Millennium Park sijaitsee keskeisellä paikalla Chicagon Loopin alueella. Kuuden korttelin kokoinen puisto sopii ympäristöönsä niin hyvin, että on todella vaikea hahmottaa sen olevan varsin tuore tekele. Alue oli ennen Millennium Parkia junaratayhtiön omistuksessa ja varsin vaihtelevassa käytössä. Maapläntti siirtyi kaupungin hallinttaan vuonna 1997. Aluksi tontti aiottiin ottaa pysäköintikäyttöön, mutta lopulta kaupunginisät tulivat järkiinsä. Puiston rakentaminen alkoi vuonna 1998 ja se valmistui lopulta reippaasti aikataulusta jäljessä ja yli budjetin vuonna 2004. Millennium Park on sittemmin noussut Chicagon suosituimmaksi nähtävyydeksi.

Puistossa on monia taideteoksia, joista kenties tunnetuin on Anish Kapoorin teos Cloud Gate, tuttavallisesti Papu. Kiiltävä teräksinen mötikkä toimii valtavana peilinä. Ympäristön korkeat rakennukset heijastuvat siitä upeasti. Aurinkoisena kesäpäivänä Cloud Gaten ympärillä kuhisi väkeä.

Millennium Parkin luiteisnurkasta löytyy Wrigleyn aukio, jossa on pieni suihkulähde sekä puoliympyrän muotoinen pylväin koristeltu Millennium Monument. Muistomerkki saattaa näyttää vanhalta, mutta se on oikeasti tehty tätä puistoa varten. Kyseessä on liki aidon kokoinen kopio aiemmin samalla paikalla seisseestä monumentista. Millennium Monumentiin on kaiverrettu rahavaikeuksiin ajautuneen Millennium Parkin rakennusprojektin pelastamiseksi järjestettyyn rahankeräykseen osallistuneiden 115 henkilön nimet. Kyse ei ollut mistään pikkulahjoituksista, sillä 91 näistä henkilöistä lahjoitti yli miljoonan dollarin summan.

Puiston suurin suihkulähde on Crown Fountain. Tämä moderni teos koostuu kahdesta tornista, joita pitkin valuu vettä. Tornien vastakkaisilla sivuilla on suuret led-näytöt, joissa esiintyy kaupunkilaisten kasvoja. Kutkin kasvot näkyvät viisi minuuttia kerrallaan. Tornien välissä on hyvin matala vesiallas. Altaaseen saa mennä loiskimaan vettä niin halutessaan. Näkyi olevan lapsista oikein mainiota tekemistä kesähelteellä.

Ehkä mielenkiintoisin osa Millennium Parkista voi helposti jäädä huomaamatta. Illinoisin alueelle tyypillisiä preeriakasveja esittelevä Lurie Garden on pensasaidan ympäröimä. Jos aidassa olevan aukon kohdalle ei satu osumaan vahingossa, ei tämän hehtaarin kokoisen preeriapläntin olemassaolosta välttämättä tiedä mitään. Lurie Garden voi vaikuttaa varsin villiltä, mutta kasvit on kuitenkin sijoiteltu ihan tarkkaan harkiten paikoilleen. Loopin alueen pilvenpiirtäjät luovat kivan reunuksen tälle mielenkiintoiselle puutarhalle. Näkymässä on jotain kovin japanilaismaista.

Millennium Parkissa on nähtävillä myös mielenkiintoista arkkitehtuuria. Omituisen muotoisista kiiltävistä pinnoista tunnettu Frank Gehry on suunnitellut Millennium Parkin ja viereisen Maggie Daley Parkin välillä kulkevan vilkkaan autotien ylittävän BP kävelysillan. Genryn tyylin mukaisesti silta mutkittelee puolelta toiselle. Sen kaiteet ovat kiiltävää terästä.

Gehry suunnitteli myös Millenniun Parkin esiintymislava Jay Pritzker Pavilionin. Tämä kiiltävällä teräksellä päällystetty rakennelma on todella futuristinen. Lavaa pitää kotipaikkanaan Grant Park Symphony Orchestra, joka esittää puistossa klassista musiikkia. Jay Pritzker Pavilion toimii myös joka kesä kymmenviikkoisen Grant Park Music Festivalin näyttämönä. Tämä klassisen musiikin ilmaisfestivaali on ainoa ulkoilmafestivaali laatuaan USA:ssa.

En yhtään ihmettele, että Millennium Park on ohittanut Chicagon aiemmat suosikkinähtävyydet vierailijoiden määrässä. Puiston sijainti on mainio ja siellä on paljon nähtävää. Lisäksi puiston kahdella sivulla korkeuksiin kohoavat talot muodostavat hienot kehykset puistosta otetuille valokuville. Joko Millennium Park löytyy sinunkin valokuva-albumistasi?

Muut kirjoitukset aiheesta Chicago:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *