Lontoon Cityn alueella kävellessämme päädyimme ihan sattumalta All Hallows by the Towerin kulmille ja päätimme kurkistaa sen sisäpuolelle. Tämä päälle päin melko vaatimattoman oloinen rakennus osoittautui Cityn alueen vanhimmaksi kirkoksi, joka on rakennettu jo vuonna 675. Tosin toisen maailmansodan pommitusten jäljiltä se oli rakennettava liki kokonaan uudestaan. Lontoon suuren palon aikana vuonna 1666 kirkko oli sitä vastoin onnekas ja selvisi ilman kummempia vaurioita.

Kirkon todellisesta iästä on esitetty epäilyksiä. Toisaalta toisen maailmansodan jälkeisten korjaustöiden jälkeen tehdyt löydöt viittaavat hyvin vanhaan rakennukseen. Kirkon tukikaarissa oli käytetty roomalaiselta ajalta peräisin olevia kierrätysmateriaaleja. Tällaisia löytöjä on tosin tehty myös muista Lontoon kirkoista, myös sellaisista joiden tiedetään varmuudella olevan 1000-luvulla rakennettuja.

Samalla paikalla on ilmeisesti kuitenkin joka tapauksessa ollut kirkko jo 600-luvulta lähtien. Se on vain saattanut aluksi olla puinen ja vasta myöhemmin tilalle on tehty kivinen rakennus. Varmaa on, että nykyistä kirkkoa on rakennettu uudestaan useita kertoja vuosisatojen varrella. Ilmeisesti tarkkasilmäinen havainnoitsija voisi näistä eri aikakausien vaikutteista löytää todistusaineistoa vielä nykyisestäkin kirkosta, jos vain osaisi niitä etsiä. Valitettavasti oma arkkitehtuurin tuntemukseni ei tähän riittänyt.

Ihan ensimmäisenä huomiomme kiinnittyi kirkon sisällä valon määrään. Yleensä vanhemmat kirkot tuppaavat olemaan hämärän puoleisia, mutta All Hallows by the Towerin sisätilat suorastaan kylpivät suurista ikkunoista tulvivan aurinkoisen iltapäivän valossa, jota vielä tehostivat päällä olleet sähkövalot. Ihmissilmä näkee tilan tasaisen valoisana, mutta kameralle moinen kylmän ja lämpimän valon sekamelska näyttäytyy sini-keltaisena.

Piipahdus sisälle Cityn vilkkaasti liikennöidyiltä kaduilta oli todella rentouttava kokemus. Paikalla oli lisäksemme vain pari muuta vierailijaa, vanhempi nainen sekä piikki-irokeesinsa viimeisen päälle tuunannut brittipunkkari. Joka tapauksessa kirkko oli todella rauhallinen, varsinainen turistirysän vastakohta. Sijainti aivan Towerin linnan lähistöllä oli kuitenkin mainio ja lähistöllä parveili siksi paljon turisteja. Ehkä kirkon hieman vaatimaton ulkomuoto ei houkutellut ihmisiä kurkistamaan sisälle.

Meillä ei siis kirkkoon astuessamme ollut paikasta mitään ennakkotietoja. Siksi emme tienneet myöskään sen alta löytyvästä kryptasta. Onneksi kuitenkin bongasimme sinne johtavat portaat, osin kahden muun samaan aikaan kirkkoon tutustuvan vierailijan jälkiä seuraten. Tämä oli mainio sattuma, sillä kryptassa oli tarjolla kurkistus roomalaisen ajan Lontooseen. Saimme hämmästellä yksittäisten esineiden lisäksi myös pientä palaa roomalaisten rakentamasta kadusta. Nämä löydettiin 1920-luvulla kirkon alla suoritetuissa kaivauksissa.

Kryptasta löytyvän pienen kappelin alttari on tehty temppeliritarien rakentamasta Atlitin linnoituksesta peräisin olevasta kivestä. Kyseisen linnoitus sijaitsee nykyisen Israelin pohjoisrannikolla ja sen rakentaminen alkoi viidennen ristiretken yhteydessä vuonna 1218.

All Hallows by the Toweriin on tarjolla ilmainen audio-opas, joka löytyy izi.travel -mobiilisovelluksesta. Opas löytyy hakemalla sovelluksen opasvalikoimasta kirkon nimellä. Sovellus on ilmainen, mutta ainakin iOS-alustalla ilmaisversio näyttää mainoksia. Sovellus on myös aika harvakseltaan päivittyvä, joten sen tietoturvassa saattaa olla jotain puutteita. Onneksi ainoa sovelluksen pyytämä käyttöoikeus liittyy paikkatietoon ja senkään myöntäminen ei ole pakollista. Sovellus näkyi toimivan hienosti oikeutta myöntämättäkin, joskaan se ei tietysti tällöin osaa suoraan ehdottaa lähimpiä kohteita, vaan ne on kaivettava esille hakutoiminnolla.


Kryptasta noustuamme olisimme vielä voineet tehdä uuden kierroksen kirkon sisällä, mutta valitettavasti paikan ovia oltiin jo sulkemassa. Henkilökunta ei varsinaisesti hoputtanut turisteja pihalle, mutta selvästi poistumistamme jo odotettiin. Seuraavalla Lontoon reissulla tarkistamme aukioloajat etukäteen ja saavumme paikalle ajoissa. Kirkossa nimittäin riittää yksityiskohtia tutkittavaksi vielä toisenkin vierailun tarpeiksi. Kirjoitushetkellä voimassa olevan tiedon mukaan kirkko on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-17 ja viikonloppuisin klo 10-17. Ajantasaiset tiedot voit tarkistaa kirkon sivuilta täältä.

1 kommentti

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 18.9.2024 at 20:07

    Olisiko tuolla voinut palkata myös oppaan? Omasta mielestäni se voisi tuoda vielä lisäkiinnostavuutta, koska oppaalta voisi kysyä esimerkiksi mainitsemisia arkkitehtuuriin liittyviä asioita. Kiinnostavan kuuloinen kirkko.

    Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *