Portugalin pääkaupunki Lissabon ei ole ollut entisensä vuoden 1755 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Sama pätee Carmon luostariin (Convento da Ordem do Carmo), joka kärsi maanjäristyksessä pahoja vaurioita. Luostarista on enää jäljellä vuonna 1423 valmistuneen goottilaisen katedraalin rauniot. Paikka toimii nykyään arkeologisena museona.

Luostari sijaitsee Chiadon kaupunginosassa pikkuisen Carmon aukion laidalla. Paikka on yhdellä Lissabonin kukkuloista, joten kävelymatkaan kannattaa varata hetkinen aikaa. Kiipeäminen kun ei suju yhtä nopsaan kuin tasamaalla kävely. Apuna voi toki käyttää Santa Justan hissiä. jonka avulla Carmon aukiolle pääsee jalkojaan väsyttämättä. Me saavuimme samalla mäellä sijaitsevalta Miradouro São Pedro de Alcântaran näköalapaikalta. Sinne olimme kivunneet jyrkän rinteen Rossion aukiolta, kun yllättäen Glórian funikulaari olikin remontissa.

Varsinaisen luostarin alue otettiin maanjäristyksen jäljiltä sotilaskäyttöön, mutta katedraali jäi korjaamatta. Rauniot ehtivät toimia varastotiloina, kunnes ne 1800-luvulla lahjoitettiin maan arkeologiselle seuralle, joka otti ne museokäyttöön.

Raunioissa on toisaalta jotain aavemaista, mutta silti aurinkoisen iltapäivän kauniissa valossa ne näyttivät hämmentävän kauniilta. Erityisesti Lissaboniin, jossa on paljon parhaat päivänsä nähneitä upeita rakennuksia, tämä rauniokatedraali sopii hienosti.

Marraskuun vierailuajankohtanamme paikkaa kiersi meidän kanssamme samaan aikaan vain pari muuta turistia. Saimme siis nauttia raunioiden yksityiskohtien tutkiskelusta ihan kaikessa rauhassa. Ja niitä yksityiskohtia todella riittää. Upeita koristeita on edelleen paikoillaan, pitää vain antaa katseen kiertää rauhassa ja löytää ne.

Hauskana ykstyiskohtana katedraalin tyhjistä ikkuna-aukoista pilkotti läheisten rakennustyömaiden nostokurkia. Uutta rakennetaan vanhojen raunioiden naapuriin. Huonoista ajoista huolimatta kaupunki on siis elossa.

Museoon kuuluu katedraalin lisäksi myös pieni lisäosa ehjänä säätyneessä sivukappelissa. Siellä on esillä maan historiaan liittyvää esineistöä. Kävimme sen kiertämässä läpi, mutta palasimme pian takaisin katedraalin raunioita ihastelemaan.

Carmon luostarin katedraali on mielenkiintoinen vierailukohde, vaikka ei varsinaisesti museoista olisikaan kiinnostunut. Vierailu on myös helppo niputtaa muiden lähellä olevien kohteiden kanssa samalle kierrokselle. Suosittelen vilkaisemaan kaupunkia lintuperspektiivistä Miradouro São Pedro de Alcântaralta käsin.

Muut kirjoitukset aiheesta Lissabon:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *