Tänä kesänä käytimme reilut pari viikkoa lomastamme neljän kohteen kiertomatkaan Kaakkois-Aasiassa. Kohteet olisi ollut mahdollista kiertää maitse, mutta ajanpuutteen vuoksi suoritimme siirtymät lentoteitse. Aasiassa lyhyet lentomatkat ovat varsin edullisia, joten tämä ei edes verottanut budjettia kovin paljoa.

Ensimmäinen kohde oli Singaporen kaupunkivaltio. Saavuimme perille Finnairin suoralla miltei 12 tunnin lennolla. Puuduttavan pitkä matka tuntui yllättävän lyhyeltä, koska lähtö tapahtui puolen yön aikoihin ja näin ollen nukahtaminen oli helpompaa kuin esim. aamulennolla.

Singaporen vierailu oli meidän ensimmäisemme. Siisti ja selkeä kaupunki ei kauheasti muistuttanut aasialaiskaupunkia. Upean aurinkoinen sää, mahtavan kostea kuumuus ja erinomainen ruokatarjonta sopivat meille kuitenkin erinomaisesti. Kaupunki tarjoaa kohtalaisen pienestä koostaan huolimatta paljon nähtävää ja on ehdottomasti uudemman visiitin arvoinen.

Seuraavaksi siirryimme tunnin kestävällä lennolla naapurimaa Malesian pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin, joka sekin oli meille uusi kohde. Vaikka välimatka ei ollut pitkä, tuntui siirtymä silti monessakin mielessä paljon pidemmältä. Minareeteista kaikuvat rukouskutsut, liikenteen kaoottisuus ja alkuillan ukkoskuurot saivat Kuala Lumpurin vaikuttamaan kovin erilaisesta puusta veistetyltä kuin Singapore. Jotain yhteisiäkin piirteitä kuitenkin oli havaittavissa, kuten vaikkapa tolkuttoman kokoiset ostoskeskukset.

Kuala Lumpurin jälkeen matka jatkui edelleen kohti pohjoista. Tällä kertaa lento kesti kaksi tuntia. Kohde löytyi Kambodžasta, tarkemmin Siem Reapin kaupungista. Aiemmin olemme Kambodžassa vierailleet vain pääkaupunki Phnom Penhissä, joten jälleen oli uusi kohde kyseessä.

Siem Reapin pieni ja vielä kohtalaisen kehittymätön kaupunki sai kaksi edellistä kohdetta näyttämään vielä todellisuuttakin suuremmilta. Jotenkin soman ränsistynyttä yleisilmettä rikkoivat sinne tänne kohoavat modernit rakennukset, jotka pitivät sisällään länsimaisten merkkien putiikkeja ja tuttujen kahvilaketjujen liikkeitä. Kohoaminen oli Siem Reapissa kuitenkin varsin hillittyä, sillä korkeimmatkin rakennukset taisivat olla vain neljän kerroksen korkuisia.

Siem Reapiin ei kuitenkaan tulla itse kaupungin, vaan sen läheisyydessä sijaitsevien Angkorin temppeleiden vuoksi. Jo muutaman vuoden ajan nämä tuhat vuotta vanhat maansa ykkösnähtävyydet ovat olleet erittäin näkyvästi esillä erilaisilla matkailufoorumeilla ja viimeistään tänä vuonna niiltä on ollut lähes mahdotonta välttyä ainakin Trip Advisorin ja Lonely Planetin nostettua ne kohdelistauksissaan ykkösiksi koko maailmassa. Ja tämä kaikki hypetys on kyllä ihan ansaittua. Harvoin on jokin paikka tehnyt yhtä suuren vaikutuksen kuin maailman suurin temppeli Angkor Wat tai puiden valtaama Ta Prohm.

Leppoisan rauhallisen Siem Reapin jälkeen oli jälleen luvassa paluu aasialaiseen suurkaupunkiarkeen, sillä vuorossa oli matkamme viimeinen etappi, ja samalla ainoa ennalta tuttu paikka, Bangkok. Tämä Thaimaan pääkaupunki tuskin hirveästi kaipaa esittelyjä. Lentoa näiden kohteiden välillä oli tarjolla vajaan tunnin verran.

Bangkokissa keskityimme nautiskelemaan kaupungin tunnelmasta ja ruoasta. Mitään isompaa listaa nähtävyyksistä ei ollut tehtynä etukäteen ja niinpä menimmekin vähän minne milloinkin mieli teki. Kaikki keskeisimmät paikat kuitenkin oli tullut koluttua läpi jo aiemmilla vierailuilla. Auringonlaskua olisi ollut kiva käydä ihailemassa jossain kattobaarissa, mutta se jäi haaveeksi kelin käännyttyä iltaisin sateiseksi.

Kesäinen matka Aasiaan osoittautui kaiken kaikkiaan todella mahtavaksi kokemukseksi. Voin lämpimästi suositella tällaista off-season -reissua monestakin syystä. Ensinnäkin lennot ja majoitukset ovat jonkin verran edullisempia kuin kotoisen talven aikaan ja melkein puoli-ilmaisia kuumimpaan sesonkiaikaan verrattuna. Toiseksi turisteja on paljon vähemmän liikkeellä kesäisin. Esim. Angkorin temppeleillä oli todella hiljaista. Jonot olivat joka paikassa lyhyitä. Emme kuitenkaan havainneet palvelujen tason kanssa ongelmia, eli ravintolat ja hotellit toimivat normaalisti.

Kesällä Kaakkois-Aasiassa on sadekausi. Sadetta tuli aina iltaisin lyhyinä kuuroina kaikkialla paitsi Singaporessa. Yli 30 asteen lämmössä sade ei kuitenkaan juuri menoa haitannut. Lisäksi sade alkoi joka päivä samoihin aikoihin, joten oli helppo varautua siirtymään sisätiloihin ajoissa. Sateenvarjoa tarvitsimme vain kahtena kertana viimeisessä kohteessa Bangkokissa.

Koska internet ei vielä viime katsomalla näyttänyt täydeltä, aion kirjoitella kiertomatkastamme vielä tarkempia kohdekohtaisia kuvauksia. Linkit näihin löytyvät tästä alta sitä mukaa kuin työ etenee.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *