Presidenttimme viettää kesänsä Naantalin Kultarannan huvilalla, jota ympäröi 54 hehtaarin puutarha. Itse huvilaan kutsutaan vain harvoja ja valittuja, mutta puutarhaan on mahdollista tavallisten tallaajienkin käydä tutustumassa. Kiitos tästä kuuluu Kultarannan rakennuttaneelle Alfred Kordelille. Hänen testamentissaan vaadittiin, että puutarhan on oltava yleisölle avoinna kerran viikossa.

Kultarannan historiaa

Luonnonmaan saarella sijaitsevalla Kultarannan tilalla oli ollut toimintaa jo ennen kuin se päätyi Alfred Kordelin haltuun. Osa rakennuksista on perua tältä ajalta. Kaikki ei kuitenkaan ollut mennyt ihan putkeen, sillä tila joutui pakkohuutokaupattavaksi vuonna 1906 ja maanviljelysneuvos Kordel päätyi sen ostamaan. Köyhistä oloista ponnistanut Kordel oli neuvokkudellaan kohonnut yhdeksi Suomen rikkaimmista miehistä, joten ostos tuskin kovasti kirpaisi. Hän arvioi Kultarannan mainioksi paikaksi kesähuvilalleen ja laittoi muun muassa Kallion kirkon Helsinkiin piirtäneen arkkitehti Lars Sonckin asialle sellaista suunnittelemaan.

Kallion kirkon nähneille Kultarannan graniittilinna Villa Kultaranta näyttääkin kovin tutulta. 19 huonetta käsittänyt uusi päärakennus valmistui vuonna 1916. Kordel olisi halunnut päärakennuksen rannan lähelle, mutta arkkitehti sai suostuteltua hänet vaihtamaan paikkaa. Sonck kun tykkäsi hyödyntää alueen korkeimpia kohtia.

Kordel ei itse ehtinyt huvilastaan kauaa nauttia, sillä hänet ammuttiin vuonna 1917. Kultarannasta oli vähällä tulla Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, mutta lopulta huvila puutarhoineen päätyi vaihtokaupan myötä valtiolle ja se varattiin nykyiseen käyttöönsä tasavallan presidenttien kesäiseksi virka-asunnoksi. Ensimmäinen presidentti Ståhlberg tosin kävi Kultarannassa vain lepäämässä, mutta Relanderista lähtien presidenttimme ovat hoitaneet kesäisin virkaansa Kultarannasta käsin.

Puutarha

Kultarannan puutarhan suunnittelivat Helsingin kaupunginpuutarhuri Svante Olsson yhdessä poikansa Paul Olssonin kanssa ja se valmistui vuonna 1915. Suurin osa puutarhasta on luonnontilaista metsäpuistoa, joka on yleisöltä suljettu. Tämän lisäksi puutarhaan kuuluu 16 hehtaarin parturoitu muotopuutarha sekä presidentin pöytään kukkia ja vihanneksia tuottava hyötypuutarha viljelypalstoineen ja kasvihuoneineen.

Puutarhan keskeisin ja näyttävin osa on muotopuutarha, joka on yleisölle avoin kesäaikana perjantai-iltaisin sekä opastetuilla kierroksilla tiistaista sunnuntaihin. Muotopuutarha on saanut nimekseen Medaljonki riipusta muistuttavan muotonsa takia. Se täydentyi myöhemmin hehtaarin kokoisen nurmikentän toista laitaa kulkevalla laatoitetulla käytävällä, joka on kuin medaljongin ketju.

Muotopuutarha kulkee kohti päärakennusta yli satavuotiaan kuusiaidan suojissa. Sijoittelu noudattaa barokkiajan tyyliä. Kuusiaita jakaa puutarhan erillisiin osiin, jotka on nimetty niihin istutettujen kukkien värin mukaan. Puutarhan kukkaloisto on kuulemma parhaimmillaan loppukesästä.

Viimeinen muotopuutarhan osa päärakennusta lähestyttäessä on ruusutarha, jossa on tuhansia ruusuja. Joukossa on useita eri lajikkeita ja osa niistä on nimetty presidenttien ja heidän puolisoidensa mukaan. Meidän kierrostamme edeltävänä yönä peurat olivat käyneet omatoimisesti harventamassa ruusuja. Onneksi sorkkaeläimille oli maistunut vain osa lajikkeista.

Puutarha jatkuu rantaan asti. Sieltä avautuvat näkymät veden yli Naantalin kaupunkiin sekä keskustan viereisen Kuparivuoren kallioille. Puutarhan rannanpuoleista reunaa seuraileva viivasuora tammikuja näyttää hienolta. Päärakennus varmaankin näkyi valmistumisensa aikoihin rannalta käsin, mutta sittemmin sitä ympäröivän metsäpuiston puut ovat kasvaneet. Nykyisin puiden lomasta ei juuri näy muuta kuin tornin huippu.

Kultaranta puutarhoineen kuuluu Museoviraston vaalimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Vierailu puutarhassa

Kultarannan puutarhaan on mahdollista tutustua heinäkuun alusta syyskuun loppuun asti joko omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla. Omatoiminen vierailu ei maksa mitään, mutta sen aikaikkuna on hyvin rajattu. Puutarhaan pääsee itsekseen haahuilemaan vain perjantai-iltaisin klo 18-20.

Opastettuja kierroksia on tarjolla kolmenlaisia. Me osallistuimme tavalliselle puutarhakierrokselle, joka on tarjolla tiistaista sunnuntaihin klo 14. Elokuun 9. päivään asti on tarjolla myös klo 14.15. ja klo 15 alkavat kierrokset. Opastukset ovat suomeksi, mutta klo 14 kierroksella on mahdollista saada ruotsinkielinen tiivistelmä. Klo 14.15 alkavalla kierroksella tiivistelmä on englanniksi. Kierrosten kesto on noin 45 minuuttia ja ne maksavat 13€ per henkilö. Ainakin meidän kierroksemme opas oli erinomainen. Hän tunsi niin historian kuin puutarhan kasvitkin ja osasi kertoa tarinat hauskasti.

Keskiviikkoisin tarjolla on erityisesti presidentteihin keskittyvä kierros Presidenttiemme kesät Naantalissa. Kierros alkaa klo 13 ja kestää tunnin. Toinen erikoiskierros on perjantaisin järjestettävä huumoripitoinen Mamselli Kupiainen ja presidenttien Kultaranta. Tämäkin kierros alkaa klo 13 ja kestää tunnin. Erikoiskierrosten hinta on sama 13€ kuin peruskierroksillakin.

Normaalisti Kultarannan puutarhassa on kesäisin tarjolla taidetta ja siihen keskittyviä taidekierroksia, mutta koronapandemian takia kesän 2020 taidetapahtumat on peruttu.

Tarkemmat tiedot vierailusta Kultarannassa löydät Visit Naantalin sivuilta täältä. Samasta osoitteesta voit myös varata paikkasi opastetuille kierroksille. Kannattaa huomata, että lippujen myynti saman päivän kierroksille sulkeutuu klo 12. Lippuja voi kysellä myös paikan päältä, mutta ainakin heinäkuisena viikonloppuna tarjonta oli hyvin rajattua. Lipunmyynti paikan päällä avautuu 30 minuuttia ennen ensimmäistä kierrosta.


Kultarannan puutarha on yksi upeimpia lajissaan Suomessa ja siksi siellä kannattaa ehdottomasti käydä piipahtamassa. Opastetut kierrokset ovat mainioita, mutta omatoiminen haahuilu istutusten lomassa on varmasti hauskaa sekin. Harmi vain, että siitä pääsee nauttimaan ainoastaan perjantaisin kahden tunnin ajan.

Muut kirjoitukset aiheesta Naantali:

2 kommenttia

 1. Marika / Matkalla Missä Milloinkin 26.7.2020 at 21:43

  Kultarannassa en ole käynyt, vaikka Turussa useita vuosia asuinkin ja puutarhoista pidän. Minua kiinnostaisi tuo hyötypuutarha, pääsikö sitäkin katsomaan?

  Vastaa
  1. Aron 1.8.2020 at 09:55

   Ainakaan opastetulla kierroksella ei hyötypuutarhaan päästy käymään. Nettisivuilta ymmärsin, että omatoimisellakin kierroksella pääsee vain muotopuutarhan alueelle.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *