Tänä kesänä koko kesäloma kului reissussa. Juhlistimme jo kohtalaisen pitkää yhteistä taivaltamme neljän viikon roadtripillä USA:ssa. Näistä reissumuisteloista on muodostumassa ihan useamman postauksen sarja. Tämä postaus toimikoon ikäänkuin esipuheena aiheeseen. Linkit muihin kirjoituksiin löytyvät tämän postauksen lopusta.

Reittimme kulki yllä olevan kartan mukaisesti. Pääosin tarkoitus oli ajella länsirannikkoa pohjoisesta etelään. Näiden lisäksi halusimme tehdä pienen pujahduksen sisämaahan. Lopuksi emme millään malttaneet olla käymättä myös kahdessa ennalta tutussa itärannikon kohteessa.

Lensimme ensin Seattleen (1), jossa kolmen päivän jälkeen siirryimme kumipyörille, joilla pyörimme rannikkoa pitkin Kaliforniaan asti. Kaliforniassa poikkesimme rannikolta ensin Napan viinialueelle (5) ja sitten Yosemiten kansallispuistoon (6). Tämän jälkeen palasimme takaisin rannikolle San Franciscossa (7), jossa vietimme kolme yötä.

San Franciscosta jatkoimme kahden pysähdyksen taktiikalla Los Angelesiin, jossa majoituimme Santa Monican (10) liepeille kahdeksi yöksi ja Hollywoodiin (11) niin ikään kahdeksi yöksi. Tämän jälkeen jatkoimme Las Vegasiin (12), jossa virallisesti yövyimme kolme yötä. Näistä tosin yksi meni oikeasti Arizonan Williamsissa (13), jossa olimme Grand Canyonin (14) takia.

Las Vegasissa sitten luovuimme vapaasta mobiliteetista ja siirryimme lentäen Washingtoniin (15) itärannikolle. Siellä viivyimme kolme yötä. Viimeinen etappi New Yorkiin (16) taittui junan kyydissä. New Yorkissa shoppailimme viiden päivän ajan ja sitten palasimme kotiin.

Tarkemmin kartalle merkityt yöpymispaikkamme olivat:

 • 1: Seattle, WA (3 yötä)
 • 2: Garibaldi, OR (1 yö)
 • 3: Gold Beach, OR (1 yö)
 • 4: Upper Lake, CA (1 yö)
 • 5: Napa, CA (1 yö)
 • 6: Wawona, CA (1 yö)
 • 7: San Francisco, CA (3 yötä)
 • 8: Pacific Grove, CA (1 yö)
 • 9: Buellton, CA (1 yö)
 • 10: Santa Monica, CA (2 yö)
 • 11: Los Angeles (Hollywood), CA (2 yötä)
 • 12: Las Vegas, NV (1 yö)
 • 13: Williams, AZ (1 yö)
 • 12: Las Vegas, NV (1 yö)
 • 15: Washington, DC (3 yötä)
 • 16: New York, NY (5 yötä)

Majoitukset varasimme Hotels.comin kautta. Paljon matkustava saa sieltä jonkinlaista hyötyä, kuten jokaista kymmentä yötä kohti yhden yön ilmaiseksi. Lisäksi Hotels.com maksaa aina erotuksen, jos onnistut löytämään saman huoneen halvemmalla muualta. Käytin myös Hotels.comin hintavahtia, joka ilmoitti jo varatun hotellin hintamuutoksista. Tätä kautta sain puristettua vähän ilmoja muutamasta varauksesta. Paremman tarjouksen ilmaannuttua peruin entisen ja varasin saman uudelleen.

Kaikissa varaamissamme hotelleissa/motelleissa hintaan sisältyi aamiainen. Aamiaisen tasossa oli todella suurta vaihtelua. Parhaimmillaan kyse on todella isosta buffetista, jossa oli kaikki munakaskokista lähtien (JW Marriott Washington, DC). Pahimmillaan aamiainen koostui kahvista ja yhdestä muoviin pakatusta makeasta leivonnaisesta (Econo Lodge Garibaldi, OR). Tosin näissä kahdessa ääripäässä majoituksen hinnassa oli valtava ero. Eroa oli kuitenkin myös halvimpien motellien kesken. Yleensä isoissa hotelleissa aamiainen oli parempi, mikä tosin ei pitänyt paikkaansa Las Vegasin hotellin suhteen. Vegasin aamiainen oli sieltä huonommasta päästä. Aamiaistarjonnassa selvästi makea oli tärkempää kuin suolainen. Jenkithän tunnetusti ovat persoja makealle.

Autoilu USA:ssa osoittautui erittäin helpoksi. Ainoa pieni päänraapimisen paikka oli ensimmäistä kertaa all way stop-risteykseen saavuttaessa. Kyseisessä risteyksessä on kaikilla stop-merkki. Matkaa jatketaan pysähtymisen jälkeen saapumisjärjestyksessä. Muutoin mitään ongelmia ei ilmennyt.

Navigointi hoitui työnantajan tarjoaman Nokialaisen Lumia 920-puhelimen ilmaisen navigaattoriohjelman etukäteen ladattujen karttojen avulla. Hämmästyttävästi kartat olivat erinomaisen ajantasaiset, eikä ohjeistuksen kanssa ilmennyt epäloogisuuksia. Tosin kerran tuli ohje ryhmittyä oikealle ja sitten kääntyä vasemmalle, mikä osoittautui täysin mahdottomaksi manööveriksi. Edes kaistaopastimen puute ei haitannut lainkaan. Katsoin aina etukäteen kumpaanko suuntaan täytyy kääntyä seuraavaksi ja hakeuduin sen perusteella joko oikeaan tai vasempaan laitaan.

Kuten kartasta näkyy, jäi meille iso tutustumaton alue keskelle maata. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että uusi roadtrip on edessä jossain vaiheessa. Tämä erityisesti senkin takia, että Grand Canyon jäi meiltä lähes totaalisesti näkemättä ukkosmyrskyn yllättäessä juuri kriittisellä hetkellä. Jälkiviisaana voisikin sanoa, että tällaisiin kohteisiin kannattaa varata enemmän kuin yksi päivä aikaa. Hyvää säätä kun ei voi varata netistä.

Kolmen ensimmäisen autoilupäivän ajomatkat osoittautuivat hieman turhan pitkiksi. Tehokasta autossa istumista kunakin päivänä kertyi kuutisen tuntia. Pidimme toki säännöllisesti taukoja näköalapaikoilla ja kahviloissa, mutta silti rauhallisempi tahti olisi sopinut meille paremmin. Vaikka majapaikat oli valittu paremminkin sopivan sijainnin kuin kyläpahasen kiinnostavuuden perusteella, olisi näissä pikkukaupungeissa voinut hyvin viettää koko iltapäivän ja illan. Pikkukaupunkien ihmisetkin vaikuttivat oikein mukavilta. Tylyä asennetta ei tullut vastaan muuta kuin New Yorkissa. Sinne se tosin kuuluukin.

Valitettavasti lomaa oli kuitenkin vain neljä viikkoa käytettävissä, eikä budjettikaan kyllä olisi enää pidempään oleiluun vieraalla maalla taipunut. Näillä reunaehdoilla teimme siis parhaamme ja erinomaisen hauskaa oli.

Lopuksi vielä mainittakoon, että alkuperäinen reissuideamme oli paljon vaatimattomampi. Ajatus lähti kuitenkin lentoon luettuani Uneliaan kokin viimekesäisestä seikkailusta samoilla hoodeilla. Ajelu Tyynenmeren rannikkoa pitkin pohjoisesta etelään on ollut minulla haaveena jo vuosia. Pennosia laskettuamme päätimme, että parempaa hetkeä tuskin tulee. Unelmat on tehty toteutettaviksi, antaa mennä vaan.

Loppukevennykseksi laitan tähän vielä kuvasarjan siitä miten motellin aamiaisella paistetaan vohveli. Vohvelivermeet löytyivät lähes jokaisesta motellista.

Ensin otetaan taikinaa. Yleensä tämä tapahtuu automaatista, mutta joskus taikina voi olla myös kannussa. Yleensä mitta-astiana on kertakäyttöinen muki. Täytä muki piripintaan.

Kaada taikina tasaisesti vohvelirautaan.

Paina raudan puoliskot yhteen ja käännä kahvoista ympäri 180 astetta. Kellon pitäisi käynnistyä.

Kun laite piippaa, käännä kahvoista jälleen 180 astetta, avaa rauta ja irrota vohveli. Tätä varten on yleensä tarjolla kolmipiikkinen muovityökalu. Paremman puutteessa käytä haarukkaa. Lorauta päälle reilusti vaahterasiirappia ja syö pois.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *