Käväisimme pääsiäisen ympärillä viettämässä reilun viikon verran aikaa lempikaupungissamme Pariisissa. Reissu tuli parisen vuotta myöhässä, sillä olimme kaavailleet tällaista visiittiä vapun 2020 tienoille tuolloin suunnitteilla olleen työmatkani jatkoksi. Korona vei työmatkan mennessään ja saman tien peruuntui myös Pariisin visiitti. Kun nyt koronan jälkeinen matkailukautemme vihdoin käynnistyi maaliskuussa Rooman piipahduksella, oli Pariisi selkeä seuraava kohde.

Tai selkeä ja selkeä, aina pitää olla tilaa ämpyilylle. Ehdimme jälleen pohtia vaikka mitä muitakin vaihtoehtoja. Aluksi ideana oli lähteä jonnekin lämpimään. Tuttavien kuvat Thaimaan autioista hiekkarannoista houkuttelivat kovasti, ja hyvänä varasuunnitelmana myös tuttu Teneriffakin olisi kelvannut. Siellä ei toki olisi ollut tuoreita mangoja eikä aivan yhtä lämmintä. Yhtenä vaihtoehtona mietimme jopa Texasia, koska Finnair mainosteli tarjolle tulleita suoria lentojaan Dallasiin. Hetken aikaa nämä kaikki vaihtoehdot olivat jopa lentojen osalta saman hintaisia, oletettavasti pääsiäisen vuoksi. Onneksi lopulta Pariisin lentojen hinnat sentään hieman putosivat.

Pariisin kevät

Tämä oli ensimmäinen kokemuksemme keväisestä Pariisista. Aiemmilla vierailuillamme olimme päässeet nauttimaan niin kesän helteistä kuin talven hyytävistä tuulistakin. Toisaalta niin kesällä kuin talvellakin olimme myös kokeneet eri asteisia sadekelejä. Tällä kertaa sääennuste lupaili ensin noin 20 asteen lämpötiloja auringonpaisteen kera pääsiäisen pyhiksi ja sen jälkeen alle 15 asteen laskevaa lämpötilaa sekä mahdollisia sateita. Onneksi sääennusteet eivät kuitenkaan osoittautuneet luotettaviksi muuta kuin aivan lähimmän tulevaisuuden osalta.

Pariisilta emme varsinaisesti kaivanneet lisävakuutteluja, totesinhan jo heti aluksi kaupungin olevan ykkössuosikkimme. Silti ihastuksemme kaupunkia kohtaan vain vahvistui tällä vierailullamme. Jo lentokentältä junan kyydissä kohti keskustaa puksutellessamme ja kovin kesäiseltä näyttävää maisemaa tuijotellessamme totesimme ajankohdan valinnan osuneen nappiin. Keväinen Pariisi hurmasi meidät välittömästi.

Tunne vain vahvistui vierailun myötä. Pääsiäisen sää oli tosiaan upean aurinkoinen ja lämmin. Tosin keväällä tuo 20 astetta ei vielä houkutellut kesäiseen pukeutumiseen. Auringonpaisteessa pärjäsi jo hyvin ilman takkia, mutta kadun varjoisammalla puolella tallustellessa takin puki mielellään takaisin päälleen. Kalenterin mukaan pukeutujat toki olivat jo shortseissa liikkeellä. Sääennusteessa sateinen sää väijyi koko lopun reissun ajan aina kahden päivän päässä, mutta onneksi se ei ennen kotiinpaluuta ehtinyt meitä saavuttaa. Kylmimpänäkin päivänä elohopea kohosi 19 asteeseen, eikä aurinkokaan piiloutunut pilvien taakse kuin hetkiseksi kerrallaan.

Pariisi on tunnettu upeista puistoistaan, joita olemme aiemmin saaneet ihailla kesäisessä kukkaloistossaan. En kuitenkaan olisi ikinä osannut arvata, että kaikista kauneimmillaan puistot ovat kesän sijaan keväällä. Kukkaistutukset olivat nyt vähintään yhtä kauniita kuin kesälläkin, mutta niiden lisäksi myös kaikki puut ja pensaat tuntuivat olevan kukassa samaan aikaan. Ei ihme, että puistoissa pyöri väkeä kuin pipoa.

Kävellessämme kaupungilla pitkin Aivastusten Avenueta, Pärskimisten Boulevardia ja Rue de Räkää huomasimme miltei joka toisen ihmisen köhivän ja aivastelevan. Kevät oli siis monenlaisten pöpöjen huippusesonkia myös Pariisissa. Siten ei ollut suurikaan ihme, että meillekin tuli molemmille reissusta tuliaisena kevyt kevätflunssa kaikesta väkijoukkojen välttelystä ja käsihygieniasta huolehtimisesta huolimatta. Yllättäen kyseessä ei kuitenkaan ollut korona, vaan joku peruskröhä.

Uusilla kulmilla

Olisimme majoittuneet mielellämme monelta aiemmalta kerralta tutulle Oopperan alueelle, mutta tämä osoittautui haastavaksi. Pääsiäinen oli selvästi hyvin suosittu aika vierailla Pariisissa ja viime tipassa varauksia tehdessämme jouduimme tyytymään siihen mitä jäljellä oli. Aiempi luottohotellimme Richmond Opera oli käynyt läpi remontin ja muuntunut varsin trendikkään oloiseksi. Nimikin oli vaihtunut Chouchouksi. Olisi ollut hauskaa vilkaista tämän muodonmuutoksen tuloksia, mutta pääsiäisviikonloppuna hotelli oli jo täyteen buukattu ja senkin jälkeen hinnat olivat poskettoman korkeat. Olihan Richmond Opera jo 20 vuotta sitten vähän kasvojenkohotuksen tarpeessa, mutta siitä huolimatta olisimme mielellämme pitäneet tuon edullisen tukikohdan hienolla paikalla. Hotelli oli kuitenkin nuhjuisuudestaan huolimatta aina siisti ja palvelu ensiluokkaista. Huoneetkin olivat pikkuisen yleistä pariisilaistasoa tilavampia.

Tarjolla olleista vaihtoehdoista päädyimme lopulta Gare de Lyonin rautatieaseman vieressä 12. kaupunginosassa sijainneeseen citizenM-ketjun hotelliin. Ketjun olimme testanneet jo aiemmin Lontoossa, eikä meillä ollut siitä mitään pahaa sanottavaa. Tokihan tästä majapaikasta puuttui kaikki pariisilaisuus, mutta vallitsevassa tilanteessa se oli parasta mitä tarjolla oli. Emme kuitenkaan halunneet maksaa itseämme kipeiksi tai vaihtoehtoisesti majoittua kauaksi kaikesta. Vaikka paikka ei ollut mikään ykkössuosikkimme, päätimme suhtautua uuteen sijaintiin avoimin mielin. Tämä kannatti, sillä tarkempi tutustuminen tienooseen paljasti lähistöltä löytyvän useampiakin varsin mielenkiintoisia kohteita. Tuskin olisimme näihin tutustuneet, jos olisimme majoittuneet tutuilla alueilla.


Tarkoitukseni oli aluksi kirjoittaa vain lyhyt kuvaus reissustamme. Teksti kuitenkin venyi ja venyi. Kun sitä oli kertynyt niin paljon, etten enää itsekään jaksanut lukea sitä oikolukuvaiheessa kerralla kokonaan, päätin jakaa tarinan muutamaan erilliseen osaan. Keksin siis pyörän uudestaan ja päädyin samanlaiseen useampiosaiseen matkakertomukseen kuin monien muidenkin reissujemme osalta olen päätynyt. Tuttuun tapaan linkit matkakertomuksen osiin ilmestyvät tähän alle sitä mukaa kuin tekstit valmistuvat. Tervetuloa tutustumaan keväiseen Pariisiin!

4 kommenttia

  1. Henna 11.5.2022 at 08:58

    Jännä tää ”koronan jälkeinen” termi, kun Suomi johtaa tällä hetkellä koronan kuolintilastoja ja on tartunnoissakin kärkikahinoissa Euroopan maiden joukossa, vaikkei täällä edes testata juuri ketään. Ranska on siellä top vitosessa myös.

    Vastaa
    1. Aron 11.5.2022 at 22:19

      En ehkä ollut riittävän täsmällinen. Kun kirjoitin ”koronan jälkeinen matkailukautemme”, tarkoitin sillä ”koronarajoitusten höllentämisen jälkeinen matkailukautemme”. En tullut ajatelleeksi, että asian olisi voinut tulkita noin kirjaimellisesti. Koronan jälkeisestä ajasta sellaisenaan puhuminen on aika turhaa, koska ei se korona mihinkään katoa. Kaksi vuotta kotona istuskelua sai nyt riittää. Hyvä käsihygienia ja myös maskin käyttäminen tarpeen mukaan joukkoliikenteessä ja muissa tungostilanteissa ovat toistaiseksi toimineet ja olemme onnistuneet välttymään koronatartunnalta.

      Vastaa
  2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14.5.2022 at 15:18

    En ole Pariisissa ikinä käynyt ja ranskassakin vain Ranskassakin ylipäätään vain Alpeilla. Keväinen Pariisi näyttää kyllä todella hienolta kukkivine puineen, ja mukavaa, että säätkin suosivat. Pariisi tietysti on vielä jossain vaiheessa pakollinen matkakohde, ja veikkaampa, että tuo matka tulee tapahtumaan keväiseen aikaan.

    Vastaa
    1. Aron 26.5.2022 at 18:39

      Kannattaa ehdottomasti käydä Pariisissa, keväällä tai milloin tahansa muulloinkin. Se on ihan ykköspaikka.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *