”Banaaneja apinoille!”, kuului huuto myyntikojujen luota. Ja banaanejan siellä matkamuistokrääsän ja ruoan ohella myytiinkin. Apinoita ei vielä näkynyt ja meitä houkutteli muutoinkin enemmän epsressokoneella varustettu koju, josta sai jäälattea. Sää kun oli Thaimaalle tyypillinen eli kuuma ja kostea. Kahvit nautittuamme siirryimme sisälle Wat Suwan Kuhan temppeliin.

Wat Suwan Kuha, toiselta nimeltään Wat Tham, sijaitsee Phan Ngan alueella Phuketin saaren pohjoispuolella. Temppeli tunnetaan myös luolatemppelinä ja apinatemppelinä. Se sijaitsee luolassa, jonka suuaukko on keskellä pystysuoraa kallionseinämää. Näitä samanlaisia kasvillisuuden peittämiä kallioita voi nähdä myös läheisellä Phang Ngan lahdella. Osa suoraan seinämästä kasvavista puista näyttää uhmaavan painovoimaa. Tämä kallio on niiden mainittujen apinoiden koti.

Wat Suwan Kuha on suosittu nähtävyys, mutta myös paikallisille tärkeä buddhalainen temppeli. Luolassa on useita buddhapatsaita sekä myös yksi stupa. Tunnetuin patsaista on 15 metriä pitkä makaava buddha. Muita turisteja oli joulun välipäivinä liikkeellä jonkin verran, mutta ei mitenkään tungokseksi asti. Luola on sen verran suuri, että enemmänkin väkeä olisi sinne mahtunut. Kohteita pystyi myös valokuvaamaan helposti ilman kuviin änkeäviä muita turisteja.

Luola jatkuu temppeliosan jälkeen vielä syvemmälle kallioon. Perällä on nähtävissä myös tippukiviä. Tämä luonnontilainen osa luolaa on myös varsin mielenkiintoinen. Tutkittavaa olisi ollut enemmänkin, mutta emme lopulta kiivenneet aivan luolan perälle asti.

Takaisin päivänvaloon palattuamme bongasimme lopulta niitä apinoita. Kuulemma apinat viihtyvät joskus myös sisällä temppelissä, mutta tällä kertaa niitä näkyi vain kallion rinteellä. Jokunen uskalias/nälkäinen yksilö oli laskeutunut maan pinnalle nauttimaan turistien tarjoamista banaaneista. Me emme halunneet näitä villieläimiä ruokkia, emmekä muutoinkaan tehdä niiden kanssa kovin läheistä tuttavuutta.

Näiden vekkuleiden apinoiden suhteen pieni varoituksen sana on paikallaan. Ne ovat todella vekkuleita varastamaan varomattomien turistien omaisuutta, etenkin eväitä. Lisäksi ne tykkäävät irrotella autoista antenneja, lasinpyyhkijöitä ja muita helposti irtoavia osia. Tämä kannattaa huomioida, mikäli olet liikkeellä vuokra-autolla tai muuten vain omalla vastuullasi olevalla kulkuneuvolla.

Wat Suwan Kuha kuuluu useiden Phan Ngan lahdelle vievien retkien ohjelmaan, sillä se sijaitsee vain vähän kansallispuiston pohjoispuolella. Myös suomalaisen Raya Diversin järjestämillä retkillä on temppeliin mahdollista päästä tutustumaan suomalaisen oppaan johdolla.

Muut kirjoitukset aiheesta Phuket:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *