina joka kerta Bangkokissa, että pitäisi mennä. Jostain syystä en päätynyt koskaan sinne, paitsi viimeksi. Voin kertoa, että tästä lähtien ei tarvitse paljoa muualta ostoksia tehdä. Ihan täydellinen paikka ja niin myös tuo kahvilakin, tuttu paikka. 🙂

  Vastaa
  1. Aron 16.2.2018 at 17:42

   Kiitos kommentista, Veera. Hienoa, että pääsit vihdoin Chatuchakiin. Tuo kahvila on todellinen keidas kaiken sen hulinan keskellä.

   Minullakin on monessa suosikkikaupungissa paikkoja, joissa on joka kerralla tarkoitus käydä, mutta aina se kuitenkin jää. Esim. New Yorkissa olen aina menossa Brooklynin sillalle, mutta silti se on edelleen käymättä. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että suosikkipaikoissa on hyvä pitää jemmassa paikkoja seuraavaa kertaa varten. Sillä lailla ikään kuin varmistamassa, että se seuraava kerta vielä tulee. 🙂

   Vastaa
 5. Tämä matka -blogi 16.2.2018 at 17:41

  Chatuchakin viikonloppumarkkinat ovat vuosien saatossa muuttuneet kovasti. Viime kerralla kun kävimme vuonna 2016, ei enää öytynyt jälkeäkää siitä, mitä paikka oli vuonna 1996. Silloin tuntui, että sieltä vielä löytyi jotakin ostettavaa, nyt paikka on kuten kuvaat, enemmänkin nähtävyys, kuin ostospaikka. Kaikki muuttuu …

  Vastaa
  1. Aron 16.2.2018 at 17:51

   Hehee, noista ajoista Bangkokissa ei minulla olekaan mitään käsitystä. Vuonna 1996 olin käynyt Suomen rajojen ulkopuolella vasta Ruotsissa. 🙂 Ensimmäinen Bangkokin vierailuni taisi olla noin kahdeksan vuotta sitten. Olen kuitenkin jotain pientä lukenut Bangkokin historiasta ja lukemastani olen päätellyt, ettei tämä nykyinen megaostarimeininki kaupungissa niin kovin vanha juttu vielä ole. Olisi varmasti ollut hauska tutustua tuohon vanhaan Chatuchakiin myös ja nähdä tuo muutos. Onnekas olet, kun olet sitä päässyt todistamaan.

   Vastaa
 6. Hanna 17.2.2018 at 14:52

  Ensi kesänä menossa Thaimaahan ja Bangkokiin, kiitos hyvistä vinkeistä sillä tuolla Chatuchakissakin on tarkoitus käydä ihmettelemässä 🙂 Tuo käsin piirretty kartta vaikutti mielenkiintoiselta hankinnalta!

  Vastaa
  1. Aron 17.2.2018 at 15:09

   Hienoa, jos vinkeistäni on iloa! Suosittelen kyllä Chatuchakia, samoin kuin Nancy Chandlerin karttaa. Siinä on Chatuchakin lisäksi myös paljon muuta hyödyllistä informaatiota Bangkokista. Esimerkiksi Chinatownin kartta on todella mainio. Chinatownissa kun on myös käytössä jonkinlainen aluejaottelu. Chandlerin kartan avulla on helpompi välttää vaikkapa ne lähinnä moponosia myyviä kauppoja sisältävät korttelit. Jos siis ei nyt vaikka sattuisi juuri moponosat olevan haussa. 🙂

   Vastaa
 7. Mika / Lähtöportti 28.2.2018 at 12:26

  Chatuchakin nimi on jäänyt mieleen, vaikkei sinne toistaiseksi ainoalla Bangkokin-matkalla päädyttykään. Itsekin kiertelen mielelläni matkoilla toreilla tai markkinoilla ihan vaan siksi, että niillä voi aistia paikallista elämää ja ihmetellä milloin mitäkin. Ostoksia teen tosi harvoin, mutta hyviä kuvia saa välillä otettua. Jos muoviruoka kiinnostaa, niin Tokion-reissulla kannattaa suunnata Kappabashi-kadulle, joka on täynnä muoviruokakauppoja 😀

  Vastaa
  1. Aron 28.2.2018 at 14:51

   Chatuchak on näitä paikkoja, jotka kyllä mainitaan kaikissa matkaoppaissa ja muutenkin turisteille aina suositellaan. Täytyypä kirjoittaa tuo Kappabashi ylös, että muistan käydä katsomassa. 🙂

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *