Neljännestätoista joulukalenterin luukusta löytyvä rakennus on ehtinyt liki tuhatvuotisen historiansa aikana nähdä monenmoista. Rakennus on myös kokenut kovia. Silti se on aina rakennettu uudestaan entistä ehompana, historiaa unohtamatta. Maailmanperintöluetteloon tämä rakennus on kuulunut vuodesta 1987.

Kyseessä on Lontoon Westminsterin palatsi ei tuttavallisesti Parlamenttitalo. Samaan maailmanperintökohteeseen kuuluvat myös kirkot Westminster Abbey ja Pyhän Margaretin kirkko. Westminsterin palatsin vanhimmat jäljellä olevat osat ovat 1000-luvun lopulta. Palatsi tuhoutui pahasti tulipalossa 1834 ja on sen jälkeen rakennettu uudestaan. Palatsin tunnetuin osa lienee nykyiseltä viralliselta nimeltään Elizabethin torni ja sen huipulta löytyvä, parhaiten lempinimellään Big Ben tunnettava, kello.

Westminster Abbey on vuonna 960 valmistunut kirkko, jossa Britannian kuninkaat on kruunattu vuodesta 1066 alkaen. Kirkossa on myös juhlittu kuninkaallisia häitä kuusitoista kertaa.

Westminsterin palatsiin järjestetään opastettuja kierroksia lauantaisin. Tämä pienenä vinkkinä Lontoon viikonloppumatkalle. Kierroksella nähtävä osa tästä valtavasta rakennuksesta on hyvin rajattu, mutta silti nähtävää riittää.

Unescon perustelut kohteen maailmanperintöluetteloon lisäämisestä löytyvät täältä.

Lisää aiheesta:
Parlamenttitalo eli Westminsterin palatsi

Kaikki joulukalenterin luukut:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *