Lontoon yksi tunnetuimmista maamerkeistä on ehdottomasti Westminsterin palatsi ja sen kellotorni Elizabeth Tower Big Beninä tunnettuine kelloineen. Rakennuksessa kokoontuvat Iso-Britannian parlamentin ala- ja ylähuone. Palatsi on osittain rakennettu uudelleen Lontoon vuoden 1834 tulipalon jälkeen, mutta myös tätä vanhempia osia rakennuksesta on edelleen jäljellä. Vuonna 1987 UNESCOn maailmanperintökohteeksi nimetty rakennus on hieno niin sisältä kuin ulkoakin ja osa upeista sisätiloista on avoinna vierailijoille opastetun kierroksen muodossa.

Kierros kestää 1,5 tuntia. Kierroksia järjestetään lauantaisin ympäri vuoden ja arkipäivisin parlamentin ollessa tauolla loppukesästä ja syksyllä. Kierrokset pyörivät noin 20 minuutin välein pitkin päivää. Kierros maksaa £25,50 aikuisilta ja £11 lapsilta. Alle 5-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi, mutta kierroksen pituuden vuoksi näin nuorten lasten ottamista mukaan ei suositella.

Cromwell Greenin vierailijoiden sisäänkäynti on ehkä hieman piilossa, joskin opasteita on tarjolla lähempänä. Ovi löytyy St. Margaret Streetiltä. Parlamenttitalon nettisivuilta löytyy kätevä pdf-muotoinen kartta, jossa tämäkin tieto on tarjolla.

Kierroksen voi kruunata iltapäiväteellä parlamentin tiloissa ihaillen näkymiä Thames-joelle. Teetarjoilu maksaa £29 kierroksen hinnan päälle. Hintaan kuuluu teen lisäksi pientä suolaista ja makeaa naposteltavaa.

Kierroksella pääsee vierailemaan parlamentin ylä- ja alahuoneiden istuntosaleihin. Näissä tiloissa ei saa ottaa valokuvia. Valokuvaaminen on sallittua vain Westminster Hallissa ja St. Stephen’s Hallissa. Nämäkin kaksi salia toki ovat hienoja. Lisäksi kuvata saa ulkona New Palace Yardilla, josta on hienot näkymät myös Elizabeth Towerin torniin.

Lippuja kierrokselle voi käydä kyselemässä paikan päältä joko etukäteen tai samalle päivälle. Lipputoimisto on auki arkisin klo 10-16 ja lauantaisin klo 8.45-16.45. Helpoiten lipun saa kuitenkin hankittua netistä. Tällöin voi valita haluamansa vierailuajan. Lippu on otettava mukaan tulostettuna.

Mikäli Lontoossa sattuu käymään lauantaipäivänä, kannattaa kierrosta parlamenttitaloon harkita. Tämä historiaa tulviva palatsi on yksi maailman tunnetuimpia rakennuksia.

Linkkejä:

Muut kirjoitukset aiheesta Lontoo:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *