Katselimme epäuskonsekaisen kauhun vallassa CNN:n uutisia Austinin hotellihuoneessamme. Takana oli mahtava päivä, johon oli kuulunut pitkä ajomatka läheltä Louisianan rajaa, matkalla olimme vierailleet Houstonin avaruuskeskuksessa. Tunnelma oli vaihtunut kuitenkin nopeasti uutisten myötä. Useita poliiseja oli kuollut Dallasissa mielenosoituksen yhteydessä sattuneessa ampumavälikohtauksessa. Siis kaupungissa, johon meidän oli tarkoitus seuraavan päivän jälkeen matkata.

Saapuessamme Dallasiin kaupungin keskusta oli vielä osittain poliisien sulkema. Liikkeellä näkyi vain kourallinen turisteja ja joka puolella poliiseja. Juuri turvallisempi olo ei olisi voinut olla.

Tunteet Dallasin tärkeintä kohdettamme, Sixth Floor Museumia, kohtaan olivat vähintäänkin ristiriitaiset. Keskittyyhän tämä museo kaupungissa sattuneeseen toiseen ampumavälikohtaukseen, presidentti John F. Kennedyn salamurhaan vuonna 1963.

Museo on todella hyvin toteutettu, jo alkaen sijainnista. Museo on rakennettu juuri siihen samaan tilaan, josta Lee Harvey Oswald ampui neljä laukaustaan. Vai ampuiko?

Näyttely kertoo tapahtuman taustoista alkaen Kennedyn presidentiksi valinnasta. Maan nuorin presidentti herätti kansassa voimakkaita tunteita niin puolesta kuin vastaankin. Monelle Kennedyn ihmisläheinen politiikka oli parasta koskaan, osa taas vierasti sitä suuresti. Tämä loi jännitteitä. Ihmisläheisyys koitui lopulta Kennedyn kohtaloksi. Varoituksista huolimatta hän halusi matkata Dallasin läpi avoautolla.

Näyttely kattaa siis hyvin tapauksen taustat. Yhtä tarkasti käydään läpi myös itse salamurha virallisen selityksen mukaan ja myös sen tutkinta ja jälkipuinti. Myös erilaiset salaliittoteoriat esitellään ja herätellään museovierasta ajattelemaan mikä oikeasti onkaan totta. Tapaus ei tosiaan ole ihan yksiselitteinen. Jokainen muodostakoon oman näkemyksensä. Näyttelyn lopussa on vielä lavastettuna Lee Harvey Oswaldin piilopaikka ikkunan vieressä.

Ainoa negatiivinen asia museossa oli totaalinen valokuvauskielto. Toisaalta tämän ymmärtää museossa, jonka näyttely koostuu lähinnä valokuvista ja infotauluista. Silti muutama räpsy olisi ollut kiva ottaa muistoksi. Tästä huolimatta suosittelen vierailua lämpimästi.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *