Ho Chi Minh Cityn eli Saigonin siirtomaa-aikainen pääposti on yksi kaupungin hienoimpia rakennuksia. Sitä kannattaa käydä vilkaisemassa, vaikka ei varsinaisesti postipalveluja vailla olisikaan. Näin teimme mekin. Paikalla oli myös monia muitakin turisteja, jotka olivat lähinnä kiinnostuneita ikuistamaan itsensä valokuviin rakennuksen sisällä. Palvelutiskejä kansoittivat pääasiassa paikalliset.

Saigonin postitoimiston rakentaminen aloitettiin vuonna 1886 ja se valmistui viisi vuotta myöhemmin. Tuolloin Vietnam kuului siirtomaana Ranskan Indokiinaan. Rakennuksen suunnitteli Alfred Foulhoux, joka sai suunnitelmiinsa ympättyä niin ranskalaisia ja goottilaisia kuin renessanssinkin vaikutteita. Tätäkin rakennusta on joskus virheellisesti väitetty Gustave Eiffelin suunnittelemaksi, kuten nähtävästi monta muutakin siirtomaa-ajan rakennusta Vietnamissa. Herra Eiffelillä ei kuitenkaan ole ollut näppejään mukana tässä projektissa.

Postitoimiston rakennus on upea niin ulkoa kuin sisältäkin päin katsottuna. Erityisen hieno yksityiskohta ovat kaksi vastakkaisille seinille maalattua karttaa. Toinen kartoista esittää vuoden 1892 lennätinlinjoja eteläisessä Vietnamissa ja Kambodžassa, kun taas toinen kuvaa saman aikakauden Saigonin kaupunkia lähialueineen.

Postitoimisto sijaitsee aivan kaupungin katedraalin, Saigon Notre-Dame Basilican, vieressä, joten näissä molemmissa on helppo vierailla samalla kertaa. Valitettavasti meidän vierailumme aikana katedraali oli remontissa, eikä sinne päästetty vierailjoita. Jostain syystä rajoitus ei kuitenkaan koskenut paikallisia. Vietnamilaisen näköiset ihmiset saivat kävellä sisälle kaikessa rauhassa, mutta länkkäreiden kohdalla vartijan käsi nousi estämään pääsyn. Yritin kysyä asiaa, mutta tokikaan vartija ei ymmärtänyt tai halunnut ymmärtää kysymystäni.


Saigonissa on jäljellä jonkin verran hienoja siirtomaa-aikaisia rakennuksia, joista pääposti on yksi hienoimpia. Siirtomaa-aika tuskin oli vietnamilaisille sitä parasta aikaa, mutta se ei vähennä näiden rakennusten arvoa. Samalla vierailulla voi myös käydä läpi turistikrääsäputiikit, joita löytyy rakennuksen molemmista siivistä.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 22.2.2024 at 07:19

  Tuo pääposti tosiaan on hieno, en tiennytkään, että Saigonissa on tuollainen. Mexico Cityssa oli myös todella hieno pääposti jota itsekin kävimme ihailemassa.

  Vastaa
  1. Aron 26.2.2024 at 23:37

   Pääposti näkyy olevan hieno rakennus monessa paikassa. Joskin useissa tapauksissa talo on ehtinyt jo päätyä muuhun käyttöön kirjepostin suosion laskun myötä. Saigonissa näkyi postilla olevan vielä asiakkaita.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *