Keskeltä Bolognaa löytyy tämä kaupungin suurin ja suosituin kirkko, johon riittää vierailijoita jonoksi asti. Kaupungissa 400-luvulla vaikuttaneelle piispalle ja kaupungin suojelupyhimykselle Pyhälle Petroniukselle pyhitetty basilika on statukseltaan vähäisempi basilika, mutta kooltaan jotain ihan muuta. Kyseessä on nimittäin maailman kymenenneksi suurin kirkko. Pyhän Petroniuksen jäänteet löytyvät kirkon sisältä, joskin ne siirrettiin sinne vasta vuonna 2000 toisesta kirkosta Bolognassa.

Arkkitehtuuriltaan Pyhän Petroniuksen basilika edustaa italialaista gotiikkaa. Sen rakennustyöt alkoivat vuonna 1390, mutta valmista tuli useita vuosisatoja myöhemmin. Tai oikeastaan ihan koko rakennus ei ole valmis vieläkään. Kirkko nimittäin vihittiin käyttöön vuonna 1954, mutta vuonna 1538 alkaneet työt julkisivun parissa eivät ole edelleenkään valmiit. En lähtisi myöskään lyömään vetoa niiden valmistumisen puolesta ihan lähiaikoina. Melkoisen erikoinen rakennus on siis kyseessä.

Ulkopuoleltaan kirkko näyttää siis melko rujolta. Ainakin jos vertaa valmista kiiltävällä marmorilla peitettyä osaa julkisivusta keskeneräiseen osaan, joka on pelkkää karheaa punatiiltä. Kirkon ulkopuolesta on kesäisin hieman vaikea saada kunnon valokuvaa, koska sen edustan täyttää suuri ulkoilmaelokuvateatteri. Parhaan näkymän saakin ylhäältä päin, kuten vaikkapa samaisen aukion toiselta laidalta Bolognan kaupungintalona toimivan Palazzo d’Accursion kellotornista.

Sisäpuolelta kirkko näyttää aluksi varsin pelkistetyltä. Vaaleat seinät ja katto ovat paljaat koristeista, joita useissa muissa italialaiskirkoissa on valtavasti. Tarkemmin katsoen yksityiskohtia löytyy kuitenkin vaikka kuinka paljon. Upeimmat koristeet on vain sijoitettu kaikkiaan 22 sivukappeliin, jotka on ripoteltu tasaisesti kirkon molemmille laidoille.

Sivukappelit ovat kokeneet useita muodonmuutoksia vuosien verralla, mutta yksi niistä on kuitenkin alkuperäisessä 1400-luvun asussaan. Tämän Re Magin kappelin seinät on kauttaaltaan koristeltu kuvin. Ilmeisesti muissakin sivukappeleissa on ollut käytössä sama tyyli ennen kuin niitä on sittemmin muokattu kulloinkin vallalla olleen kirkkomuodin mukaisiksi. Re Magin kappelin seinien freskot ovat Giovanni di Pietro Falloppin käsialaa. Kuvissa esitellään Pyhän Petroniuksen elämää ja kolmen tietäjän matkaa Jeesus-lapsen luo. Jännin kuvista on kuitenkin Danten Jumalaisen näytelmän innoittama kuvaus taivaasta ja helvetistä, jonka keskellä suurikokoinen Lucifer ahmii syntisiä. Minusta kyllä näyttää enempi siltä, että syntiset menevät yhdestä päästä sisään ja valuvat toisesta ulos. Kuva ei näy aivan kokonaisuudessaan kappelin sulkevan kaiteen takaa, mutta kokonaiset kuvat freskoista löytyvät kyllä netistä.

Yksi sivukappeleista, Pyhän Petroniuksen kappeli, toimii nykyisin Pyhän Petroniuksen viimeisenä leposijana. Bolognalaista barokkiarkkitehtuuria edustavan kappelin alttarilla sijaitsee paavi Benediktus XIV:n lahjoittama osin kullatusta hopeasta ja lapislatsulista valmistettu astia, jonka sisällä on pyhimyksen pää.

Kirkosta löytyy toki myös Pyhää Petroniusta esittävä veistos. Sitä ei voi olla huomaamatta, sillä se katsoo suoraan kirkkoon sisälle astuvia vierailijoita kohti keskilaivan vasemmalta sivulta. Veistosta ympäröivät kukkakoristeet ja kynttilät. Veistoksen jalkojen juuresta voi erottaa pienoismallin keskiaikaisesta Bolognasta useine torneineen.

Basilikan pääalttari sijaitsee 1500-luvulla rakennetussa alttarikatoksessa. Katos kannattelee suurta krusifiksia, joka itse katoksen tapaan edustaa renessanssityyliä.

Ehkä hieman yllättäen Pyhän Petroniuksen basilikasta löytyy yksi maailman suurimmista astronomisista instrumenteista. Kyseessä on Bolognan yliopistossa 1600-luvulla opettaneen tähtitieteilijä Giovanni Domenico Cassinin suunnittelema meridiaaniviiva, jonka avulla Cassini pystyi määrittämään useita astronomisia suureita ennen näkemättömällä tarkkuudella. Kirkon seinässä on reikä, josta keskipäivällä sisään paistava aurinko piirtää vuoden eri päivinä eri kokoisen soikion eri kohtaan lattiaan piirrettyä viivaa. Soikion sijainti ja koko ovat molemmat oleellisia mittausten kannalta.

Kirkosta löytyy myös Foucault’n heiluri, jolla maapallon pyörimisliike akselinsa ympäri voidaan osoittaa. Edes takaisin heiluva heiluri kiertyy hitaasti maapallon pyörimisliikkeen myötä. Kiertonopeus riippuu siitä, millä leveysasteella heiluri sijaitsee. Bolognassa aikaa täyteen kierrokseen menee noin 34 tuntia. Alkuperäinen heiluri löytyy Pariisista, mutta näitä kopioita on nähtävillä monissa paikoissa maailmassa. Suomestakin löytyy useampia vastaavia. Bolognan kuula on 9 kilon painoinen kuparipallo ja se löytyy kirkosta Pyhän Mikaelin sivukappelista läheltä alttaria.

Basilika avautuu päivittäin klo 8.30 ja sulkeutuu klo 18. Se on siinä välissä siestan verran kiinni klo 13-14.30. Aivan viime hetkellä sisälle ei enää ole asiaa, sekä ennen siestaa että sulkemisaikaa ovet laitetaan säppiin uusilta vierailijoilta kymmenen minuuttia ennen varsinaista sulkemisaikaa. Vierailu on ilmainen. Jono ovella selittyy turvatarkastuksella, jossa vierailijoiden pukeutuminen ja laukut tarkistetaan. Pukeutumisen suhteen ovat voimassa normaalit vaatimuksen, eli olkapäät paljastavien yläosien ja liian lyhyiden alaosien kanssa sisälle ei ole asiaa. Lakki otetaan pois päästä ja eväät sekä isot matkatavarat on syytä jättää kokonaan pois matkasta.


Pyhän Petroniuksen basilika vaikuttaa olevan selvästi Bolognan suosituin kirkko. Se ei ainakaan minun mielestäni ole se kaikista kaunein, eikä edes ihan siellä kärkipäässä, mutta on se silti ehdottomasti vierailun arvoinen. Erityisesti meille luonnontieteistä kiinnostuneille jo tuo Cassinin meridiaaniviiva on riittävä syy piipahtaa visiitille.

2 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 12.12.2024 at 11:33

    Kieltämättä tuo meridiaaniviiva kuulostaa kiinnostavalta. Muutenkin omasta mielestäni varsin kaunis kirkko, vaikkei tainnut ihan omaksi suosikiksi noustakaan.

    Vastaa
    1. Aron 13.12.2024 at 08:56

      Bolognassa oli paljon tätä kauniimpia kirkkoja, siksi tämä ei ihan suosikiksi kohonnut. Moni näistä muista kirkoista oli myös paljon rauhallisempi, eikä niihin tarvinnut jonottaa.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *