Eteläisen Kalifornian sisämaassa sijaitseva Palm Springs on talvilomakohde. Suojaisesta sijainnista johtuen kaupungin ilmasto on lämpimämpi kuin Kalifornian rannikolla. Suosituinta vierailuaikaa on tammi-huhtikuu, jolloin päivän ylimmät lämpötilat ovat 20 ja 30 asteen välimaastossa. Kesä on selvästi off-season, monille yli 40 asteen lämpötilat ovat liikaa.

Jos nyt kuitenkin satut Palm Springsiin heinä-elokuussa, kuten me, voi tämä kaupungin nähtävyys olla parasta mitä tarjolla on. Palm Springs Aerial Tramway on hieman kaupungin keskustan länsipuolelta lähtevä köysirata, jonka pyörivä vaunu nostaa maksimissaan 80 turistia noin vartissa lähelle San Jacinto Peakin huippua. Korkeuseroa ylä- ja ala-aseman välillä on liki 2000 metriä. Huipulla korkeus merenpinnasta on lähemmäs 2600 metriä ja lämpötila voi olla jopa 22 astetta matalampi kuin lähtöpisteessä. Heippa hei, helle.

Köysirata valmistui vuonna 1963. Maailmassa on pari muutakin pyörivävaunuista köysirataa, mutta näistä Palm Springsin köysiradan vaunut ovat suurimpia. Ala-aseman infotauluissa kerrottiin, että köysirata on sveitsiläistä tekoa. Alpeilla lienee osaamista näistä vempeleistä. Vaunu pyörähtää akselinsa ympäri kaksi kertaa matkan aikana, joten paikallaan seisten voi nähdä joka suuntaan. Korkeanpaikankammoisena en ole ihan varma, onko tämä hyvä juttu. Hetkittäin kyydissä hieman jänskätti. Onneksi henkilökunta varoitti vaunun reippaista keinahduksista, jotka tapahtuvat aina tolpan ohituksen jälkeen.

Nousu, lyhyt vaikka onkin, läpi Chinon kanjonin on jo itsessään hieno kokemus. Yritin kammostani huolimatta keskittyä maisemien ihailuun, sillä nähtävää tosiaan riitti. Itse kalliot ovat upean näköisiä, mutta vielä upeampi on yli lättänän maan avautuva näkymä.

Ylhäällä vuoristossa maisemat ovat kovin erilaisia verrattuna Palm Springsin ympäristön autiomaahan. Havupuumetsä voisi ensinäkemältä olla kuin suoraan kotimaasta. Alue kuuluu Mount San Jacinto -kansallispuistoon ja siellä on tarjolla monenlaista kansallispuistoaktiviteettia, kuten vaelluspolkuja. Kansallispuistossa reippailu edellyttää erillistä lupaa. Sen voi hankkia ilmaiseksi Long Valleyn metsänvartijoiden asemalta, joka sijaitsee reilun viiden minuutin kävelymatkan päässä köysiradan yläasemalta.

Me olimme liikkeellä myöhäisen iltapäivän aikaan, emmekä enää halunneet lähteä reippailemaan metsämaastoon. Sen sijaan käytimme aikamme ylhäällä maisemia ihaillen. Näkymät yli Palm Springsin olivatkin melkoisen huimat. Kirkkaalla ilmalla koillisen suunnasta on mahdollista nähdä jopa 320 kilometrin päässä Las Vegasin länsipuolella sijaitseva Mount Charleston.

Lippu on meno-paluu. Aikuisilta kyyti maksaa $25,95 ja lapsilta $16,95. Lähtöajan ala-asemalta voi halutessaan varata etukäteen netistä. Suosittuina ajankohtina tämä voi olla hyvä tehdä, jotta pääsee liikkeelle haluamallaan hetkellä. Kun olet kerran ylös päässyt, voit palata takaisin alas milloin haluat. Arkisin köysirata aloittaa liikennöinnin aamulla klo 10, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 8. Viimeinen kyyti alaspäin lähtee 21.45. Aikataulu kannattaa kuitenkin tarkistaa köysiradan virallisilta sivuilta.

Ylhäällä on tarjolla myös syötävää. Aseman yhteydessä toimii kaksi ravintolaa. Näistä Pines Café on simppeli kahvilatyylinen paikka. Peaks Restaurant puolestaan on enemmän kallellaan fine diningin suuntaan. Janoisille on tarjolla myös cocktailbaari The Lookout Lounge.

Kesällä matka San Jacinto Peakille tarjoaa pientä viilennystä. Talvella elämys on varmaan vielä voimakkaampi, kun Suomen kesän lämpötiloista siirrytään talvikeleihin. Tällöin tarjolla voi hyvinkin olla mös lunta.

Muut kirjoitukset aiheesta Kalifornia:

4 kommenttia

 1. Ulla 21.11.2017 at 21:07

  Kiva, kun olit jättänyt kommentin mun blogiin, koska siitä muistin palata ajan kanssa lukemaan tämän postauksen. Kuten omaan blogiin sulle äsken vastailinkin, niin aika hassua kyllä että ennen kesäreissua luettiin täältä reissupostauksia Amalfin rannikolta ennen matkaamme ja nyt sitten seuraavaksi ollaan menossa jouluksi Palm Springsiin ja taas sun blogi tarjoilee mahtavaa luettavaa! 😀 Vaikka ollaan kerran pikaisesti Palm Springsissä piipahdettu, enpä tällaisesta tramway'stä ollut lainkaan tietoinen. Luin tämän just Makelle ääneen ja hänen kommentti oli: tuonne pitää mennä käymään! Joten kiitosta vaan ideasta! =)

  Vastaa
  1. Aron 22.11.2017 at 05:06

   Kylläpä mene hauskasti yksiin nämä kohteet. Talvikaudella kannattaa varata lämmintä vaatetta, ylhäällä voi olla vilpoista. Meidänkin Palm Springsin vierailumme oli varsin pikainen, joten lisävinkkejä ei kauheasti löydy. Paitsi ehkä semmoinen, että jos Palm Springsin omaa poikaa Frank Sinatraa haluaa käydä moikkaamassa, löytyy herran hauta siitä naapurikaupungista Cathedralista.

   Vastaa
 2. Ulla 25.11.2017 at 10:26

  Ooh enpä tiennytkään tuota, että Frank Sinatra on Palm Springsin poikia. Kiitti vinkistä!

  Vastaa
  1. Aron 25.11.2017 at 15:29

   Olepa hyvä. 🙂 Palm Springsissä on oma Walk of Stars. Bongailtiin noita jonkin verran, mutta Frank Sinatran tähteä emme löytäneet. Nancy Sinatran tähti sen sijaan löytyi.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *