Hotellit eivät sellaisenaan yleensä ole kummoisia matkakohteita. Niissähän vain nukutaan ja kaikki mielenkiintoinen tapahtuu muualla. Saaristohotelli The Barö on kuitenkin selvä poikkeus. Ainakin meille se oli kohde jo itsessään. Rauhallinen sijainti kalliolla Barönsalmen rannalla Inkoossa tarjoaa upeat maisemat merelle ja parhaimmillaan niistä voi nauttia omassa huoneessaan sängyllä makoillen. Toki lähistöllä on myös paljon reippailumahdollisuuksia. Sijainti saaristossa on siitä hauska, että se on eksoottinen paitsi ulkomaalaisille myös monille suomalaisillekin. Ainakin tällaiselle syntyjään sisäsuomalaiselle saaristo on vielä pitkälti tuntematonta tienoota ja siellä vierailussa on siksi aina mukana vähän samanlaista tuntua kuin ulkomaanmatkoissa.

The Barö sijaitsee Inkoon Barösundin alueella saariston sydämessä. Ihan läheltä löytyy Barösundin lossi, jolla voi hurauttaa kätevästi naapurisaari Orslandetille. Samaisella saarella sijaitsee myös vierasvenesatama vettä pitkin saapuville vieraille. Hotelli on rakennettu Barönsalmen rantakallioille luontoa kunnioittaen. Kukin hotellin 18 huoneesta on oma erillinen mökkinsä. Huoneissa on valtava näköalaikkuna, josta avautuu maisema joko salmelle tai metsään. Vaikka suomalainen mäntymetsä on sekin etenkin ulkomaalaisille varmasti mielenkiintoista nähtävää, kaipasimme me erityisesti merinäköalaa. Onneksi hotellin nettisivuilta kävi hyvin ilmi kustakin huoneesta avautuva maisema ja siten pystyimme valitsemaan meille sopivan mökin. Kannattaa vilkaista hotellin tarjontaa virallisilta nettisivuilta täältä.

Alueella liikutaan mökit yhdistäviä puisia kulkusiltoja pitkin. Hotellin rakennusvaiheessa kulkusillat tehtiin ensin maaperän tallaantumisen minimoimiseksi. Hotellin rakennukset on tuotu paikalle valmiina moduleina ja nostettu paikoilleen kallioon kiinnitetyille jaloille. Alueella on mökkien lisäksi aurinkoterassi sekä lyhyen kävelyn päässä rannalla erillinen saunarakennus, jonka yhteydessä on myös poreamme. Vierailumme aikana saunomaan olisi päässyt yleisen aamusaunan yhteydessä tai erikseen saunan omaan käyttöönsä varaamalla.

Hotellin päärakennuksen yhteydessä toimii ravintola The Berg, jossa nautitaan myös hotellin aamiainen. Ravintola on kerännyt kehuja ja se mainitaan mm. Helsingin Sanomien ravintolakriitikoiden suosittelemien kaupungin ulkopuolella sijaitsevien ravintoloiden listalla (lista löytyy täältä). Kokeilimme itse ravintolan palveluja maittavan aamiaisen lisäksi myös iltapäivällä tarjolla olleen tapaslautasen sekä illallisen verran. Niin ruoka ja juoma kuin palvelukin olivat erinomaisia. Sekä tapaslautasella että illallispöydässäkin tarjolla ollutta hapanjuureen paikan päällä leivottua saaristolaisleipää jäimme muistelemaan kaiholla.

Erityisen mainio oli The Bergin illallinen, jota oli tarjolla 4-7 ruokalajin kiinteän menun verran. Neljän kaikille tarjottavan ruokalajin lisäksi lopuista kolmesta sai poimia haluamansa tai tyytyä vain niihin neljään. Me päädyimme valitsemaan kaikki muut paitsi juustot. Minä otin osalle ruokalajeista vielä kaveriksi niille valmiiksi sovitetun viinin. Ravintola käyttää mahdollisimman paljon lähialueen tuotteita ja huomiota kiinnitetään vastuullisuuteen sekä hiilijalanjäljen minimointiin. Halutessaan voi ruokansa nauttia myös keittiötä kiertävällä tiskillä, jossa kokkien työtä pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä. Me tyydyimme kuitenkin tavalliseen pöytään. Ravintolan palvelu oli ystävällistä ja osaavaa, eikä ruokalajeja tarvinnut odotella. Ruoka oli myös herkullista, annokset kauniita ja viinit taitavasti annosten kanssa sopiviksi valittuja.

Alueella on tarjolla paljon saaristoluontoa, jossa voi vaellella tai vaikka pyöräillä. Viimeksi mainittua varten hotelli tarjoaa vieraidensa käyttöön Jopoja. Tarjolla on myös muita aktiviteetteja joogasta melontaan niitä kaipaaville. Me olimme saapuneet paikalle kuitenkin ihan vain leppoisan rentoutumisen merkeissä, joten jätimme aktiviteetit muille. Meille riitti mainiosti makoilu mökkimme viereisellä aurinkoterassilla merelle tuijottaen. Veden yllä liiteli suuri petolintu, joka olisi ehkä voinut olla jopa merikotka. Varmemman tunnistuksen sain kanahaukasta, joka yritti napata välipalaksi mökkimme nurkalla kohoavassa männyssä nakuttelevan käpytikan. Tikka ehti kuitenkin ottaa ritolat. Vähän myöhemmin samaisessa puussa käväisi numeroa isompi palokärki. Oravakin piilotti viereisen mättään alle kävyn.

Iltapäivän lopulla mereltä nousi ukkosrintama, joka toi mukanaan reilut puoli tuntia kestäneen sadekuuron. Tämä tarjosi mainion tekosyyn pienille päiväunille. Huoneen isolla sängyllä oli mukava makoilla sateen ropistessa kattoon ja pisaroiden valuessa suurta maisemaikkunaa pitkin. Maisemaikkuna tarjosi myös kaunista katseltavaa sateen päätyttyä. Salmessa seilaavia veneitä pystyi katselemaan omasta sängystä käsin ihan samoin kuin aurinkoterassiltakin. Pimeän jo laskeuduttua ikkunasta avautui ihailtavaksi tähtitaivas. Hotellialueen ulkovalaistus on suunniteltu fiksusti niin, että vain kulkuväylät ovat valon piirissä. Näin valo ei karkaa ylöspäin estäen öisen taivaan ihmeitä näkymästä. Tätä kiittelee varmasti hotellivieraiden lisäksi myös moni metsän öinen vaeltaja ja siivekäs.

The Barössä oli oikeastaan kaikki kohdallaan. Mökki oli varsin kompakti, mutta siitä löytyivät kaikki modernit mukavuudet televisiota lukuun ottamatta. Vaan kukapa töllöä edes osaisi kaivatakaan, kun voi katsella upeaa maisemaa seinän kokoisesta ikkunasta. Langaton nettikin toimi varsin vauhdikkaasti. Modernien mukavuuksien vastapainona oli joka puolelle ympärillä levittäytyvä luonto.

Kivana lisäpiirteenä sisään- ja uloskirjautumisen koukerot pystyi hoitamaan kännykällä itselleen parhaiten sopivaan aikaan. Saapuessamme nappasimme vain avaimet mukaamme, sillä tarvittavat henkilötiedot olimme täyttäneet jo kotoa startatessamme. Pois lähtiessämme jätimme avaimet huoneeseen, tuuppasimme oven kiinni ja lähdimme kävelemään autolle. Laskun olimme maksaneet aamiaisen jälkeen kännykällä.


Ensimmäinen visiittimme The Barössä jäi yhden yön mittaiseksi. Voisin hyvinkin kuvitella palaavani näihin maisemiin ja herkullisten ruokien äärelle vähän pidemmänkin vierailun merkeissä. Tällöin voisimme hyvin myös tutustua reippaillen lähialueen luontoon. Saaristoluonto tarjoaa varmasti paljon katseltavaa, joten seuraavalla kerralla pakkaan mukaani koko kamerarepun. Eivätpähän jää sitten ne veden yllä liitelevät linnutkaan tuntemattomiksi.

4 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 20.9.2023 at 10:20

  Täysin samaa mieltä, että hotellit harvoin ovat itsessään ainakaan meidän näkökulmastamme nähtävyyksiä sinänsä. Poikkeuksia toki on, ja tämä eittämättä yksi sellainen. Toisaalta alueen luonto näyttää mukavalta ja jo nuo lintuhavainnot olisi itselleni hyvä syy lähteä tuonne.

  Vastaa
  1. Aron 1.10.2023 at 00:41

   Barössä kyllä luonto on lähellä. Seuraavalla kerralla täytyy jalkautua maastoon vähän edemmäs. Lintuja varmasti löytyy.

   Vastaa
 2. Jenni / Unelmatrippi 1.10.2023 at 12:08

  Vau, näyttää ja kuulostaa todella kivalta paikalta! Tämä täytyy pitää mielessä, olisi ihana yöpyä tuolla. Hotellit eivät minullakaan ole tavallisesti ollenkaan matkailun pointti, mutta välillä on poikkeuksia. Esimerkiksi menneenä talvena menimme varta vasten Zafran Parador-hotelliin, joka on 1400-luvulla rakennettu linna. Välillä on mukava yöpyä vähän erikoisemmissa paikoissa.

  Vastaa
  1. Aron 1.10.2023 at 23:16

   Joistain muistakin Paradoreista olen kuullut kehuja. Omia kokemuksia näistä ei vielä ole.

   Tämä Barö tosiaan oli vähän poikkeava majoituskokemus, kun majapaikka oli samalla matkakohde. Sijainti rantakalliolla keskellä luontoa oli kyllä todellinen helmi. Mainio ravintola hotellin yhteydessä ei ollut lainkaan huonompi juttu sekään.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *