Ta Prohmin buddhalainen temppeli on Angkorin arkeologisen alueen ns. pienen kierroksen (small circuit) yksi vierailukohteista. Alue sijaitsee Siem Reapin kaupungin lähellä Kambodžassa. Tämä viidakon valtaama temppeli on näkynyt Tomb Raider -elokuvassa ja siitä syystä sitä nykyisin usein kutsutaankin Angelina Jolien temppeliksi. Temppeli kuuluu muiden alueen temppeleiden ohella UNESCON maailmanperintökohteisiin.

Temppelin rakennutti 1100- ja 1200-lukujen taitteessa khmerien kuningas Jayavarman VII buddhalaiseksi luostariksi ja yliopistoksi noin kilometrin päähän pääkaupunki Angkor Thomista. Temppeli edustaa samaa tyyliä kuin Angkor Thomissa sijaitseva Bayon.

Ta Prohmin suosio vierailukohteena ei perustu pelkästään rakennukseen itseensä, vaan isossa osassa on myös ympäröivä luonto. Ta Prohm on hieman syrjässä muista alueen keskeisistä temppeleistä, mutta viidakko on kohentanut sen kiinnostavuusastetta huomattavasti unohduksen vuosisatojen aikana. Puut ovat kirjaimellisesti vyöryneet käyttämättömänä olleen rakennuksen yli.

Temppeliä esittävissä kuvissa on poikkeuksetta näkyvissä mahtavia puun juurakoita, jotka valuvat temppelin seiniä pitkin itse puun rungon kasvaessa ylöspäin suoraan seinän päältä. Temppeliä on kunnostettu ranskalaisten ”löydettyä” sen 1800-luvun lopulla, minkä seurauksena viidakko pysyy hieman etäämmällä. Temppelin päällä kasvavia puita ei kuitenkaan voida kokonaan poistaa hajottamatta koko rakennusta. Hyvä niin, sillä tällaisenaan rakennus on varsin upea näky.

Me vierailimme paikalla kesällä sadekauden aikaan, jolloin turisteja oli varsin maltillinen määrä liikkeellä. Talviaikaan paikassa voinee aistia tungosta. Suosituimpiin kuvautumispaikkoihin voi joutua tuolloin jonottamaan kohtalaisen kauan. Kesäaikaankin muutama turisti sai juurakoiden edessä kuvautuessaan aikaiseksi melkoisen härdellin. Onneksi kiltisti vuoroaan odottamalla pääsi lopulta kuvaamaan paikkoja ilman kuvassa poseeraavia muita turisteja.

Yksi temppelin päällä kasvavista puista on oikeasti kaksi puuta samassa. Aluksi paikalle kasvaneen puun päälle on kasvanut loispuu kuristajaviikuna (eng. strangler fig, ei hajuakaan oikeasti suomenkielisestä nimestä). Nämä loiset ovat ilmeisesti hyvin yleisiä paikallisessa viidakossa.

Vaikka valokuvia tuli paikan päällä räpsittyä jonkin verran, ei kuviin silti oikein tartu paikan erikoinen tunnelma. Vaikka samaan aikaan osassa temppeliä oli käynnissä restaurointityöt ja välillä työkoneet pitivät meteliä, unohtui moderni elämänmeno pian nurkan taakse päästyään. Näitä muinaisia muureja katsellessa tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. Angkorin temppeleiden mittapuulla tämä kohtalaisen pieni rakennus on silti vaikuttavan kokoinen, etenkin aikansa tekniikalla toteutettuna.

Ta Prohm on yksi ehdottomia kohokohtia Siem Reapin vierailullamme. On ehkä hieman epäreilua vertailla temppeleitä toisiinsa, koska ne kaikki ovat upeita, mutta Ta Prohm on kyllä ehdottomasti vierailulistalla seuraavan kerran Siem Reapiin saapuessamme.

Muut kirjoitukset aiheesta Siem Reap:

Linkkejä:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *