Southwarkin alueella Lontoossa sijaitseva Borough Marketin kauppahalli on lajissaan yksi kaupungin suurimmista ja vanhimmista. Paikalla on ollut toritoimintaa ainakin 1100-luvulta asti. Nykyinen rakennus on peräisin 1850-luvulta. Nykyisin Borough Marketin pääasiallisia myyntiartikkeleita ovat laadukkaat elintarvikkeet.

Borough Marketia suojelee vuonna 1756 säädetty laki, jolla alue on varattu torikäyttöön. Ilman sitä kauppahallia tuskin enää olisi, sillä rakennukset olisi jyrätty matalaksi läheiselle London Bridgen juna-asemalle kulkevien raiteiden tieltä. Toimintaansa 1860-luvulta lähtien laajentaneet junayhtiöt ovat joutuneet turvautumaan paremman ratkaisun puutteessa kauppahallin yli kurottaviin siltoihin. Raiteita on lisätty aikojen saatossa niin, että nykyisin miltei koko Borough Market sijaitsee radan alla. Osaa alueen rakennuksista on jouduttu näiden siltojen rakentamisen takia madaltamaan kerroksella tai parilla, mutta itse kauppahalli on moisilta toimilta välttynyt. Alkuperäistä kauppahallin rakennusta on aikojen saatossa kuitenkin muokattu ja laajennettu. Viimeisin suurempi peruskorjaus tehtiin aivan vuosituhannen alussa.

Kauppahalli on nähnyt pitkän historiansa saatossa niin hyviä kuin huonojakin aikoja. 1800-luvulla se oli alueensa tärkein ruokatuotteita myyvä tori mainion sijaintinsa vuoksi. 1900-luvun loppupuolella supermarketit alkoivat kuitenkin syödä sen suosiota ja 1990-luvun puolivälissä Borough Market oli jo pahasti näivettynyt. Hallin yritykset olivat lähinnä tukkuliikkeitä, eikä kuluttajilla ollut juuri paikalle asiaa. Tämä suuntaus haluttiin kääntää houkuttelemalla halliin uusia suoraan kuluttajille myyviä toimijoita. Tukkuliikkeet olivat edelleen mukana, mutta heitäkin kannustettiin avaamaan tilojaan myös kuluttajille.

Nykyisin Borough Marketissa ei enää ole tukkuliikkeitä, vaan toimijat myyvät tuotteitaan suoraan kuluttajille. Tarjolla on niin raaka-aineita kuin valmiita ruokiakin. Me olisimme mielellämme maistaneet jotain monista hyvän tuoksuisista herkuista, joita Borough Marketissa oli tarjolla. Valitettavasti olimme liikkeellä juuri suosittuun ruoka-aikaan ja jokaiselle kojulle oli valtavan pitkä jono. Moni näkyi valinneen usean annoksen taktiikan, jossa ensin jonotetaan yhdeltä kojulta ensimmäistä annosta ja sitten se syödään seuraavassa jonossa seisten. Tämä onkin varmasti järkevä ratkaisu. Mikäli majapaikassamme olisi ollut keittiö, olisimme hyvinkin voineet napata ruokatarpeet kainaloon Borough Marketin tarjonnasta. Varsin laadukasta tavaraa näkyi oleman myynnissä, oli sitten kyse kasviksista tai vaikkapa juustoista.

Kauppahallin yhteydessä on myös useita ravintoloita. Me kokeilimme taannoin burgeripaikka Whiskey Gingeriä, joka oli kerrassaan mainio. Burgereiden lisäksi tarjolla näkyi olevan kaikenlaista kahviloista osteribaariin. Vegaanejakaan ei ole unohdettu. Varsinainen kauppahalli on avoinna tiistaista suunnuntaihin, mutta ainakin osa alueen ravintoloista tarjoaa ruokaa myös hallin aukioloaikojen ulkopuolella. Me ruokailimme Whiskey Gingerissä juuri maanantaina, jolloin Borough Market oli suljettu.


Kauppahallit ovat tällaiselle ruokaintoilijalle aina mielenkiintoisia vierailukohteita. Borough Market oli siksi automaattisesti mukana tärppilistallani Lontooseen saapuessamme. Kojujen tarjontaa oli hauska vilkuilla, joskin väkeä oli liikkeellä pikkuisen turhan paljon omaan makuuni. Moni näkyi meidän tapaamme olevan ihan vain tutustumassa paikkaan, mutta liikkeellä oli toki myös paljon paikallisia ostohousut jaloissaan.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 3.12.2023 at 00:03

  Tämä oli itselleni ihan tuntematon kohde etten ole siellä käynyt, mutta en muista aiemmin edes kuulleeni. Kauppahallit ovat tosiaan mielenkiintoisia vierailukohteita ja niissä tulee reissussa säännönmukaisesti vierailtua. Usein ihan vain tutustumismielessä, mutta joskus jotain tarttuu mukaankin.

  Vastaa
  1. Aron 6.12.2023 at 23:23

   Lontoossa on niin paljon nähtävää, että tämä paikka olisi varmaan helposti jäänyt minultakin paitsioon. Onnekkaasti satuimme kuitenkin kahdella viimeisimmällä Lontoon visiitillä majoittumaan aivan kauppahallin lähistöllä. Seuraavalla kerralla täytyy yrittää jaksaa jonottaa syötävää, todella herkullisen tuoksuista tuntui tarjonta olevan.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *