Porvoon myöhäisgotiikkaa edustava 1400-luvulla rakennettu tuomiokirkko kohoaa hienosti vanhankaupungin kattojen ylle korkeutensa sekä sijaintinsa puolesta. Kirkko kun on rakennettu korkealle paikalle mäen päälle. Porvoon tuomiokirkkoa pidetään yhtenä maamme merkittävimmistä keskiaikaisista rakennuksista.

Kirkon ensimmäinen 1400-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä rakennettu versio oli hirsinen. Sitä kuitenkin laajennettiin useaan otteeseen ja siinä sivussa seinätkin vaihtuivat kivisiksi. Ensimmäiset urkunsa kirkko sai 1600-luvulla. Nykyiset urut tosin ovat pikkuisen uudemmat, ne valmistuivat vuonna 1978. Urkufaneille kerrottakoon, että näissä vermeissä on 44 äänikertaa.

Porvoon tuomiokirkko on kohdannut vuosisatojen varrella useita vastoinkäymisiä. Viimeisimpinä sen katto tuhoutui vuonna 2006 tahallaan sytytetyn tulipalon yhteydessä. Tämä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, kun rakennus on tuikattu tuleen. Jo pelkästään 1500-luvulla se poltettiin useampaan kertaan. Tulustensa kanssa asialla olivat milloin tanskalaiset, milloin venäläiset. 1600-luvulla kirkko sai olla rauhassa ja silloin se saatiinkin kunnostettua. Valitettavasti seuraava palo oli edessä jo vuonna 1708 suuren Pohjan sodan tiimellyksessä. Tuolloin jäljelle jäivät ainoastaan seinät ja pari holvia. Sadan vuoden päästä tästä kirkko oli kuitenkin jälleen paraatikunnossa. Porvoon valtiopäivät avattiin siellä vuonna 1809 ja samalla keisari Aleksanteri I antoi hallitsijanvakuutuksensa Suomen vaihdettua omistajaa. Seuraavan kerran tuho oli lähellä vuonna 1941, jolloin lentokoneesta pudotettu pommi osui kirkkoon. Se kuitenkin sujahti kaikeksi onneksi katosta läpi ja jäi räjähtämättä.

Kirkkoa on entisöity sen kohtaamien turmioiden vuoksi useita kertoja vuosisatojen varrella. 1700-luvulla mm. muurattiin holvit uudelleen ja rakennettiin lehterit. Viimeisin isompi sisäpuolen entisöintityö suoritettiin 1970-luvun lopulla. Tuolloin mm. Auguste Joseph Desarnodin maalaama alttaritaulu Ehtoollinen siirrettiin pois päätyseinältä. Se ilmeisesti samalla piilotettiin, koska en itse moista edes nähnyt pikaisella piipahduksellani kirkon sisällä. Sattumalta se kuitenkin tallentui yllä näkyvän valokuvan oikeaan reunaan. Alttaritaulu sijaitsee nykyään tuosta valokuvasta päätellen alttarin oikealla puolella. Vuoden 2006 tuhopoltossa kirkon sisäosat säästyivät onneksi isommilta tuhoilta.

Porvoon tuomiokirkko toimii nykyisin Porvoon ruotsinkielisen hiippakunnan tuomiokirkkona. Toisaalta kirkko kuuluu myös Helsingin hiippakuntaan, koska sitä käyttää myös Porvoon suomenkielinen seurakunta. Kirkko on sisältä yleisväriltään vaalea, mutta lehterit ja saarnastuoli ovat harmaanvihreät. Tämä on alkuperäinen värisävy, joka palautettiin viimeisimmän entisöinnin yhteydessä. Kirkon etuosassa katosta roikkuu purjelaivan pienoismalli, mikä tuntuu olevan tyypillistä rannikkoalueiden kirkoissa.

Tuomiokirkko on avoinna normaalisti kesäkaudella touko-syyskuussa maanantaista perjantaihin klo 10-18, lauantaisin klo 10-14 ja sunnuntaisin klo 14-17. Talvikaudella kirkko on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10-14 ja sunnuntaisin klo 14-16. Kannattaa kuitenkin huomioida, että erilaiset kirkossa järjestettävät tilaisuudet voivat vaikuttaa aukioloon. Tuomiokirkossa järjestetään kesäisin myös 15-20 minuuttin pituisia opastettuja kierroksia. Kesäkuusta elokuuhun niitä on tarjolla tasatunnein. Ajantasaiset tiedot kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen vierailua Porvoon seurakunnan sivuilta täältä.


Olen käynyt vilkaisemassa Porvoon tuomiokirkkoa vähintään ulkopuolelta aina Porvoossa käydessäni. Valitettavasti todella usein paikalle osuessani kirkossa on ollut käynnissä jokin tilaisuus, jonka takia kurkistus sisäpuolelle on jäänyt tekemättä. Erityisesti kesälauantaisin Porvoossa käydessäni olen havainnut kirkon olevan suosittu ainakin hääkirkkona. Näistä epäonnistuneista ajoituksista johtuen vierailuni kirkon sisätiloissa onkin rajoittunut tasan yhteen kertaan. Kokeilen onneani jälleen seuraavan kerran Porvoossa käydessäni.

2 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 29.2.2024 at 07:36

    Porvoon tuomiokirkko on hieno. Meillä on ollut sama ongelma, todella usein siellä on ollut käynnissä joku tilaisuus. Enpä muista, että olisin kertaakaan päässyt sisätiloissa käymään

    Vastaa
    1. Aron 14.3.2024 at 13:23

      Tämä on näiden suosittujen kirkkojen ongelma. Joissain Helsinginkin kirkoista on jäänyt käymättä, kun aina paikalle osuessa on tilaisuus käynnissä. Täytyy tosiaan taas yrittää Porvoon tuomiokirkkoon käydä kurkistamassa tulevana kesänä.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *