Vuoden 2023 loppupuoli oli Helsingissä tutun talvinen. Edellisen vuoden tapaan pysyvä lumipeite saatiin jo reilusti ennen joulua, ja niinpä meidän lämpöä kaipaavien tekikin mielemme päästä vuodenvaihteen aikaan jonnekin pakoon lunta ja pakkasta. Espanjan Andalusia tuntui sopivalta kompromissilta. Tiesimme, ettei siellä keskitalvella ole hellettä, mutta toppahousut ja nastakengät sentään saisimme jättää kotiin. Lentoaikakin kohteeseen oli vain leppoisat neljä ja puoli tuntia.

Muistikuviemme Andalusia oli pelkkää aurinkoa ja appelsiinipuita. Kun tähän vielä lisää muutaman Unescon maailmanperintökohteen koluttavaksi, niin mitäpä muutakaan sitä voisi talven synkkyyttä ja kylmyyttä pakoon lähtevä turisti kaivata. Tässä Espanjan eteläisessä osassa olisi ollut tarjolla monia jo meille ennalta tuttuja kohteita sekä myös paljon toistaiseksi näkemättä jääteinä nurkkia. Näistä sitten yritimme lähteä varsin nopealla aikataululla rakentamaan alustavaa matkaohjelmaa.

Emme osanneet valita vain yhtä yksittäistä kohdetta, joten päädyimme pieneen kiertomatkaan. Välimatkat olisivat olleet taitettavissa junallakin, mutta tällä kerralla emme halunneet kahlita itseämme minkäänlaisin aikatauluin. Siksi valintamme siirtymätaipaleille oli vuokra-auto. Samasta syystä emme myöskään tehneet mitään ennakkovarauksia kohteiden nähtävyyksiin. Lentojen puolesta vaihtoehtoja ei ollut, ainoa suorilla lennoilla tavoitettavissa oleva kenttä Andalusiassa kun on Málagassa.

Lentojen ja auton varaamisen jälkeen piti vielä miettiä reittiä. Halusimme lähteä matkaan heti joulun pyhien jälkeen ja palata takaisin loppiaisen jälkeisenä sunnuntaina. Näin matkan pituudeksi tuli 12 päivää matkapäivät mukaan laskettuina. Tämä tarkoitti 11 majoitusyötä hotelleissa. Päädyimme valitsemaan rauhallisen aikataulun ja kolme kohdetta. Tasaisesti jaettuna tämä tarkoitti 3-4 yötä ja 2-3 täyttä päivää vietettäväksi kussakin paikassa.

Ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui jo ennalta tuttu Córdoba, jonka huiman hieno Moskeija houkutteli uusintavisiitille. Halusimme myös jatkaa hauskaksi kokemaamme päämäärätöntä vaeltelua pitkin historiallisen keskustan kapeita kujia. Sääennusteiden perusteella Córdobassa olisivat tarjolla reissun viileimmät lämpötilat. Tämä pitikin paikkansa, sillä lämpötila ei tainnut juuri yli 15 asteen kohota missään vaiheessa. Kevytuntuvatakki oli syytä pitää päällä ja aivan aurinkoisimpia iltapäivän hetkiä lukuun ottamatta myös tuulta pitävä fleece oli hyvä olla takin alla. Aamuisin ja iltaisin myös käsineet olivat tarpeen lämpötilan pudotessa reilusti alle 10 asteen lukemiin.

Edellisellä kerralla olimme vierailleet Córdobassa joulukuun alkupuolella. Tuolloin kohdalle sattui pitkä viikonloppu paikallisen perustuslain päivän 6.12. osuttua sopivasti torstaille. Moinen ajankohta sai muuten rauhallisen talvikauden tuntumaan varsinaiselta turistisesongilta espanjalaisten lähimatkailijoiden tulviessa kaupunkiin. Kovin paljon parempi ei tilanne ollut joulun välipäivinäkään. Ajoittain kaupungin kapeilla kaduilla oli ikävän ahdasta liikkua. Turistien määrä ei kuitenkaan onneksi muutoin haitannut menoa, sillä Moskeijaan saimme varattua liput netistä kolmen vartin päähän ja ravintoloistakin liikeni pöytä viimeistään päivän varoajalla.

Toiseksi kohteeksi valikoitui meille ennalta tuntematon Sevilla. Olin lueskellut muista matkablogeista kehuvia kommentteja kaupungista ja jo hieman innostunut sen tarjonnasta. Sevilla osoittautuikin todella mielenkiintoiseksi. Kolme kokonaista päivää ei oikein riittänyt mihinkään, vaan joudumme varmasti palaamaan kaupunkiin vielä uudemman kerran. Sää oli Sevillassa jo pikkuisen Córdobaa lämpimämpi. Tosin tälle osuudella matkaa sattui se reissun ainokainen pakollinen sadekuuro. Onneksi sekin oli lähinnä pientä tihkua, jota kesti vain vähän aikaa.

Sevillassa ennakkovarausten puute uhkasi kostautua. Halusimme vierailla kahdessa kaupungin kolmesta maailmanperintökohteesta eli katedraalissa ja Alcazarissa. Huomasimme kuitenkin pian kaupunkiin saavuttuamme, että molempien osalta netissä myytiin jo ei-oota koko vierailumme ajalle. Tilanne aiheutti melkoisesti ihmettelyä ja ärräpäitä, mutta lopulta kaikkiin ongelmiin löytyi jokin kelvollinen ratkaisu. Ehdimme tutustua kaikkiin haluamiimme paikkoihin ja vielä pariin ylimääräiseen siihen päälle.

Viimeinen kohde oli itseoikeutetusti Málaga. Oli yksinkertaisesti helppoa majoittua reissun lopuksi pienen ajomatkan päähän lentokentästä. Varasimme tälle etapille vain kolme yötä, sillä paperilla Málaga vaikutti joukon tylsimmältä vaihtoehdolta. Se olikin kohteista ainoa, jossa palveluhenkilöiden kanssa keskustelu tapahtui automaattisesti englanniksi. Málagan vanhakaupunki osoittautui kuitenkin oikein viihtyisäksi. Muihin alueisiin emme juuri edes yrittäneet tutustua.

Sääennusteiden perusteella Málagan olisi pitänyt tarjota jopa 20 asteen lämpötiloja, mutta juuri sopivasti ennen kaupunkiin saapumistamme lukemia tarkistettiin reilusti alaspäin. Päivän ylimmät lämpötilat jäivät lopulta lähemmäs 15 kuin 20 astetta ja ajoittain todella navakasti puhaltanut tuuli toi vielä oman viilentävän lisänsä. T-paidat saivat siis tälläkin etapilla pysyä matkalaukun uumenissa.

Tämä lyhyt Andalusian kierroksemme oli lopulta oikein onnistunut. Lähdimme etsimään aurinkoa ja appelsiinipuita, ja niitä myös löysimme. Muutamana päivänä oli hetkittäin pilvistä, mutta pääosin aurinko jaksoi pysytellä esillä. Lämmintä olisi tietysti saanut olla vähän enemmän, mutta onneksi olimme varanneet riittävästi lämmintä vaatetta mukaan matkalaukkuun. Ylimääräisinä bonuksina pääsimme tutustumaan uudenvuoden viettoon Sevillassa ja seuraamaan loppiaisaaton kolmen kuninkaan kulkuetta Málagassa.

Positiivisesta kokemuksesta huolimatta totesimme ajoittavamme seuraavan Andalusian matkamme mieluiten lämpimämpään vuodenaikaan. Kesän yli 40 asteen helteitäkin sietäisimme mainiosti, mutta emme ehkä kuumimman turistisesongin massoja. Jäljelle jäävät siis kevät ja syksy, jotka nekin ovat toki hyviä aikoja Suomen säiden pakoiluun.


Tämän esipuheen myötä on aika käydä matkakertomuksen kimppuun. Tarina etenee kronologisesti kohde kohteelta ja linkit tarinan osiin ilmestyvät tähän alle sitä mukaa kuin kirjoitukset valmistuvat. Tervetuloa mukaan matkalle!

Alla näet vielä matkamme kohteet kartalla.

6 kommenttia

 1. Aila ja Juha 26.1.2024 at 19:17

  Hyvät kohteet, jään odottamaan niitä yksityiskohtaisempia tekstejäsi. Kaikki ovat nimittäin meille jo aika perusteellisesti tuttuja, tosin Sevillassa olemme käyneet vain kerran. Omasta mielestäni meille sopivimpia aikoja viettää aikaa Andalusiassa ovat loka-marraskuu ja maalis-huhtikuu. Ovat lämpimiä, mutta eivät yleensä vielä tai enää kovin helteisiä, vaikka kyllä viime maaliskuussakin oli jo muutama +30 asteen päivä. Ja kun ne ovat ilmastoltaan kesäisiä, esimerkiksi Cordoban kukkien koristamat patiot ovat värikkäitä. Ja sitten ensi kerralla voitte jo kierrellä niitä vähän pienempiäkin paikkoja, esim. Antequera, Estepona ja Marbella ovat hyviä kierrettäviä. Vaikka itsellemme kyllä myös vielä pienemmät kylät ja luontokohteet ovat erittäin mieleisiä. Hyvää seuraavaa matkaa! Aila

  Vastaa
  1. Aron 27.1.2024 at 14:11

   Kevät voisi tosiaan olla hyvä aika vierailla Córdobassa. Silloinhan pääsee vierailemaan useilla patioilla, jotka muuten pitävät ovensa suljettuina vierailta. Syksy houkuttelisi Suomen vähemmän miellyttävien syyssäiden pakoilemisen takia. Pienempiäkin paikkoja olemme jonkin verran kierrelleet jo aiemmilla matkoilla, mutta paljon on myös näkemättä. Mahdollisesti seuraavaksi voisi olla niiden vuoro. Samoin Andalusian luontokohteet kiinnostavat. Tälle vuodelle ei taida olla Espanjan matkaa luvassa, mutta jossain vaiheessa myöhemmin kyllä varmasti.

   Vastaa
 2. Jenni / Unelmatrippi.fi 27.1.2024 at 17:37

  Oikein hyvä yhdistelmä kohteita! Kuulostaa ihanalta reissulta. Mekin kävimme useampi vuosi sitten samalla matkalla sekä Córdobassa, Sevillassa että Málagassa. Sevillaan on tullut palattua sittemmin kerran uudelleen (ja Málagaan lukuisia kertoja uudelleen), mutta Córdobaan ei vielä. Listalla sekin paluu kyllä on, sillä haluaisin käydä uudelleen Córdoban La Mezquitassa. Se oli minusta niin vaikuttavan näköinen rakennus. Muutenkin olisi kiva käydä kiertelemässä lisää ihan kaikissa noissa kaupungeissa.

  Hassua kyllä, meilläkin Espanjan-reissut ovat usein ajoittuneet talveen, joten ihan hirveästi emme ole päässeet nauttimaan Espanjan helteistä. Kevät olisi hyvää aikaa siinä mielessä, että kukkaloistoa olisi hieman enemmän kuin kaikkein kylmimpään aikaan. Eikä silloinkaan luultavasti tarvitsisi murehtia takin pitämisestä.

  Vastaa
  1. Aron 27.1.2024 at 17:52

   Oli kyllä kiva päästä vihdoin Sevillaan, joka on edellisilläkin reissuilla ollut mukana suunnitelmissa, mutta aina jäänyt paitsioon. Málagakin osoittautui paljon ennakkokäsitystäni paremmaksi kohteeksi. Córdobaan emme edelleenkään kyllästyneet. Täytyy vähän vertailla säätietoja eri kuukausien osalta seuraavaa matkaa varten. Olisi kyllä kiva päästä nauttimaan niistä helteistäkin. Lämpötila poislukien talvikin toki on ihan hyvä aika vierailla Andalusiassa. Aurinkoinen sää tekee todella hyvää Suomen talven pimeyden keskellä.

   Vastaa
 3. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8.2.2024 at 17:13

  Onpa hienoja nuo ensimmäisett kuvat, joissa on appelsiinipuista, ja niitähän te lähditte etsimään. Oli kyllä kiva yhdistelmä kohteita, kuten Jennikin tuossa yllä sanoi. Sevvillaa tosiaan on kehuttu paljon, itse en ole siellä, mutta mukava lukea siitä tarkemmin.

  Vastaa
  1. Aron 10.2.2024 at 20:52

   Appelsiinipuut ovat kyllä niin andalusialainen juttu. Niitä ja aurinkoa tuntuu aina riittävän.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *