Yhden matkan kokemuksella en voi vielä väittää olevani Route 66 -asiantuntija, mutta olen kuitenkin yrittänyt perehtyä aiheeseen tarkasti keräämällä tietoa eri lähteistä. Siksi ajattelin pukea nämä tiedonjyvät pienen oppaan muotoon. Blogin lukijatilastojen valossa tämä aihe näyttää ihmisiä kuitenkin kiinnostavan. Yritän myös kirjata ylös kaikki käyttämäni lähteet, jotta tarkempaa tietoa kaipaava osaa hakeutua sen äärelle.

Olen jakanut oppaan useaan osaan lukemisen helpottamiseksi. Suunnitteluosa on lähinnä yleistä automatkahöpinää, mutta mukana on myös joitain erityisvinkkejä Route 66 -matkan suunnitteluun. Tämän jälkeisissä osissa keskityn Route 66 -reittiin kunkin osavaltion sisällä ja sen varrelta löytyviin nähtävyyksiin. Lopuksi annan vielä joitain vinkkejä matkan aikatauluttamisesta sen mukaan montako viikkoa on matkaan aikaa uhrattavana.

Tämä opas on siis kompaktimpi kuin hurjan pitkäksi venähtänyt matkakertomukseni. Toisaalta olen myös poiminut mukaan nähtävyyksiä, joihin emme itse omalla matkallamme syystä tai toisesta tutustuneet, mutta jotka kuitenkin olivat listallamme mukana. Jossain määrin tämä on siis minulle kolmas Route 66 -matka. Ensimmäinen oli se varsinainen matka, toinen oli tuo matkakertomuksen kirjoittaminen ja nyt mennään taas. Toivottavasti lukijoilla on yhtä kivaa kuin minulla.

Matkan suunnittelu
Ennen matkaa vähintään muutamia perusasioita on tarpeen miettiä. Osa esille nostamistani asioista on yleisiä kaikkiin pidempiin matkoihin liittyviä, osa taas erityisesti Chicago-Los Angeles -väliä koskevia.

Illinois
Ensimmäinen reitin osavaltioista on Illinois. Matka alkaa suurkaupunki Chicagosta ja jatkuu peltojen lomassa pikkukaupungista toiseen. Maissi- ja soijapapupellot käyvät tutuiksi tällä tieosuudella.

Missouri
Tie jatkuu Missourin puolelle mahtavan Mississippijoen ylityksen myötä. Ensin vastaan tulee Saint Louis. Missourin maaseutu tarjoaa hieman vaihtelevampaa maastoa kuin Illinois

Kansas
Kansasin osuus Route 66 -reitistä on helppo ohittaa ihan vahingossa. Tie kun kulkee tämän osavaltion nurkan läpi vain reilun 10 mailin matkan. Tälle matkalle osuu paljon maaseutua ja jokunen pikkukaupunki.

Oklahoma
Lehmipoikia ja öljyä, niistä Oklahoma tunnetaan. Alkuperäinen Route 66 on olemassa miltei koko osavaltion pituudelta. Tien varrella näkyy niin perinteisempää kuin valitettavasti myös nykymallista tehostettua karjataloutta. Jälkimmäinen ei ole kovin iloista katsottavaa.

Texas
Manner-USA:n suurin osavaltio ei esittele Route 66 -reitillä kuin hyvin pienen osan itsestään. Tämä alue oli 30-luvun pölymyrskyjen aikaan sitä pahinta aluetta. Eikä ihme, laakeaa maastoa riittää silmänkantamattomiin.

New Mexico
Kun Texas loppuu ja New Mexico alkaa, muuttuu maisema hyvin nopeasti. Texasin puolella maa näyttää vielä vehreältä, New Mexicon puolella yhä kuivemmalta ja kuivemmalta. Maasto käy mäkisemmäksi ja mäen harjalta avautuvat maisemat ovat kerta toisensa jälkeen yhtä huikeita.

Arizona
Arizonassa alkaa varsinainen autiomaa. Sitä on niin hiekkaisena kuin kallioisenakin. Kaktuksia kasvaa kitukasvuisen heinän joukossa. Koskaan ei tiedä minkä värisiä kallioita mutkan takaa piirtyy näkyviin. Pääosin ne ovat kuitenkin punaisia. Route 66:n upeimmat luonnonihmeet löytyvät Arizonasta.

Kalifornia
Kalifornia on jo pitkään merkinnyt monille uuden ja paremman elämän alkua, tai ainakin haavetta siitä. Unelmien perässä matkaavia on riittänyt, Kalifornia on nykyisin USA:n väkirikkain osavaltio. Route 66:n varrella on tarjolla lähinnä autiomaata, kunnes lopulta edessä siintää Tyynimeri reitin päätepisteessä.

Aikataulu
Paljonko aikaa Route 66 -matkaan tarvitaan? Minkä pituisia ovat päivittäiset ajomatkat? Missä olisi järkevintä yöpyä? Muun muassa näihin kysymyksiin yritän antaa jonkinlaisia vastauksia, joiden pohjalta omaa matka-aikatauluaan voi lähteä rakentamaan.