En ole koskaan ollut mikään penkkiurheilun ystävä. Myöskään massatapahtumat eivät ole minun juttuni. Silti ulkomailla ajaudun ajoittain seuraamaan urheilutapahtumia paikan päälle. Yksi viimeisimmistä kokemuksista oli ilta Happy Valleyn laukkaradalla Hongkongissa.

Happy Valleyn laukkakisat ovat yksi viihdetapahtuma muiden joukossa. Suurin osa yleisöstä ei näyttänyt olevan erityisen vannoutuneita hevosurheilun ystäviä. Paikalla oltiin enemmänkin tapahtuman vuoksi ja pitämässä hauskaa. Aitiokatsomoissa juhlittiin puvut päällä. Ehkä laukkakisat ovat jonkinlainen business-ihmisten afterwork-tapahtuma. En tiedä, tunnetaanko Hongkongissa pikkulauantaita, mutta keskiviikkoisin nämä kisat aina järjestetään.

Historiaa

Laukkakisat saapuivat Hongkongiin britti-isäntien myötä. Ensimmäinen laukkarata valmistui Happy Valleyyn Hongkongin saarelle vuonna 1845. Radan sijainti ei ollut ihan optimaalinen, sillä alue oli suomaata. Saarella ei kuitenkaan ollut juuri vaihtoehtoja, sillä muuta sopivan isoa lättänää maa-alaa ei ollut tarjolla. Aluksi tämä hevosurheilu oli nimenomaan brittien huvia. Vuosien saatossa laji on kuitenkin alkanut maistua enenevässä määrin myös kiinalaisille. Ainakin meidän havaintojemme mukaan kiinalaisia kiehtoo erityisesti vedonlyönti. Eurooppalaista yleisöä pyöri lähinnä ulkona, sisällä tulosmonitoreja vihjelehdet ja kuponkipino sylissä tuijottavat papat olivat poikkeuksetta kiinalaisia.

Pääsymaksu

Laukkakisoja pääsee seuraamaan pikkurahalla. Pääsymaksu alakatsomoon on $10 (n. 1,13€). Maksun voi suorittaa myös paikallisella matkakortilla Octopus Cardilla. Tätäkään ei tarvitse maksaa, jos on sattunut ottamaan passinsa mukaan. Ulkomaalaisille on oma erillinen sisäänkäynti, josta pääsee ulkomaalaisuutensa todistamalla sisälle ilmaiseksi. Aitioihin joutuu maksamaan vähän enemmän. Yritimme ottaa tästäkin vaihtoehdosta selvää, mutta tietoa tuntui olevan niin huonosti saatavilla, että epäseväksi tuo jäi. Meillä ei ehkä sitten ollut tarpeeksi intoa asian selvittämiseen. Näköalapaikka aivan radan reunalla kun riitti meille mainiosti.

Laukkakisat järjestetään pääsääntöisesti joka keskiviikko. Ovet avataan klo 17.15 ja ensimmäinen lähtö starttaa on klo 19.15.

Vedonlyönti

Laukkakisoissa on toki tärkeää myös löydä vähän vetoa. Ei ehkä kannata kuitenkaan ottaa hommaa ihan niin tosissaan kuin paikalliset papat. Me valitsimme seuraavan lähdön hevosista hauskimman nimisen ja laitoimme $10-$20 suuruisen panoksen voittajalle. Pelkän voittajan pelaamisen lisäksi tarjolla on paljon muitakin pelitapoja. Lajia seuraamattomalle nämä tosin olivat hepreaa kiinalaisilla kirjaimilla.

Pienen selvittelyn jälkeen pääsimme perille pelin juonesta. Kenties pelata voi muutenkin kuin automaattien avulla, mutta me totesimme automaatit niin käteviksi, että emme muita tapoja edes tutkineet. Ennen automaatille menoa täytyy käydä vaihtamassa raha pelilipukkeeseen. Automaatti kun ei syö seteleitä. Tiskillä saa ladattua lipukkeeseen haluamansa summan. Lipuke syötetään automaattiin ja sitten kosketusnäyttöä näpytellen valitaan lähtö, pelitapa, hevonen tai hevoset sekä panos. Kone sylkäisee ulos pelitositteen ja mahdollisesti jäljelle jäävän summan sisältävän uuden pelilipukkeen. Tämän jälkeen voikin keskittyä jännittämään. Voittonsa voi käydä keräämässä tiskiltä pelitositteen avulla.

Pelasimme useammassa lähdössä voittajaa. Lopulta onni sattui kohdalle, Fantastic Fabio -nimisen kaakin tuomana. Voitimme takaisin kaikki pelaamamme rahat sekä vielä pääsymaksunkin. Voittoakin tuli melkein kahden euron verran. Kyllä siinä sitten olikin kiva poistua paikalta voittajan elkein.

Muut kirjoitukset aiheesta Hongkong:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *