Mikäpä olisikaan perienglantilaisempaa kuin iltapäivätee. Lontoossa on useita hienoja paikkoja tämän rituaalin suorittamiseen, mutta mielestäni upein näistä on Kensingtonin palatsiin kuuluva Orangery.

Orangery kuuluu Kensingtonin palatsin puutarhaan. Rakennusaikana 1700-luvun alussa oli Euroopan kuninkaallisten keskuudessa muodikasta käyttää puutarhoissa koristeina sitruspuita. Englannissa nämä eivät oikein talvehtineet hyvin ulkosalla, joten talven ajaksi puille tarvittiin kasvihuone, joka sitruspuiden tapauksessa oli englanniksi orangery. Puut istutettiin isoihin ruukkuihin, joita oli suhteellisen helppo kuljettaa puutarhan ja kasvihuoneen välillä keväisin ja syksyisin.

Barokkityylinen Orangery rakennettiin kuningatar Annelle, joka käytti sitä juhlien järjestämiseen. Kesäisin kasvit olivat ulkosalla, joten hieno rakennus soveltui hyvin vieraiden viihdyttämiseen. Jos kasvihuoneesta tulee mieleen nykyaikainen lasiseinäinen ja -kattoinen rakennelma, ei Orangerya ehkä tunnista kasvihuoneeksi laisinkaan. Arkkitehtuuriltaan rakennus lieneekin suunniteltu lähinnä juhlapaikaksi ja siihen on vain lisätty lattialämmitys herkkien kasvien suojelemiseksi talven kylmyydeltä.

Orangeryssa tarjoillaan myös lounasta. Itse olen kuitenkin osallistunut vain iltapäiväteelle. Sitä tarjoillaan päivittäin klo 12-18.30 (paikan nettisivuilla väitetään, että vain klo 17 asti, mutta pöytävarauksia on kuitenkin tarjolla vielä klo 18). Aiemmin paikka ei ottanut vastaan varauksia, mutta nykyisin pöydän varaaminen onnistuu joko puhelimella tai netin kautta. Varaaminen etukäteen onkin suotavaa, sillä pöydät näyttävät täyttyvän varauksista etenkin viikonloppuisin varsin aikaisin.

Teehetkensä voi nauttia joko valmiilla menulla sisältäen juoman lisäksi pientä suolaista ja makeaa naposteltavaa tai sitten ihan ruoka- ja juomalistalta haluamansa valiten. Me olemme valinneet aina ensin mainitun vaihtoehdon. Kolmikerroksissa telineessä saapuva kattaus sisältää yllättävän paljon syötävää skonsseista ja kurkkuleivistä aina herkullisiin kakkuihin asti. Varsin hyvän välipalan näistä kyllä saa. Juomaksi voi valita teen sijaan kahvin. Peruskattaus maksaa £27,50 henkilöltä ja kuohuviinin/samppanjan kanssa hinta nousee £33,50 – £37 lukemiin valitusta kuohujuomasta riippuen. Nykyisin tarjolla on myös gluteeniton teekattaus, jonka hinta on sama kuin perinteisen vastineen.

Teensä tai kahvinsa saa kyllä edullisemminkin nautittua, mutta Orangeryssa maksetaankin osittain myös perinteistä ja upeista puitteista. Tarjolla on pieni hetki kuninkaallista elämää arjen harmeuden keskelle. Sali itsessään on upea samoin kuin näkymät isoista ikkunoista palatsin puutarhaan. Teehetken päätteeksi kannattaa vielä tallustella tovin ajan puutarhan istutuksia ihailemassa.

Muut kirjoitukset aiheesta Lontoo:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *