Italialainen kirjailija, runoilija ja filosofi Dante Alighieri yhdistetään yleensä vahvimmin synnyinkaupunkiinsa Firenzeen. Hän ehti kuitenkin asua monissa muissakin paikoissa. Synnyinkaupunkinsa hän joutui jättämään kieltäydyttyään maksamasta hänelle langetettua sakkoa, joka liittyi kaupungissa meneillään olleisiin poliittisiin vääntöihin. Vaikka Danten karkotustuomio oli vain kahden vuoden pituinen, kieltäytyi kirjailija enää koskaan palaamasta Firenzeen.

Dante vietti viimeiset kolme elinvuottaan Ravennassa, jonne hänet myös haudattiin. Hän kuoli vuonna 1321 noin 56 vuoden ikäisenä. Ikä on vain arvio, sillä Danten synnyinvuodesta ei ole ihan täyttä varmuutta. Hautajaiset pidettiin Pyhän Fransiskuksen basilikassa, jonka yhteydessä toimi tuolloin franssiskaaniluostari. Dante haudattiin kirkon viereen antiikin Rooman aikaiseen sarkofagiin. Loota siirrettiin nykyiselle paikalleen kirkon länsipuolelle 1400-luvun lopussa. 1700-luvulla haudan ympärille rakennettiin varsin suureellinen monumentti. Tämä on se sama pytinki, jonka kirjailijan haudalla Ravennassa vierailevat turistit yhä edelleen näkevät. Sarkofagin taustalla näkyy Pietro Lombardon vuodelta 1483 peräisen oleva kohokuva, joka esittää lukevaa Dantea. Ravenna on ottanut kirjailijan omakseen ja Firenzen tapaan mainostaa itseään Danten kotikaupungiksi. Kuuluisimman teoksensa Jumalaisen näytelmän Dante kirjoitti kuitenkin asuessaan ihan muualla.

1500-luvulla Danten hautapaikasta käytiin kunnon vääntö Firenzen ja Ravennan välillä. Kirjailijan synnyinkaupunki alkoi vaatia hänen maallisia jäännöksiään palautettavaksi, mihin Ravennassa ei suostuttu. Vaateiden takana olivat niin Medicin hallitsijasuku, pari paavia kuin myös Michelangelo. Paavi Leo X antoi vuonna 1519 jopa Firenzelle luvan käydä noutamassa Danten sarkofagin Ravennasta. Lähetystön saapauessa sarkofagi osoittautui kuitenkin tyhjäksi. Ravennan fransiskaaniveljet olivat saaneet vihiä tulevasta ryöstöretkestä ja he olivat käyneet siirtämässä kirjailijan luut parempaan turvaan.

Luiden kätkemisestä alkoi varsinainen seikkailu, joka päättyi lopulta vasta vuonna 1865. Danten luut sisältäneen laatikon olinpaikka oli unohtunut ja loota löytyi lopulta ihan vahingossa. Mikäli siihen ei olisi kirjoitettu sen sisältävän kirjailijan luut, olisivat herran maalliset jäännökset päätyneet joukkohautaan muiden tunnistamattomien luiden kanssa. Danten kuoleman jälkeiset seikkailut saivat jatkoa vielä toisen maailmansodan aikaan, jolloin kirjailijan luut siirrettiin turvaan pommitusten tieltä.

Näistä seikkailuista huolimatta Firenzekään ei ole unohtanut Dantea. Kaupunki havitteli Danten luiden palautusta vielä epäonnistuneen kaappausyrityksen jälkeenkin ja kirjailijalle rakennettiin hautamuistomerkki Basilica di Santa Croceen vuonna 1829. Tämä hauta on kuitenkin pysynyt tyhjänä. Firenzen kaupunki lahjoitti Ravennan hautamuistomerkille öljylampun 1700-luvulla ja on siitä lähtien huolehtinut sen ylläpidosta. Kirjailijan kuoleman vuosipäivänä Ravennaan saapuu lähetys firenzeläistä oliiviöljyä, jolla lamppu saadaan pidettyä käynnissä seuraavan vuoden ajan. Karkotustuomiokin lopulta mitätöitiin virallisesti vuonna 2008, mikä tapahtui kuitenkin pikkuisen turhan myöhään.


Ravennassa ei oikein voi olla törmäämättä Danteen. Herran kuvia löytyy sieltä täältä monessa eri muodossa. Niitä on niin muraaleissa kuin mosaiikkeinakin talojen seinissä. Erityisen paljon tykkäsin räiskyvästä värienkäytöstään tunnetun Kobran maalaamasta muraalista, johon törmäsimme sattumalta kaupungilla kävellessämme. Kirjailijan hautamuistomerkki on merkitty kaikkiin karttoihin, joten sen löytämisen ei pitäisi olla ongelmallista. Hetkittäin sen kohdalla näkyi olevan jonoa, mutta ajoittain paikka oli myös täysin autio. Muistomerkin sisälle saa vapaasti kurkistaa, eikä se maksa mitään.

2 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.5.2024 at 19:54

    Danteen liittyvä historia oli minulle ihan vieras. Firenzeen hänet tosiaan varmaan olisin sijoittanut, mutta karkotusta en ainakaan muistanut enkä sitä, että hänet on haudattu Ravennaan, saati siihen liittyvää kiistaa Firenzen ja Ravennan välillä. Jumalainen näytelmä on sen sijaan itselleni varsin tuttu.

    Vastaa
    1. Aron 25.5.2024 at 18:26

      Eipä tämä sekava kuvio ollut minullekaan selvillä ennen kuin päädyimme ottamaan Ravennan mukaan matkaohjelmaan. Kaupunki oli positiivisia yllätyksiä täynnä.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *