Tämän vuoden kesäloma kului pääosin Vietnamissa, jota kiersimme noin kolmen viikon ajan. Monillehan Vietnam on talvilomakohde, mutta meitä etenkin maan pohjoisosan koleat talvisäät pelottavat. Siksi maa valikoitui kohteeksi juuri kesäaikaan. Kesällä toki erityisesti eteläisessä Vietnamissa on sadekausi, mutta ainakin tällä kertaa onnistuimme välttymään pahimmilta sateilta. Sää oli suorastaan häkellyttävän kuiva.

Matkan varrelle osui upeita maisemia, neljä maailmanperintökohdetta, suurkaupunkeja, rantaa, paljon historiaa ja myös vähän muistutusta sodan kauhuista. Nähtävää oli valtavasti, eikä tämä kolme viikkoa oikein riittänyt kuin pintaraapaisuun tästä pitkästä ja kapeasta maasta.

Matkamme alkoi Hanoista, jonne lensimme Hongkongin kautta. Tutustuimme kesäisen kuumaan ja kosteaan pääkaupunkiin yhteensä neljän päivän ajan. Tallustelimme pääasiassa puiden varjostamia vanhankaupungin kapeita katuja ja totuttelimme Vietnamin kaoottiseen liikenteeseen. Hanoi olikin liikenteen suhteen matkamme kohteista kamalin, ja siksi hyvä paikka harjoitella. Muissa kohteissa pärjäsi Hanoin liikenteeseen tottuneena leikiten.

Hanoista siirryimme kahden yön risteilylle Halonginlahdelle. Upeiden kallioiden lomassa risteilemisestä muodostui yksi parhaista reissukokemuksista koskaan. Hieno sää, ihana lämpö, mielettömät maisemat sekä tietenkin laivalla tarjotut pitkät ateriat maistuivat. Kun vielä paattikin oli puolityhjä näin parhaan sesongin ulkopuolella, nautimme tästä parin vuorokauden risteilystä todella paljon. Emme löytäneet sitä monien muiden kertomuksissa kuvattua roskaista ja täyteen turisteja ahdettua Halonginlahtea. Ajankohdalla saattoi olla tässä suuri merkitys.

Palasimme Hanoihin risteilyn jälkeen vielä yhdeksi yöksi. Vaan sitä seuraava yö olikin vähän jännittävämpi, sillä hyppäsimme illalla Hanoissa yöjunaan 14 tunniksi. Muiden kokemuksia luettuamme päädyimme valitsemaan pikkuisen hintavamman yksityisvaunun, jossa oli tarjolla myös kahden hengen hyttejä. Valtiollisen junayhtiön tyylistä poiketen yksityisvaunussa hytti oli siisti, lakanat olivat puhtaat, eikä samassa hytissä matkustanut lisäksemme muita eläinkunnan edustajia.

Astuimme aamulla pois junan kyydistä maan vanhassa pääkaupungissa Huessa, jossa ihastelimme keisarillisen palatsin loistoa sekä edesmenneiden hallitsijoiden övereitä hautamuistomerkkejä. Myös kommunistista arkkitehtuuria riitti ihailtavaksi.

Huesta matka jatkui Hoi Aniin. Matka taittui hotellin järjestämällä yksityiskyydillä maisemareittiä pitkin. Matkan varrelle osui muutama ihan mielenkiintoinen pysähdys.

Hoi An täyttyi illalla turisteista, joista oletettavasti suuri osa majoittui jossain etäämmällä. Värikkäiden lyhtyjen koristamat kadut olivat paikoin aivan tukossa. Onneksi vastaavasti päivisin kaupunki oli hyvin rauhallinen. Ihmisiä oli liikkeellä pieninä ryhminä, mutta mistään tungoksesta ei voinut puhua. Aluksi arvelimme ensimmäisen päivän rauhallisuuden johtuneen jatkuvasta tihkusateesta, mutta eipä seuraava aurinkoinen päiväkään ollut sen ruuhkaisempi.

Hoi Anista jatkoimme matkaa Vietnamin viidenneksi suurimpaan kaupunkiin Da Nangiin, jossa vietimme kolme yötä. Ensimmäinen kokonainen päivä kului rannalla ja toisena lähdimme oppaan johdolla retkeilemään viidakkoon My Sonin temppelinraunioille. Aluksi meidän piti mennä toisena päivänä katsomaan Insta-suosikki Kultaista siltaa, mutta tarkemmin kohteeseen tutustuttuamme totesimme sen aika tympeäksi. Samaan kohtalaisen hintavaan pääsylippuun kuului sitä sun tätä, joista emme olisi olleet kiinnostuneita. Kultaisen sillan väenpaljous vaihtui siis liki autioihin temppelinraunioihin viidakossa. My Sonin myötä neljä maailmanperintökohdetta tuli täyteen.

Da Nangista  matka jatkui viimeiseen kohteeseen, maan suurimpaan kaupunkiin Ho Chi Minh Cityyn, josta tykkäsimme käyttää kaupungin vanhaa nimeä Saigon. Sopii suuhun paremmin. Kyytivaihtoehtona oli pitkään yöjuna, jolla matkaa olisi kertynyt 16 tuntia. Lopulta päädyimme lentämään tuon välin, kesto 1,5 tuntia. Tälle osuudelle olisi ollut tarjolla vain valtion junayhtiön kyytejä, joissa pienin hytti olisi ollut neljälle hengelle.

Olin kuullut Saigonin liikenteestä niin paljon kauhutarinoita, että arvelin meidän käyttävän autokyytejä tarjoavaa mobiilisovellus Grabia kaikkeen liikkumiseen. Lopulta hämmästys oli suuri, kun Saigonin liikenne osoittautui Hanoihin verrattuna erittäin kurinalaiseksi ja selkeäksi. Kaupungissahan oli liikennevaloja joita noudatettiin, ja jalkakäytäviä joilla mahtui kävelemään. Saigonin liikenne ei tuntunut juuri kotoista kummemmalta.

Meidän oli tarkoitus jatkaa matkaamme Saigonista vielä kahteen kohteeseen naapurimaa Kambodžassa. Tämä ei nyt tällä kertaa kuitenkaan toteutunut, vaan palasimme kotiin Saigonista jälleen Hongkongin kautta. Reissun lyheneminen suunnitellusta jäi harmittamaan niin paljon, että uusi Kaakkois-Aasian vierailu lienee edessä yllättävän pian.

Kaiken kaikkiaan matkamme onnistui monessakin mielessä odotettua paremmin. Olimme varautuneet jokapäiväisiin sateisiin ja jatkuvaan panikointiin liikenteessä. Näistä uhkakuvista kumpikaan ei toteutunut. Sää oli upean helteinen, juuri sellainen paahtavan kuuma josta pidämme eniten. Liikenteeseenkin totuimme nopeasti. Alkuun hyppäsin ilmaan jokaisen tööttäyksen kohdalla, mutta niihin totuttuani osasin tulkita niitä oikein ja näin välttyä jäämästä muiden jalkoihin.

Vietnam ei kuitenkaan noussut suosikkikohteeksi. Vaikka näimme paljon todella upeita maisemia ja nautimme herkullisista ruoista, ei maa tehnyt ollenkaan samanlaista positiivista vaikutusta kuin keväinen Kaakkois-Aasian kohteemme Myanmar. Vietnamissa tunsimme lähinnä olevamme paikallisille vain käveleviä lompakoita. Se jatkuva kusetusyritysten tulva oli jotain ihan muuta kuin mihin olimme vaikkapa Myanmarissa tai Kambodžassa tottuneet. Tuo noin kolme viikkoa riitti mainiosti, emmekä ole aikeissa palata Vietnamiin ihan heti huomenna.

Tämän lyhyen tiivistyksen jälkeen on aika pureutua tarkemmin kuhunkin matkamme kohteeseen. Luvassa on taas useamman osan pituinen matkakertomus täynnä kommelluksia, arkisia havaintoja ja loputonta vietnamilaisen kahvin ylistystä. Saattaa tekstitulvan joukkoon jokunen kuvakin olla eksynyt. Linkit matkakertomuksen osiin ilmestyvät tähän alle sitä mukaa kuin osat valmistuvat. Tervetuloa mukaan matkalle!

14 kommenttia

 1. sari 4.8.2019 at 11:39

  Teillä on varmasti ollut mielenkiintoinen reissu. Ja onneksi säät ovat olleet suotuisat. Oli kiva tulla lukemaan kertomusta ja samalla muistella omaa matkaa.

  Vastaa
  1. Aron 5.8.2019 at 14:02

   Kiitos. Oli kyllä todella mielenkiintoinen reissu. Sää suosi ja muutoinkin sesongin ulkopuolinen ajankohta osoittautui jälleen kerran mainioksi valinnaksi.

   Vastaa
 2. reissujani 4.8.2019 at 14:23

  Samat fiilikset jäivät Vietnamista – tosin vain viiden päivä reissu Hanoihin. HalongBay oli tällöin (marras-joulukuun vaihde) ihan "tukossa" ja kova härdelli. Toinen mikä vähän häiritsi oli se jatkuva "kusettamisen" tekeminen — piti olla todella tarkkoja myös vaihtorahojen suhteen. Ehkäpä annan Vietnamille vielä joskus toisen mahdollisuuden —

  Vastaa
  1. Aron 5.8.2019 at 14:05

   Ilmeisesti tosiaan tuolla Halonginlahdella on todella isoja eroja turistien määrässä eri vuodenaikojen välillä. Meidän kokemuksemme mukaan kesällä tuolla on todella rauhallista. Samaa sanoi opas, jolta asiasta vähän kyselin.

   Minä en muista, että vaihtorahojen kanssa ainakaan mitään räikeää kusetusta olisi yritetty. Muutoin kyllä kaikenlaista yritteliästä kaveria oli liikkeellä. Varmasti mekin vielä tuonne haluamme joskus uudelleen, mutta heti reissun jälkeen mitta oli aika pitkälti täynnä Vietnamia. Onhan tuolla toki vielä paljon hienoja paikkoja, joihin emme ehtineet tutustumaan.

   Vastaa
 3. Anonyymi 6.8.2019 at 11:50

  Me palattiin juuri 3 viikon Vietnamin reissulta. Hanoi-Da Nang – Hoi An – Da Nang. Itse ei törmätty varsinaisiin kusetuksiin missään, ainoastaan virallisilla taksikuskeilla tuntui olevan vaihtorahat vähissä. Grabeissa hinta oli aina se mitä sovellus näytti (toisin kuin Balilla jossa kuskit vaativat vähintään puolet lisää tai jättivät kyydistä). Mihinkään tuputtamiseen ei juuri törmätty. Huomattavasti siistimpää ja parempi palvelu kuin Balilla tai Thaimaassa vaikka paikallisilla ei aina englanti taipunutkaan. Erittäin ystävällisiä ihmisiä ja aidosti kiinnostuneita. Hoi Anin vanha kaupunki oli ainut pettymys johtuen aivan käsittämättömästä iltaruuhkasta, siellä ei sitten viihdyttykään kuin puoli tuntia. An Bang beach oli myös aivan turha mutta ei tuonne alueelle rantalomalle mennäkään. Muilla alueilla oli varsin rauhallista. Kesä on hyvä aika matkustaa Keski-Vietnamiin, ainut miinus ehkä suuret määrät kiinalaisia turisteja. Kiva reissu ja saatiin uusia tuttuja. Uskon että mennään uudestaan.

  Vastaa
  1. Aron 7.8.2019 at 04:22

   Nuo kusetusyritykset keskittyivät isompiin kaupunkeihin. Joitain perus turistihuijauksia yritettiin Hanoissa, mutta eniten tätä oli Saigonissa. Näimme paljon takseja, joissa firman nimi oli melkein kuin toisen luotettavan firman nimi. Kengänkorjaushuijausta Saigonissa yritettiin parhaimmillaan kolme kertaa parinsadan metrin matkalla. Yrityksiksi jäivät, kun nämä tiesi huijauksiksi.

   Hoi An oli selvästi parhaimmillaan päivällä. Illan ruuhka oli melkoinen. Kaupunki on oikeasti kaunis, joten kannattaa ehdottomasti seuraavalla kerralla saapua aikaisemmin.

   Vastaa
 4. Anonyymi 7.8.2019 at 07:46

  Kyllä juuri näin, me käytiin kuvailemassa n. 05.30 aikaan aamulla hetken aikaa, muutaman ruudun sai joissa oli vain 1 ihminen. Sen jälkeen olikin ns. aamuruuhka, esim Japanilainen silta aivan tukossa hääkuvaajia yms. Illalla ihan täysi kaaos, ei mahdu kävelemään.

  Vastaa
  1. Aron 7.8.2019 at 13:42

   Tuo Japanilainen silta tuntuikin olevan se suosituin paikka. Siellä oli aina väkeä. Muutoin keskellä päivää kaduilla oli hetkittäin hyvinkin rauhallista. Lyhdyt ovat toki hienoja pimeällä, mutta muuten Hoi Anin hienot talot pääsevät parhaiten oikeuksiinsa juuri päivänvalossa.

   Vastaa
 5. Suvi / Suvin matkassa 10.8.2019 at 07:35

  Vietnam on itsellä vielä kokematta, ja juuri tämän tyyppinen matka kiehtoisi, pohjoisesta etelään. Etenkin tuo risteily Halonginlahdella kuulostaa todella kokemisen arvoiselta!

  Vastaa
  1. Aron 10.8.2019 at 13:43

   Vietnamissa on paljon mielenkiintoista nähtävää. Kannattaa kyllä käydä useammassa kohteessa kerralla. Halonginlahti oli meidän reissumme kohteista ehdottomasti kivoin.

   Vastaa
 6. Anna | Muuttolintu.com 10.8.2019 at 23:41

  Aika mukavasti saitte kohteita mahtumaan kolmeen viikkoon. Kiva, että sää suosi, eikä liikennekään säikyttänyt 🙂 Me oltiin pari kuukautta viime vuonna Vietnamissa, enkä itse siinäkään ajassa tottunut tien ylittämiseen. 🙂 Me ollaan risteilty pariin otteeseen Halonginlahdella, ja Bai Tu Long Bayn alueesta tykättiin enemmän, siellä on vähän rauhallisempaa. Mutta komiat siellä on maisemat joka tapauksessa! Vietnamiin mahtuu nähtävää, itse haluaisin vielä lähteä kolmannenkin kerran ja tutustua uusiin alueisiin.

  Vastaa
  1. Aron 11.8.2019 at 07:58

   Matkan aikataulu tuntui oikein sopivalta. Liikenteen helppous hämmensi vähän, sillä esimerkiksi Phnom Penhissä kadun ylittäminen tuntui aikoinaan todella pelottavalta.

   Näistä nyt näkemistämme kohteista Halonginlahdelle ja Hueen voisin hyvin palata uudelleen. Lisäksi monta kohdetta jäi nyt vielä näkemättä. Mielenkiintoisia paikkoja tosiaan Vietnamiin mahtuu. Varmaan mekin vielä joskus palaamme maahan, vaikka tällä erää tuo kolme viikkoa oli ihan tarpeeksi.

   Vastaa
 7. Tiina Johanna / Kookospalmun Alla 11.8.2019 at 20:59

  Mielenkiintoisia reissukokemuksia saitte selvästi kerrytettyä ja vaikka ei ehkä mielikohteeksi valikoitunut tämä, niin varmasti silti mukava matka ja kokemisen arvoinen maa! 🙂 En ole koskaan Vietnamissa käynyt, mutta toivottavasti pian toteutuisi sekin. Hienoa, että säät suosivat teitä reissullanne noin mukavasti ja pääsitte kokemaan erilaisia matkailumuotojakin hyvin!

  Vastaa
  1. Aron 12.8.2019 at 04:17

   Reissu oli kyllä todella mielenkiintoinen, vaikka lopulta maa ei suosikiksi noussutkaan. Toivottavasti sinunkin Vietnamin seikkailusi toteutuu pian.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *