Napolin Vomeron kaupunginosasta löytyvä Castel Sant’Elmon keskiaikainen linnoitus on hieno rakennuksena, mutta paikan ehdoton ykkösvetonaula on kuitenkin sen muureilta avautuva näkymä yli kaupungin. Vomeron sijainti korkealla mäellä vielä korostaa näkymiä. Huonojalkaisenkaan ei kannata mäkeä pelästyä, sillä Vomerosta löyty metroasema sekä kahden kiskoköysiradan eli funikulaarin pääteasema. Nämä kulkuneuvot saattavat Italian kesän paahtavassa helteessä tulla tarpeeseen myös parempijalkaisille.

Paikalla on ollut linnoitus 1200-luvun lopulta asti. Linnoitusta laajennettiin 1300-luvulla ja korjailtiin erilaisten luonnonmullistusten aiheuttamien tuhojen jälkeen myöhempinä vuosisatoina. Linnoituksen toiminta jatkui sotilaskäytössä aina vuoteen 1976 asti. Tämän jälkeen suoritettu suuri remontti paljasti alkuperäisen linnoituksen myöhempien kuorrutteiden alta.

Linnoitus on avoinna yleisölle maanantaista perjantaihin klo 9-13 ja klo 14-17 sekä lauantaina klo 9-14. Pääsymaksu oli kesällä 2017 5€, ajantasaista tietoa en valitettavasti löytänyt. Netistä löytyi sen sijaan tieto (täältä), että linnoitukseen olisi joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ilmainen sisäänpääsy, mutta italialaisella täsmällisyydellä sunnuntain aukioloajat oli esitetty arvailujen varaan jäävällä tarkkuudella.

Linnoituksen katolta löytyi hyvin omalaatuinen kello, jonka viisarit näyttivät lähempää katsottuna teräaseilta. Ne myös etenivät aivan omaan tahtiinsa. Jäi epäselväksi, oliko kellon näin ihan tarkoituskin toimia, vai oliko jotain pientä vikaa koneistoon ilmennyt. Pääosin viisarit näyttivät olevan paikoillaan, mutta hetkittäin koko kolmikko otti hurjan spurtin eteenpäin. Ehkä tämä kuvaa eteläitalialaisten epätäsmällistä aikakäsitystä.

Castel Sant’Elmossa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten taidenäyttelyjä ja konsertteja. Ihan hirveästi näistä ei netistä tietoja löytynyt. Kannattaa kuitenkin googlailla, jos Napolin matka on ajankohtainen. Tapahtumapaikkana linnoitus on varmasti todella hieno.

Me maksoimme pääsymaksun Castel Sant’Elmoon ja kipusimme linnan muurinharjalle ihan puhtaasti näkymien takia. Eikä niissä valittamista ollutkaan. Näkymät ovat upeat niin merelle kuin yli laajalle levittäytyvän kaupunkialueenkin. Myös kaupungin taustalla kohoava majesteettinen Vesuvius näkyy, joskin saasteiden/ilmankosteuden vuoksi hieman epäselvästi.

Muut kirjoitukset aiheesta Napoli:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *