Helsingin palomuseo esittelee pelastustoimen historiaa maamme pääkaupungissa esineistön ja valokuvien avulla. Museo ei liene kovin tunnettu ja se on lisäksi pikkuisen huonosti avoinna, mutta siellä kannattaa silti käydä jo pelkästään sen mainion sijainnin takia. Palomuseo kun pitää majaansa todella upean Erottajan paloaseman tiloissa.

Erottajan paloasema on yksi Helsingin upeimpia rakennuksia. Se valmistui vuonna 1891 arkkitehtisuuruus Theodor Höijerin suunnittelemana. Samainen herra vastasi monista muistakin Helsingin upeimmista rakennuksista, kuten vaikkapa Pohjois-Esplanadin pariisilaistyylisistä taloista ja Ateneumin taidemuseosta. Erottajan paloasema toimi Helsingin pääpaloasemana vuoteen 1975 asti. Vaikka tämä titteli siltä vietiinkin, toimii se edelleen alueensa paloasemana. Tähän upeaan punatiiliseen rakennukseen kuuluu myös 42 metriä korkea torni, josta tarjoutuu upeat maisemat kaikkiin ilmansuuntiin yli Helsingin keskustan. Valitettavasti torni ei normaalisti ole avoinna yleisölle.

Palomuseo on avoinna syyskuusta toukokuuhun keskiviikkoisen ja sunnuntaisin klo 12-16. Pääsymaksu on 5€. Ajantasaiset tiedot kannattaa tarkistaa Helsingin Pelastustoimen sivuilta täältä. Museossa voi vierailla ihan ilmaiseksi vuosittain Helsinki-päivänä 12.6. Tämä on erittäin hyvä vierailupäivä myös sen vuoksi, että silloin tarjolla on harvinainen tilaisuus kiivetä Erottajan paloaseman torniin maisemia ihailemaan. Paloaseman sijainti keskeisellä paikalla Kaartinkaupungissa tarjoaa todella upeat näkymät niin yli keskustan kuin merellekin päin. Torni on lähistön korkein kohta, joten maisema on todella esteetön. Samaa ei kuitenkaan voi sanoa itse tornista, jonne kipuaminen tapahtuu portaita pitkin.

Palomuseon kokoelma jakautuu kolmeen kerrokseen. Katutasossa on nähtävillä järeämpää pelastuskalustoa vuosien takaa. Suuret punaiset paloautot ja ambulanssi nappaavat päähuomion. Toisessa kerroksessa puolestaan esitellään vähän pienempää kalustoa. Nähtävillä on myös hälytyskeskuksen laitteita. Ylimmässä kerroksessa pyörii dokumenttielokuva pelastuslaitoksen työstä mustavalkofilmin aikoihin. Nähtävillä on myös valokuvia niin pelastushenkilöstön liikuntaharrastuksista kuin takavuosien suurista tulipaloistakin.


Palomuseo on pieni ja kiva museo hienossa miljöössä. Paikka kannattaa pitää mielessä erityisesti Helsinki-päivänä pääkaupungissa liikkeellä ollessa. Museo ei ehkä itsessään ole ykköskohde kuin kaikista suurimille pelastustoiminnan tai paloautojen faneille, mutta yhdistettynä paloaseman torniin kiipeämiseen se on jo todellinen helmi.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 6.6.2024 at 07:19

  Mainio museovinkki, josta en itse asiassa ollut kuullutkaan. Omasta näkökulmasti aukioloajatkaan ei erityisen huonot ole, koska viikonloput pitkälti ovat ainoat ajankohdat, kun itselläni ylipäätään olisi mahdollista tuolla vierailla. Pidän paikan ilman muuta mielessä, sillä aihepiiri kyllä kiinnostaa.

  Vastaa
  1. Aron 15.6.2024 at 14:29

   Suosittelen vierailua erityisesti juuri Helsinki-päivänä 12.6., jolloin on mahdollista kiivetä myös paloaseman torniin. Tänä vuonna päivä meni jo, mutta ensi vuonna tarjoutunee uusi tilaisuus.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *