Hongkongin Lantaun saarella kulkeva köysirata Ngong Ping 360 yhdistää saaren pohjoisrannikolla sijaitsevan Tung Chunin ja ylempänä kukkuloilla sijaitsevan Ngong Pingin kylän. Köysirata on 5700 metriä pitkä. Ngong Ping on tunnettu korkeasta Tian Tan Buddha -patsaastaan sekä Po Linin luostarista.

Köysirata avattiin yleisölle loppuvuodesta 2006. Avaaminen viivästyi melkein vuodella ensimmäisissä testeissä havaitun ongelman vuoksi. Vuonna 2009 köysiradalle lisättiin lasipohjaisia vaunuja, jotka ovat toki kalliimpia. Testattuani itse sekä lasipohjaista että tavallista vaunua, voin näin korkeanpaikankammoisena todeta lasipohjaisen olevan paljon pahempi.

Ensimmäisellä vierailullamme Hongkongissa keväällä 2013 köysirata oli kokonaan pois käytöstä huonon sään vuoksi. Lantaulla oli todella paksusti sumua, minkä vuoksi köysiradalta ei olisi nähnyt mitään. Mitään myrskyn vaaraa ei käsittääkseni ollut ilmassa, mutta silti radan sulkeminen katsottiin aiheelliseksi. Hongkongissa on aina syytä varautua sään aiheuttamiin yllätyksiin.

Marraskuussa 2018 pääsimme yrittämään uudestaan. Tällä kertaa sää oli Kowloonin hotelliltamme lähtiessämme puolipilvinen. Metron ikkunoista kuitenkin näimme sään muuttuvan harmaammaksi Lantaun saaren lähestyessä. Perillä Tung Chunin asemalla sinistä taivasta ei enää näkynyt ollenkaan. Auringon peittävien pilvien lisäksi ilma oli myös sumusta harmaa. Onneksi sumu ei sentään ollut aivan edellisen vierailun veroista hernerokkaa.

Köysiradalle on tarjolla erilaisia lippuja. Halvimmalla pääsee matkustamalla pelkästään tavallisessa vaunussa. Tällöin edestakainen lippu maksaa $235 (n. 26,60€). Edestakainen matka lasipohjaisessa vaunussa maksaa $315 (n. 36,60€). Me valitsimme vaihtoehdon, jossa matkustimme toiseen suuntaan lasipohjaisessa vaunussa ja toiseen suuntaan tavallisessa. Tällainen lippu kustantaa $290 (n. 32,80€). Tällä lipulla voi itse valita, kumpaan suuntaan haluaa matkata lasipohjaisessa vaunussa. Meno-paluulippujen lisäksi myös yhdensuuntaisia lippuja on tarjolla. Yhteen suuntaan matkustava voi hoitaa toisen suunnan vaikka bussilla. Ajantasainen tieto lipuista löytyy köysiradan virallisilta sivuilta täältä.

Me siis matkasimme toiseen suuntaan lasipohjaisessa ja toiseen tavallisessa vaunussa. Valitsimme lasipohjaisen vaunun menomatkalle, koska lasipohjaiseen vaunuun oli selvästi lyhyempi jono. Tämä olikin fiksua, koska takaisin päin jonoja ei ollut ollenkaan. Olimme liikkeellä kohtalaisen aikaisin, sillä lähdimme paluumatkalle jo klo 12.30 tienoilla. Iltapäivän puolella Tung Chunissa oli jo todella pitkä jono lippuluukulle.

Pitkät jonot lippuluukulla ovat vältettävissä ostamalla lippu etukäteen netistä. Lippuja myyvät köysiradan oman lippukaupan lisäksi myös matkatoimistot. Me ostimme lippumme Klookilta. Heillä on paljon mielenkiintoisia retkiä ja muuta tekemistä tarjolla useissa Aasian maissa. Liput tulivat jopa pikkuisen halvemmiksi Klookin kautta hankittuina. Tung Chunin lippuluukulla oli erillinen jono Klookin asiakkaille, joskin kaikki etukäteen lipun ostaneet päätyivät lopulta kuitenkin samoille luukuille.

Ilman korkeanpaikankammoa lasipohjainen vaunu  olisi varmasti ollut todella kiva. Reitti kun kulkee niin maalla kuin merelläkin. Ajoittain alhaalla näkyy vaelluspolkuja ja reippailevia ihmisiä. Meidän köysirata-ajelullamme parhaat näkymät tarjoutuivatkin juuri alas päin, sillä sumu oli paikoin todella paksua. Hetkittäin näimme vain kohti harmaata tyhjyyttä johtavat kaapelit edessämme. Ajoittain harmauden seasta putkahti näkyviin vastaantuleva vaunu. Tunnelma oli tuolloin jopa vähän aavemainen.

Ngong Pingiä lähestyttäessä sumu kuitenkin hieman hälveni ja näimme edessämme kukkulan laella kohoavan Tian Tan Buddhan. Edellisellä vierailulla emme nähneet patsaasta kuin ääriviivat, vaikka seisoimme sen juurella. Siihen verrattuna sää oli tällä toisella vierailulla siis merkittävästi parempi.

Muut kirjoitukset aiheesta Hongkong:

2 kommenttia

 1. Jenni / Unelmatrippi 9.7.2019 at 15:38

  No tämähän pitää käydä testaamassa seuraavalla kerralla Hongkongissa! En muista lukeneeni tästä aiemmin, vaikka luultavasti olen törmännyt tähän edellistä reissua valmistellessa. Laitan paikan ylös, jotta muistan sitten joskus, kun tuolla tulee käytyä uudemman kerran. Ei olisi tuo lasipohja ollenkaan mua varten, mutta onneksi vaunuja on myös tavallisella lattialla.

  Vastaa
  1. Aron 9.7.2019 at 15:55

   Suosittelen kyllä kokeilemaan. Tässä tuo matka on selkeästi itse kohdetta mielenkiintoisempi. Selkeä sää olisi ollut kiva, mutta jotenkin tuo sumu teki matkasta vielä jännemmän. Lasipohjainen vaunu oli aika paha, mutta ihan kivasti minäkin siitä selvisin. 🙂

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *