”Aiotteko ihan varmasti lähteä nyt tälle kävelykierrokselle?”, kysyi huolestuneen näköinen Tucumcarin kauppakamarin turisti-infon rouva ojentaessaan minulle kaupungin seinämaalauksia esittelevän kartan. Kello kävi kahta iltapäivällä ja lämpötila oli kohonnut hyvin 40 celciusasteen paremmalle puolen. Rauhoittelin rouvaa sanomalla, että käytämme autoa apuna.

Kirjoituksen lopusta löytyy kartta meidän bongaamistamme seinämaalauksista, jotka myös ovat tämän kirjoituksen kuvituksena. Kuvateksteissä näkyvät numerot viittaavat kartan numeroihin. Aivan ensimmäisessä kuvassa tuossa ylhäällä on hylätyn huoltoaseman seinä. Paikka esiintyy kartassa numerolla 1.

Tucumcarin pikkukaupunki sijaitsee Route 66 -tien varrella New Mexicon osavaltiossa. Matkaa itään päin Texasin Amarilloon on vähän reilun 1,5 tunnin verran ja länteen päin New Mexicon Albuquerqueen noin 2,5 tunnin verran. Osavaltion pääkaupunki Santa Fe sijaitsee niinikään noin 2,5 tunnin päässä Tucumcarista luoteen suunnassa.

Hylätty huoltoasema (2)

Tucumcarin sijainti oli mitä mainioin Route 66 -matkailun ollessa suosiossa 1930-luvun lamavuosista aina 1960-luvulle asti. Uuden interstate-moottoritieverkon 1950-luvun lopulta alkanut rakentaminen saavutti Tucumcarin vuonna 1981, jolloin viimeisetkin New Mexicon kaupunkien keskustat ohittavat palaset tiestä I-40 otettiin käyttöön. Aikoinaan 2000 motellihuonetta tienvarren ”Tucumcari Tonite” -mainoskyltein mainostaneen kaupungin alamäki oli alkanut.

Hylätty Magnolia-huoltoasema (3)

Tucumcarissa on edelleen majoituskapasiteettia ja Route 66 -reittiä matkaavan kannattaa harkita kaupunkia yhtenä vaihtoehtona yöpymispaikaksi. Nykyaikaisilla autoilla tosin matka Amarillosta Albuquerqueen ja vaihtoehtoisesti Santa Fe:hen on helposti taitettavissa päivässä. Moni matkalainen varmasti säästää tässä yhden yön majoituksen hinnan ja huristaa Tucumcarin ohi.

Kauppakamarin turisti-infon itäseinä (4)

Suosittelen kuitenkin vähintään pysähtymään Tucumcarin kohdalla. Kaupunki on nykyisin tunnettu seinämaalauksistaan, joita jo pelkästään kaupungin halki kulkevan tien 66 varrella voi nähdä useita. 5th Streetin ja tien 66 kulmauksessa sijaitsevasta kauppakamarin turisti-infosta voi käydä noutamassa ilmaiseksi kävelykartan, jonka avulla löytyy paljon lisää seinämaalauksia. Kartta on ladattavissa myös netistä kauppakamarin sivuilta täältä. Minun muistaakseni kyllä paperikartassa oli paljon enemmän seinämaalauksia, mutta valitettavasti se ei päätynyt kotiin asti. Lähin maalaus löytyy turisti-infon idän puolen seinältä.

Edit 9.2.2024: Kauppakamarin sivuilla ollut seinämaalauskartta on poistunut ja sen tilalle on tullut pelkkä lista maalauksista osoitteineen. Alkuperäinen kartta oli kätevämpi, mutta toisaalta pelkän listan avulla maalausten bongaus voi ehkä tuntua enemmän aarrejahdilta. Päivitin joka tapauksessa edellisestä kappaleesta löytyvän linkin osoittamaan uuteen ”karttaan”.

Hylätty Whiting Bros. -huoltoasema (5)

Ilman karttaakin seinämaalauksia voi bongailla, jos vain pitää silmänsä auki. Käytännössä miltei jokaisen talon jollain seinällä on jonkinlainen maalaus. Kaupungin lukuisat hylätyt huoltoasemat on koristeltu maalauksin, samoin kuin kaikki edelleen toiminnassa olevat liikepaikat.

Vesitorni (6)

Upeimpia seinämaalauksista ovat New Mexicon maisemia esittävät valtavat koko seinän peittävät teokset. Ne ja monet muut kaupungin seinämaalaukset on maalannut taiteilija Doug Quarles, joka asui vaimonsa kanssa Tucumcarissa kymmenen vuoden ajan.

Parkkipaikka W Center Streetin ja 2nd Streetin kulmassa (7)
Parkkipaikka W Center Streetin ja 2nd Streetin kulmassa (7)
Parkkipaikka W Center Streetin ja 2nd Streetin kulmassa (7)
The Trade Station (8)
Blue Swallow -motellin pääty tielle 66 päin (9)
Entisöidyn Motel Safarin itäseinä (10)
Hylätyn varastorakennuksen itäseinä (11)
Lowe’s -ruokakaupan itäseinä (12)

Tässä alla on vielä kartta tässä kirjoituksessa kuvituksena olevien seinämaalausten sijainneista. Numerot kartalla vastaavat kuvateksteissä näkyviä numeroita.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *