Firenzen tunnetuimmat nähtävyydet sijaitsevat Arno-joen pohjoispuolella, tai joen oikealla rannalla, kuten on tapana sanoa. Joskus lähelle nähdäkseen on kuitenkin syytä mennä vähän kauemmas. Joen vastarannalla kukkulan päällä sijaitseva aukio Piazzale Michelangelo ei itsessään ole kummoinen nähtävyys, mutta sinne kannattaa silti kiivetä kukkulalta avautuvien näkymien vuoksi. Aukion laidalla seisoessa koko Firenzen Unescon maailmanperintökohteenakin tunnettu keskusta levittäytyy silmien eteen todella upeasti.

Piazzale Michelangelo on omistettu renessanssitaiteen yleisnero Michelangelolle, jonka upeita veistoksia voi ihailla ympäri Firenzeä. Aukio syntyi Arnon vasemman rannan uudistusprojektin yhteydessä 1860-luvun lopulla. Firenze oli tuolloin lyhyen ajan Italian kuningaskunnan pääkaupunki ja tämän aseman vuoksi kaupunkia haluttiin hieman uudistaa. Suunnitelman laati arkkitehti Giuseppe Poggi ja aukio valmistui vuonna 1869.

Keskellä aukiota kohoaa pronssinen kopio Michelangelon kuulusta David-veistoksesta, jonka marmorinen originaali sijaitsee Galleria dell’Accademiassa. Tunnetumpi saman veistoksen kopio on nähtävillä Piazza della Signorialla Palazzo Vecchion edustalla. Aukion takaosassa sijaitsevassa uusklassisessa rakennuksessa toimii nykyisin ravintola, mutta alunperin sen oli tarkoitus pitää sisällään Michelangelon töitä esittelevä museo. Tämä idea ei kuitenkaan koskaan saanut tuulta siipiensä alle.

Aukiolle on helppo saapua jalkaisin joko portaita tai vaihtoehtoisesti ramppimaisesti kohoavaa katua pitkin. Reitti lähtee nousemaan Piazza Giuseppe Poggilta läheltä joen rantaa. Mäki vaikutti jyrkältä, mutta lopulta kipuaminen tuntui yllättävän kevyeltä urakalta. Lähellä 40 astetta huidellut kesäinen helle toki kannusti ottamaan mukaan ison pullon vettä. Janoisten kipuajien onneksi ylhäällä on myös tarjolla palveluja janon sammuttamiseksi. Ilman kiipeämistäkin aukiolle pääsee, sillä sinne johtaa myös autotie. Myös pysäköinnin pitäisi onnistua ilman ongelmia, leijonanosa aukiosta kun on pyhitetty parkkipaikoiksi.

Itse aukiossa ei hirveästi nähtävää ole. Tarjolla on jokunen veistoskopio, muutama krääsäkoju ja paljon ihmisiä. Ensimmäisellä vierailulla kameran muistikortille ei tarttunut yhtään valokuvaa itse aukiosta, mutta toisella kerralla yritin muistaa ottaa jonkin kuvan myös paikan turistihulinasta.

Se Piazzale Michelangelon paras puoli on toki näkymä joen yli Firenzen historialliseen keskustaan. Kaupungin tunnetut maamerkit, kuten katedraali Duomo ja Ponte Vecchion silta näkyvät upeasti. Tosin tarkempien yksityiskohtien kuvaamista varten tarvitaan pikkuisen kännykkäkameraa järeämpää laitteistoa. Mikäli sellainen sattuu mukana olemaan, tarjoutuu aukiolta mainio tilaisuus huippukuvien ottamiseen. Näin varsinkin, jos sää sattuu olemaan aurinkoinen. Me lähdimme kipuamaan kukkulalle auringonpaisteessa, mutta perille päästyämme taivas oli ehtinyt täyttyä pilvistä. Ehkä seuraavalla kerralla on parempi onni matkassa.


Firenzessä on niin paljon nähtävää, että vähemmästäkin jo hengästyy. Kannattaa kuitenkin varata aikaa myös sen vähemmän suositun joen vasemman rannan koluamiseen. Yksi hyvä kohde siellä on Piazzale Michelangelo, josta käsin koko kaupunkia voi ihailla lintuperspektiivistä. Se hengästyminen on siellä taattu, ainakin jalkaisin paikalle kiivetessä.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 13.4.2023 at 07:51

  Firenze ja oikeastaan koko pohjoisempi Italia olisi alue, joka itseäni kiinnostaisi. Täksi vuodeksi on kuitenkin jo suunniteltu muita juttuja, joten tänä vuonna tuo ei tule toteutumaan, mutta alue on kyllä mielessä. Italia maana ylipäätään on niin monipuolinen että siellä voisi viettää pidemmänkin loman.

  Vastaa
  1. Aron 26.4.2023 at 21:00

   Firenze on kyllä kiinnostava kaupunki. Muutoinkin Italiassa nähtävää riittää. Olen viime aikoina lueskellut eteläisestä Italiasta ja sinne kyllä tekisi mieli palata. Saa nähdä, toteutuuko se tulevana kesänä vaiko joskus myöhemmin.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *