Tänä vuonna kesä otti varaslähdön ja saapui ryminällä. Helteet puskivat päälle jo toukokuussa miltei heti viimeisten lumisateiden päätteeksi. Kuumalla säällä maistuu jäätelö ja jäätelökioskeilla onkin käynyt poikkeuksellisen kova kuhina, vaikka pahimmat helteet hetkeksi taukosivatkin. Kotikulmillamme Helsingissä onneksi on jäätelökioskeja mistä valita. Olen jo monena kesänä miettinyt, että olisi pitänyt kirjoittaa jonkinlainen esittely omista suosikkikioskeistani. Nyt on vihdoin sen aika.

Tunnustan heti aluksi olevani jäätelön suhteen perin nirso. Jos siis etsit tietoja perinteisistä jäätelökioskeista, joissa myydään samaa tavaraa kuin kauppojen pakastealtaiden halvimmassa päädyssä, niin et tule löytämään mitään täältä. Syön jäätelöä harvakseltaan ja pyrin suosimaan mahdollisimman paljon lähelle kotitekoista jäätelöä pyrkiviä artesaanivalmistajia. Siksi valitsinkin listalleni vain omasta mielestäni tähän kategoriaan kuuluvia kioskeja. Eri mieltä oleville totean vain, että makuasioistahan on turha kiistellä.

Vanhan Porvoon Jäätelötehdas

Olin muutama vuosi sitten todella innoissani, kun yksi mielestäni parhaista kotimaisista jäätelönvalmistajista saapui Helsingin katukuvaan ihan useamman kioskin voimin. Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan kioski siellä pääpaikalla Porvoossa on ollut jokakesäinen pyhiinvaelluskohteemme jo monen vuoden ajan. Tänä kesänä näitä kioskeja on Helsingissä enää valitettavasti vain yksi. Se sijaitsee keskustasta katsoen jo pikkuisen etäältä Olympiastadionin lähellä. Jos löydät Paavo Nurmen patsaalle, olet jo melkein kosketusetäisyydellä.

Tämän pysyvän kioskin lisäksi Vanhan Porvoon Jäätelötehtaalla on vikkeläliikkeisiä pyöräkioskeja, joita voi bongata eri puolilta kaupunkia. Itse olen tällaisen bongannut ainakin Kaivopuiston rannassa. Valitettavasti en tuolloin vielä ollut tutustunut näihin herkkuihin ja kävelin siksi vain tylysti ohi. Enää en sorru moisiin aloittelijan virheisiin.

Il Duo Gelato

Italialaisten kaverusten Loviisaan perustama gelatotehdas Il Duo Gelato on saapunut Helsinkiin useamman kioskin voimin. Lisäksi heidän viime vuonna Suomen parhaaksikin valittuja jäätelöitään myydään useammassakin kaupassa. Myyntipisteitä on tullut vastaan kaupungilla siellä täällä, kuten Ruotsalaisen teatterin kulmalla, Bulevardilla Vanhan kirkkopuiston laidalla sekä Oodin nurkalla. Il Duo Gelato on napannut myös aiemman Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan kioskin paikan Töölönlahdelta.

Il Duo Gelato myy mainioiden jäätelöidensä lisäksi italialaisia kahvijuomia espressoa ja cappuccinoa. Il Duon gelatot ovat laktoosittomia ja osa jäätelöistä on myös vegaanisia. En ole näistä kovin montaa ehtinyt vielä maistamaan, mutta toistaiseksi kokeilemistani suosikkini on lakritsi. Siinä on lakritsin makua juuri sopivasti, jotta jäätelöä jaksaa syötä isommankin annoksen.

Jugge

Tänä keväänä toimintansa aloittanut jogurttijäätelöä myyvä Jugge toimii pienessä lippakioskissa Johanneksenpuiston koilliskulmalla Ullanlinnassa. Raikkaisiin jogurttijäätelöihin saa valita kahden makuaineen lisäksi myös yhden kastikkeen. Nämä lisätään perusjäätelön lisäksi kippoon yhdessä nautittavaksi. Samaisesta kioskista myydään myös raikkaita limppareita, kahvia sekä alkuviinejä.

Minun jäätelökesäni pääsi käyntiin vähän myöhässä vietettyäni kevään ensimmäisen lämpimän viikon New Yorkissa huomattavasti viileämmässä säässä. Valitsin kuitenkin ensimmäiseksi jäätelökohteekseni juuri Juggen, jonka satuin bongaamaan ihan vahingossa kioskin ohi kävellessäni. Puiden varjossa sijaitsevat pöydät olivat täynnä iloisia ihmisiä ja luukulle oli pitkä jono. Kaupungin jäätelökartalla on siis selvästi ollut Juggen kokoinen aukko.

Ape Gelato

Pysyvien jäätelökioskien lisäksi kaupungissa pörrää liikkuvia myyntipisteitä. Ape Gelato myy superhyvää italialaistyylistä gelatoa, joka valmistetaan Suomessa tuoreista raaka-aineista. Apen nimi tulee suoraan myyntipaikkana toimivasta kolmipyöräisestä italialaisesta moposta, joita Piaggio on valmistanut Ape-nimellä vuodesta 1948. Italiaksi ape tarkoittaa mehiläistä ja siksi tämän gelatokärrynkin koristeena on pörriäinen.

Apen kärryillä ei siis ole mitään pysyvää paikkaa, vaan ne pörräävät eri puolilla kaupunkia. Minä olen äkännyt Apen ainakin Kaivopuistosta Merisatamanrannan varrelta ja Kauppatorin kulmalta sekä viimeisimmän kerran Haagan alppiruusupuiston nurkalta. Ape ilmeisesti päivittää kärryjen sijainnit nettisivuilleen tänne. Härvelit tuntuvat viettävän aika paljon aikaa Hernesaaressa, olisiko siellä niiden varikko. Näitä pörriäisiä on liikkeellä Helsingin lisäksi myös Hangossa.

Apen gelatoista suosikkejani ovat samat maut, joita yleensä nautin myös Italiassa reissatessani, eli pistaasi ja hasselpähkinä. Nämä ovat erinomaisia niin erikseen kuin yhdessäkin. Kärryjen tarjonta toki vaihtelee, joten aina näitä herkkuja ei ole saatavilla. Muutkin maut ovat herkullisia, joten suosikkien puuttumista listalta en jaksa kauaa harmitella. Jäätelön lisäksi Apen kärrystä saa italialaisia kahvijuomia.


Tässä olivat minun suosikkini kaupungin jäätelökioskeista. Jos sinulla on hyviä vinkkejä muista mainioista kioskeista, niin jätä ihmeessä kommentti tuohon alle. Käyn mielelläni tutustumassa uusiin kioskeihin ja lisään ne listalleni, mikäli katson aiheelliseksi. Huomautan kuitenkin jo valmiiksi, että listalleni eivät pääse kioskit, joiden jäätelöissä pääraaka-aine on vesi ja maku syntyy pelkistä esansseista.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 22.6.2024 at 15:56

  Olipa herkullinen juttu! Tajusin samalla, että enpä ole koko kesänä itse syönyt jäätelöä. Näistä vain Vanhan Porvoon Jäätelötehdas on tuttu, ja hyväksi todettu, joten epäilemättä hyviä ovat muutkin. Täytyy todeta, että alkoi kyllä tehdä mieli jäätelöä.

  Vastaa
  1. Aron 28.6.2024 at 22:31

   Minä pärjäsin joskus yhdellä jäätelöllä koko kesän. Nykyään syön vähän enemmän. 🙂 Onneksi Helsingissä on hyviä kioskeja, joista valita.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *