Telakkanosturit eivät kenties ole niitä kaikista tyypillisimpiä nähtävyyksiä, mutta toisaalta ainakin minä tykkään bongailla välillä jotain hieman erikoisempaa matkoillani. Kaupungin keskelle jääneiden teollisuusrakennusten, niin yhä alkuperäisessä käytössään olevien kuin jo uuden elämän saaneidenkin, rosoisuus viehättää minua. Hietalahden telakka-alueen rakennukset Helsingissä sopivat hyvin tähän kategoriaan. Telakan ympäristö tulee muuttumaan vielä mielenkiintoisemmaksi lähivuosina sen viereen parhaillaan rakenteilla olevan uuden asuinalueen valmistuessa.

Olen aina tykännyt katsella Hietalahden telakan nostureita ja viime vuosina siihen onkin tarjoutunut mainio tilaisuus, sillä ne näkyvät nykyisen kotimme edustalta. Silti en ole niiden tuijottamiseen kyllästynyt. Valokuviakin olen niistä ottanut ihan omaksi ilokseni eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Myös erilasia sääoloja on kuviin tallentunut. Näistä kuvista poimin muutamia tämän tekstin oheen kuvitukseksi.

Itse telakka on nykyisin venäläisessä omistuksessa ja se toimii nimellä Helsinki Shipyard Oy. Telakalla on pitkä historia, sillä se on perustettu jo vuonna 1894. Erikoisuutena Hietalahden telakalla on kokonaan katettu telakka-allas, ainoana Suomen telakoista.

Helsinki Shipyardin erikoisalaa ovat jäänmurtajat, autolautat ja risteilyalukset. Yritys on nähnyt vuosien varrella niin hyviä kuin huonojakin aikoja. Ainakin tänä keväänä tekemistä näkyi kuitenkin riittävän, sillä telakalla oli aivan kesäkuun puoliväliin asti korjauksessa kivihiililaiva m/s Eira. Viimeisimpien uutisten mukaan lomautukset ovat tällä hetkellä päällä, mutta syksyn tilanne näyttää jälleen lupaavalta.

Telakan naapurissa käynnissä olevat uuden Hernesaaren asuinalueen rakennustyöt eivät vaikuta telakan toimintaan. Telakkahallit jäävät entiselleen asuintalojen lomaan ja toiminta jatkuu. Rakennustyöt eivät myöskään häiritse nosturien bongailua, sillä paras paikka siihen löytyy lahden vastarannalta. Nosturit näkyvät hienosti niin Jätkäsaaren Sillilaiturilta kuin Hietalahdenrannastakin.

Telakan nosturit ovat edelleen käytössä, mutta saman lahdenpohjukan rannoilta löytyy myös jo pysähtyneitä nostureita. Yksi näistä seisoo Jätkäsaaren puolella Clarion-hotellin takamaastossa. Tämä nosturi ei kuitenkaan liity telakkaan, vaan Jätkäsaaren menneisyyteen satama-alueena.

Kaksi muuta joutilasta nosturia löytyy Hietalahden puolelta Telakkarannasta. Toinen niistä seisoi aivan viime aikoihin asti telakan vanhan varastorakennuksen nurkalla. Rakennus sai tyhjilleen jäätyään uuden elämän Elävän musiikin yhdistyksen Elmun huomassa viime vuosituhannen lopulla. Elmun pyörittämä Nosturi-klubikin nimettiin tuon rakennuksen nurkalla seisovan nosturin mukaan. Valitettavasti tämä vanha varastorakennus on nyt purettu ja sen tilalle kohoaa moderni kerrostalo. Nosturit näyttävät onneksi kuitenkin selviävän tästäkin mullistuksesta.

Kaikista vahvimmin mieleen jäänyt hetki Hietalahden telakkaan liittyen on siellä rakenteilla olleen suuren jäänmurtokykyisen kaasutankkeri Yuriy Kuchievin liikkeellelähtö kesällä 2019. Pääsimme todistamaan tätä tapahtumaa hyvin läheltä. Valtavan aluksen hidas peruuttaminen ahtaassa altaanpohjukassa oli varsinainen jännitysnäytelmä ja tapahtuma keräsikin kovasti seuraajia rannan pieleen. Lopulta laiva onnistui kuin onnistuikin kääntämään keulansa ulappaa kohti ilman kosketusta laituriin. Sitten vain muutama töräytys sumutorvella jäähyväisiksi ja matka kohti uusia seikkailuja oli valmis alkamaan.

Tekstin ohessa olevat kuvat olen ottanut eri vuodenaikoina vuoden 2017 lopulta kesäkuuhun 2020. Tuoreimmissa kuvissa näkyy telakkarakennuksen kylkeen kesäkuun alussa tehty suuri seinämaalaus.

Muut kirjoitukset aiheesta Helsinki:

3 kommenttia

 1. Aila ja Juha 17.8.2020 at 08:40

  Olipa hauska näkökulma kummallisiin nähtävyyksiin. Kiva avartaa kokemuksia näin. Kävelimme juuri muutama päivä sitten tuolla ja itse olin lähinnä ärsyyntynyt siitä, että en saanut kauniita ja harmonisia kuvia ilman noita nostureita. Pitääpä ajatella asia ihan uusiksi ja mennä uudelleen.

  Vastaa
  1. Aron 20.8.2020 at 10:38

   Kas, minä puolestani en ole koskaan osannut kuvitella, että nuo nosturit olisivat jonkun mielestä rumia. 🙂 Etenkin ne jo käytöstä poistetut ovat toki vähän ränsistyneitä, mutta pidän niistäkin kovasti.

   Vastaa
 2. Pirkko Rautiainen 13.4.2023 at 13:19

  Kiitos upeasta kuvakertomuksesta. Joskus työkoneet ja nosturit voivat olla suorastaan pittoreskeja. Näin Antwerpenissa vieraillessani, että kaupunkia mainostetaan turisteille myös isona satamakaupunkina, mistä aiheesta on upeita kuvateoksia esillä ympäriinsä. Meidän remonttipihalla on juuri nyt kuukulkijoita ja saksinostimia. Täytyypä kaivaa kamera esiin 🙂

  Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *