Vietimme uuttavuotta Pariisissa. Lähdimme reissuun jo tapaninpäivänä ja palasimme viikon päästä siitä, eli uuden vuoden toisena päivänä.

Toisin kuin ehkä voisi hätäisesti kuvitella, on Pariisi mitä mainioin kaupunki talvella vierailtavaksi. Tokihan keli ei ole yleensä parhaimmillaan, mutta oikealla pukeutumisella siitä selviää. Meidän onneksemme vettä sateli vain ensimmäisenä iltana. Sen jälkeen lämpötila putosi nollan alapuolelle, eikä sieltä kovin ylös ehtinyt ennen kotiin paluuta kohotakaan. Tämä tiesi paljon sinistä taivasta ja aurinkoa.

Jostain syystä lehdettömät puut sopivat Pariisin kaupunkimaisemaan erinomaisesti. Ne tuntuvat vain vahvistavan kaupungin romanttista yleisilmettä. Vierailijoita Pariisi houkuttelee aina tasaisen paljon, mutta talvella kenties museoihin ja muihin nähtävyyksiin on hieman lyhyemmät jonot kuin kesäisin.

Talvisessa Pariisissa on myös paljon sellaista nähtävää, jota ei muina vuodenaikoina ole tarjolla. Esimerkkinä tällaisesta on kaupungintalon edustalla oleva luistinrata. Vaikka itse ei teekään mieli vuokrata luistimia ja mennä kokeilemaan onneaan tottumattomuuttaan kompuroivien ranskalaisten keskelle, on muiden huvi jo itsessään hauskaa katsottavaa. Ja jos tulee katsellessa kylmä, on se vain hyvä tekosyy piipahtaa johonkin läheiseen kahvilaan kuumalle juomalle.

Siellä täällä oli myös arvatenkin joulun alla avattuja myyntikojuja, joissa oli tarjolla kaikenlaista selfiekepeistä (hyvin suosittuja) erilaisiin herkkuihin. Edellisellä välipäivien Pariisin reissulla kiertelimme näitä kojuja aukiolla lähellä Pompidoun nykytaiteen museota, mutta tällä kertaa siellä ei kojuja näkynyt. Eiffelin lähellä niitä sen sijaan oli, samoin kuin Boulevard Saint-Germainin varrella latinalaiskorttelin alueella.

Uuttavuotta vastaanottamaan menimme noin sadantuhannen muun kanssa Champs-Élyséelle. Katu oli suljettu liikenteeltä ja se oli Concorden aukiolta aina riemukaarelle asti tupaten täynnä väkeä. Saapuminen noin tuntia ennen h-hetkeä oli vähän tuskaisaa täpötäydessä metrossa. Onneksi järjestelyt oli hoidettu järkevästi. Lapsiystävällinen perhejuhla huipentui lähellä puolta yötä, kun riemukaari muuttui suureksi videonäytöksi, jolla esilteltiin ensin kaupungin nähtävyyksiä ja lopuksi suoritettiin uudenvuoden lähtölaskenta. Lopuksi vielä pieni ilotulitus ja onnellisen uudenvuoden toivotukset kaikilla kuviteltavissa olevilla kielillä.

Eväänä meillä oli monien muiden tavoin pullo samppanjaa ja macaron-leivoksia. Eväät olimme ostaneet Galeries Lafayetten herkkuosastolta. Pierre Hermén leivososastolla oli vuoden viimeisenä päivänä aivan tolkuton jono. Onneksi olimme käyneet ostamassa herkut hotellihuoneen jääkaappiin jo edellisenä päivänä.

Uudenvuoden vietto sujui ranskalaisilta rauhallisesti. Känniääliöintiä ei näkynyt ja väki purkautui paikalta siististi shown päätyttyä. Arvelimme metron olevan täysin tukossa tässä kohtaa ja lähdimmekin kävelemään kohti hotellia. Varsin suuri osa muistakin juhlijoista oli jalkaisin liikkeellä. Meillä matkaa kertyi vähän reilut 3,5 kilometriä, mikä taittui alun pienestä tungoksesta huolimatta alle kolmen vartin. Veikkaisin, että metrolla olisi lopulta kestänyt kauemmin. Mukaan olisi meillä mahtunut yksi vaihto, joka varmasti olisi ollut hauska operaatio lämpimästi pukeutuneena täpötäysissä tunneleissa.

Reissu oli oikein onnistunut. Tavaratalojen alennusmyynnit eivät olleet vielä alkaneet, joten isommilta ostoksilta vältyimme. Lafayettella menoa näkyi olevan sen verran nytkin, ettei todellakaan tee mieli edes kokeilla miten ahdistavaa siellä on alen aikaan.

Pääosin aika kului kaupungilla kävellessä ja kahviloiden sekä ravintoloiden tarjonnasta nauttien. Kävimme myös tutustumassa Pompidoun ja d’Orsayn museoihin. Lisäksi kävimme katsomassa myös sisäpuolelta vanhaa oopperataloa Palais Garnieria. Mutta näistä sitten muutama sananen tuonnempana.

Kaikin puolin voin suositella Pariisia talviseksi matkakohteeksi kaikille. Mukaan kannattaa varata sekä lämmintä että vedenpitävää vaatetusta. Aiemmalla kerralla välipäivinä Pariisissa käydessämme lämpöä oli kymmenisen astetta ja vettä tihkutteli päivittäin. Nyt puolestaan oli viilempää, mutta kuivempaa. Kylmimpänä päivänä pohjoisesta puhaltanut tuuli sai ilman tuntumaan todella kylmältä. Näiden ääripäiden välillä Pariisin talvinen keli oletettavasti liikkuu.

Reissun tilinpäätös

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *