Yksi USA:n suosituimmista presidenteistä, Abraham Lincoln, on haudattu kotikaupunkiinsa Springfieldiin. Kaupungin nimi voi johtaa sekaannuksiin, sillä Springfieldejä on USA:ssa kaikkiaan yli 30. Pahin sekaannusten keskittymä on Wisconsinin osavaltiossa josta löytyy kokonaista kuusi Springfieldiä. Abraham Lincolnin tapauksessa kyse on Illinoisin osavaltion pääkaupunki Springfieldistä. Tässä osavaltiossa näitä kaupunkeja on onneksi vain yksi.

Lincoln syntyi Kentuckyssa, mutta muutti aikuisiällä Illinoisiin harjoittamaan lakimiehen työtä. Tuohon aikaan 1800-luvulla lakimiehen tehtävien hoitaminen ei vaatinut mitään ammattipätevyyttä, eikä sellaista itseoppineella Lincolnillakaan ollut. Hän asettui asumaan Springfieldiin, meni naimisiin ja perusti perheen. Hän asui Springfieldissä presidentiksi valintaansa asti. Kuoltuaan salamurhaajan luotiin toisella virkakaudellaan, Lincoln palasi takaisin Springfieldiin haudattavaksi Oak Ridgen hautausmaalle.

Suuri hautamuistomerkki valmistui yhdeksän vuotta Lincolnin kuoleman jälkeen. Valtavan graniittirakennelman huipulla kohoaa obeliski 36 metrin korkeuteen. Samaan hautaan ovat haudattuina myös Lincolnin vaimo Mary Todd Lincoln sekä heidän kolme lastaan. Neljäs lapsista on haudattu muualle.

Hautamuistomerkin sisällä on kaksi huonetta, joihin voi käydä tutustumassa. Ensimmäisenä astutaan rotundaan, jossa on bronssinen Lincolnia esittävä veistos. Se on kopio Washingtonin Lincolnin muistomerkin sisällä olevasta veistoksesta. Rotunda, samoin kuin sitä seuraava hautakammiokin, on koristeltu marmorilla. Kahden huoneen välisten käytävien seinillä on Lincolnin elämää esitteleviä veistoksia.

Varsinaisessa hautakammiossa sijaitsee suuri marmorinen kenotafi. Möhkäle painaa seitsemän tonnia. Varsinainen hauta sijaitsee kammion lattian alla, hieman kenotafin takana. Salin seinustalta löytyy seitsemän eri osavaltion liput. Nämä edustavat kaikkia osavaltioita, joissa Lincoln ja hänen jälkeläisensä ovat asuneet.

Lincolnin suosiosta johtuen myös hänen hautapaikkansa on suosittu nähtävyys. Oak Ridgen hautausmaa onkin USA:n toiseksi vierailluin hautausmaa. Ainoastaan Arlingtonin sotilashautausmaa yltää sen edelle vierailijoiden määrässä.

Muut kirjoitukset aiheesta Springfield, Illinois:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *