Keväisellä Lontoon matkallamme kävimme tutustumassa Harry Potter -elokuvien tekemiseen kaupungin luoteispuolella Leavesdenissa sijaitsevilla Warner Brothersin studioilla. Studioilla kuvataan edelleen elokuvia, mutta osa tilasta on pyhitetty Harry Potter -näyttelylle. Muihin osiin ei yleisöllä olekaan asiaa.

Studiokierros on varattavissa etukäteen netin kautta. Tämä kannattaakin ehdottomasti tehdä, sillä vierailijoita otetaan rajallinen määrä ja etenkin suosittuina aikoina luukulta myydään varmasti ei-oota. Osa matkustusvaihtoehdoista vaatii myös varausvahvistuksen olemassaoloa.

Studiolle pääsee useita eri reittejä. Helpoin vaihtoehto on matkustaa Harry Potter -bussilla Lontoon Victoriasta tai Baker Streetiltä. Busseja kulkee tunneittain ja hinta aikuiselta/5-15 -vuotiaalta/3-4 -vuotiaalta lapselta on £31/£28/£19. 2-vuotiaat tai nuoremmat matkustavat ilmaiseksi. Jos tätä vaihtoehtoa aikoo käyttää, kannattaa varata kyyti pakettina lippujen kanssa. Kyyti tulee halvemmaksi tällä tavoin. Samalla tulee varattua yhdistelmä, joka varmasti toimii. Perillä kun pitää olla puolen tunnin tarkkuudella lipussa ilmoitetun aikaikkunan sisällä.

Toinen vaihtoehto on ajaa Birminghamiin matkaavalla Midland-junalla Eustonin asemalta Watford Junctionin asemalle, josta puolestaan on 20 minuutin välein kulkeva bussikuljetus studioille. Ohjeen mukaan Watford Junctionissa pitäisi olla 45 minuuttia ennen varattua kierrosta studiolla. Junamatka Eustonin asemalta kestää alle 20 minuuttia ja meno-paluu maksaa £16,70. Matkan voi ilmeisesti maksaa muussakin joukkoliikenteessä kätevällä Oyster-kortilla. Bussikuljetus studioille Watford Junctionin asemalta maksaa meno-paluuna £2,50 ja yhteen suuntaan £2.

Kolmas vaihtoehto on käyttää metroa. Metropolitan-linjan päätepysäkki on Watfordin asema (joka on 1,2 mailin päässä Watford Juctionista). Sieltä on vielä 3,6 mailia studioille. Me valitsimme tämän vaihtoehdon ja ajelimme viimeisen osuuden perille taksilla. Neljän hengen seurueella tämä oli edullisin vaihtoehto. Oyster-kortilla metromatka oli suuntaansa £4,20 ja taksimatka yhteen suuntaan £13. Per henkilö tästä koitui siis meno-paluuna Lontoosta vajaat £15. Meidät studioille vienyt kuski antoi käyntikortin, jossa olleeseen numeroon soittamalla saimme tilattua paluukyydin paikalle. Kannattaa huomata, että studioiden päässä ei ole takseja odottamassa.

Perillä täytyy ensin ulkona jonotella lippuluukulle, josta saadaan varsinaiset pääsyliput itse tulostettua tai kännykän näytöltä esitettävää varausvahvistusta vastaan. Kannattaa huomata, että tässä ei haluta nähdä sitä varausvahvistuksen nimellä tullutta sähköpostia, vaan noin viikko ennen h-hetkeä sähköpostiin kilahtanutta tärkeää informaatiota sisältävää sähköpostia. Näkyi olevan kaikilla jonottajilla väärä maili tulostettuna ja sitten kaiveltiin kännyköistä sitä oikeaa numerosarjaa, joka on vain siinä myöhemmässä sähköpostissa. Olisikohan prosessissa jotain kehitettävää kenties?

Lipun kanssa voi sitten siirtyä sisälle turvatarkastuksen kautta. Perillä voi nauttia kahvit Starbucksin tiskillä. Kannattaa kuitenkin huomata, että juomien kanssa ei pääse jonottamaan varsinaiselle kierrokselle. Lippu on voimassa puolen tunnin aikaikkunan sisällä, joten kahvittelut kannattaa unohtaa, mikäli aikaraja on umpeutumassa. Jonotuksen aikana voi ihmetellä ensimmäistä lavastetta, joka on Harryn lapsuudenaikainen huone portaiden alla.

Lopulta vuorossa on siirtyminen ensin yhteen saliin, jossa kuunnellaan pieni orientaatiopuhe, ja sitten vielä toiseen saliin, jossa istutaan katselemaan elokuvasarjan tähtinäyttelijöiden lyhyt tervehdys. Materiaalista käy ilmi, että kaikki paikan päällä nähtävät lavasteet, puvut ja esineistö ovat aitoja elokuvissa käytettyjä.

Videotervehdyksen jälkeen avautuvat ovet Tylypahkan suureen saliin. Siellä on näytillä eri tupien värein koristeltuja asuja, opettajien asuja sekä tietenkin lajitteluhattu. Opas jatkaa vielä tarinoitaan siihen asti, että ihmiset maleksivat seuraavaan tilaan. Tästä eteenpäin matka jatkuu omatoimisesti.

Suuren salin jälkeen näytillä on isompia ja pienempiä palasia elokuvissa käytetyistä lavasteista sekä valtava määrä erilaisia härveleitä. Dumbledoren toimistoon pääsee kurkistamaan, samoin kuin taikajuomaluokkaan ja Rohkelikon poikien makuusaliin sekä tuvan oleskelutilaan. Näyttely etenee leppoisasta tunnelmasta kohti tummempisävyistä ja synkempää, kuten elokuvasarjakin. Tarjolla on myös erikoistehostepaja, jossa innokkaat huispaajat pääsevät lentelemään luudalla. Tätä emme kokeilleet.

Vielä ennen kahden hallin puolivälissä olevaa kahvilaa on vuorossa King’s Crossin aseman laituri numero 9 3/4, jossa voi kuvautua huristamassa matkatavarakärryllä seinän läpi. Paikalla on toki myös Tylypahkan pikajuna. Laiturilla olevasta kaupasta voi ostaa vaikkapa Bertie Bottin jokamaun rakeita (mukana todella pahoja makuja, kuten oksennus ja kastemato). Laituriltakin löytyy erikoistehostepaja, jossa pääsee istumaan junan vaunuosastoon maisemien kiitäessä ohi ikkunassa.

Kahvilassa on tarjolla purtavaa sekä tietenkin kermakaljaa. Juoma näytti koostuvan kahdesta komponentista. Ensin oli jonkinlainen hieman Pommacia muistuttava limppari pohjalla ja sitten kermainen, hieman vaniljalta maistuva, vaahto päällä. Kyllä tätä kannattaa maistaa. Myös kermakaljapehmistä on tarjolla. Se oli kuulemma varsin imelää, mutta hyvää.

Matkalla toiseen halliin kuljetaan ulkokautta. Pihalla on esillä poimittaislinjan kolmikerroksinen bussi, palanen Tylypahkan siltaa, Likusteritien taloja sekä Harryn vanhempien jo vähän ränsistynyt talo.

Toisessa hallissa on esillä paljon kaikenlaista elokuvien tekemiseen liittyvää pikkusälää. Monenlaisia robottieläimiä ja kasveja esitellään videolla puhuvien tekijöiden opastamana. Välissä on vielä vähän lavasteitakin nähtävillä, kun tie käy läpi Viistokujan. Lopuksi vielä esitellään valtava määrä erilaisia piirustuksia, suunnitelmia ja konseptikuvia, joita elokuvien tekemisen yhteydessä on syntynyt.

Viimeisenä näytillä on Tylypahkan pienoismalli, jota on käytetty elokuvissa linnan ulkokuvissa. Pienoismalliksi tämä rakennelma on varsin vaikuttavan kokoinen. Linnaa kiertäessä voi ruuduilta katsella miten kamera-ajojen materiaali muuntuu kerros kerrokselta lopulliseksi elokuvaksi tietokonetehosteiden lisäämisen myötä. Linnan jälkeen esillä onkin enää yksi huoneellinen taikasauvalaatikoita, joita elokuvia varten kirjailtiin käsin 17000 kappaletta, sekä tietenkin se pakollinen kauppa. Myynnissä on kaikki kuviteltavissa oleva t-paidoista luudanvarsiin.

Mikäli Harry Potter on vähänkään tuttu, on vierailu Warner Brothersin studioilla erittäin suositeltavaa. Kolme tuntia hurahtaa paikan päällä ihan heittämällä, vaikka ei ihan jokaista yksityiskohtaa jäisikään pitkäksi aikaa ihmettelemään. Elokuvissa käytettävät jipot ja kikat aukeavat hienosti, kun lavasteisiin pääsee tutustumaan läheltä. Samalla tosin rikkoutuu osa illuusiosta. Kun valot ja erikoistehosteet puuttuvat ja rakennelmia voi katsella joka kulmalta, eivät ne näytä enää ollenkaan niin vaikuttavilta kuin elokuvissa. Vierailu auttaa myös ymmärtämään miten valtavasti elokuvien eteen tehdään muutakin työtä kuin vain näytellään ja käytetään kameraa.

Muut kirjoitukset aiheesta Lontoo:

Linkkejä:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *