Montalcinon linnoitus sijaitsee kaupungin korkeimmalla paikalla ja näkyy siksi hyvin joka puolelle tätä pientä kukkulakaupunkia. Sienalaisten 1200-luvulla rakentama linnoitus hyödynsi osin aiempia kaupungin muureja sekä joitain muita jo valmiiksi paikalla olleita rakennuksia. Siihen vain vähän muuria ympärille ja linnoitus oli valmis.

1500-luvulla Montalcinon linnoitus pääsi tositoimiin Sienan taistellessa Medicien Firenzen kanssa Toscanan herruudesta. Sota ei ollut Sienalle suosiollinen, mutta piskuinen Montalcino piti pintansa vielä pitkään muiden sienalaisten linnoitusten jo antauduttua. Montalcinon linnoitus sinnitteli vuoteen 1559 asti. Medici-hallitsija Cosimo I teki viimeiset tuunaukset linnoitukseen saatuaan sen vihdoin haltuunsa. Muilta osin linnoitus on alkuperäisasussaan. Viimeisin suuri restaurointi tapahtui 1930-luvulla.

Nykyisin vierailijat ovat tervetulleita tutustumaan linnoitukseen. Kaupungin yksi parhaista viinituvista pitää majaansa muurien sisäpuolella, minkä ansiosta sisäpihalle ja osaan muista sisätiloista pääsee tutustumaan vapaasti. Muureille kiivetäkseen on kuitenkin maksettava 4€ pääsymaksu. Lipun voi lunastaa viinituvan kassalta ja maksutapana käy vain käteinen. Muureille on jonkin verran portaita kiivettäväksi, joten liikuntarajoitteisille vierailu ei sovellu.

Vuosittain heinäkuun loppupuolella Montalcinon linnoituksesta kaikuvat jazzin rytmit, kun Jazz & Wine in Montalcino -tapahtuma valtaa paikan omakseen. Kesällä 2022 festivaali järjestettiin 25. kerran 19.-24.7. Tarkempia tietoja festivaalista löytyy sen virallisilta nettisivuilta täältä.

Linnoituksen muureilta avautuvat ehdottomasti koko Montalcinon parhaat maisemat. Näkymät ovat upeat niin kukkulakaupunkia ympäröivän maaseudun kuin itse kaupunginkin suuntaan. Olemme vierailleet linnoituksessa sekä maistelemassa viiniä että kiipeilemässä muureilla molemmilla Montalcinon visiiteillämme. Varmasti piipahdamme linnoituksessa myös tulevillakin vierailukerroilla tässä Toscanan suosikkikaupungissamme.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 21.1.2023 at 20:11

  Tämä oli itsellleni täysin tuntematon kaupunki linnoituksineen. Mutta ihan näyttävä linnake tuo tosiaan taitaa olla. Täytyypä pitää paikka mielessä, kun joskus Toscanassa tulee piipahdettua ja käydä silloin kaupungissa itsekin.

  Vastaa
  1. Aron 22.1.2023 at 17:20

   Kannattaa ehdottomasti muistaa Montalcino, sillä sieltä tulee Italian paras punaviini Brunello di Montalcino, ainakin jos minulta kysytään. 🙂 Kaupunki elää viinistään ja siihen voi tutustua paikan päällä ihan köynnöksistä alkaen. Linnoituksesta löytyy oma suosikkipaikkani viinien maistelemiseen ja samalla siellä käydessä voi kiivetä muurin harjalle maisemia ihailemaan.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *