Lofoottien saariryhmän yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Nusfjordin upeasti säilynyt kalastajakylä. Se on helposti tunnistettavissa muista alueen kylistä väritykseltään. Kun yleensä Lofoottien kalastajakylien vallitseva värisävy on punainen, ovat Nusfjordin suurimmat rakennukset keltaisia. Tämä tosin riippuu hieman kuvakulmasta. Myös Nusfjordissa on niitä samoja punaisia kalastajanmökkejä kuin muissakin Lofoottien kylissä, joten myös punaisen sävyjä löytyy.

Kalastustoiminta Nusfrjodissa alkoi 1800-luvun puolivälissä ja jatkui vuosituhannen vaihteen tienoille asti. Toiminta alkoi kuitenkin hiipua jo 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten jälkeen. Kylä oli vuoteen 2005 Dahlin suvun omistuksessa. He vuokrasivat kylän viittäkymmentä punaista kalastajanmökkiä kausiasunnoksi eri puolilta Norjan rannikkoa turskanpyyntikaudella Lofooteille saapuville kalastajille. Nämä kaikki mökit maalattiin juuri punaiseksi kyseisen värin edullisuuden takia. Osalla kalastajista ei ollut varaa mökin vuokraan ja heidän oli tyytyminen majoittumiseen veneensä alla.

Vuoteen 2005 mennessä turskanpyynti oli keskittynyt Lofoottien reuna-alueille ja Nusfjord jäi tässä kehityksessä paitsioon. Dahlit myivät omistuksensa ja kylä muuttui menneiden vuosien elinkeinoa esitteleväksi museoksi ja turistikohteeksi. Monien muiden Lofoottien kylien tapaan myös Nusfjordin kalastajanmökit remontoitiin kokonaan toisenlaiselle yleisölle soveltuviksi. Nykyisin mökeissä yöpyvätkin turistit. Mökkien varustelutaso on valovuosia parempi kuin mistä kalastajat osasivat edes unelmoida, mutta samalla myös yöpymisen hinta on lähtenyt laukalle. Ainakin meidän Lofooteilla liikkuessamme kesällä 2020 kalastajanmökit olivat se kaikista kallein tarjolla ollut majoitusvaihtoehto.

Nykyisin Nusfjordissa asuu vakituisesti enää muutamia ihmisiä. Kylässä on silti varsin hyvin palveluja tarjolla, mikä tietysi ilahduttaa myös kylässä vierailevia turisteja. Kyläkauppa näyttää samalta kuin sata vuotta sittenkin. Se on nykyisin samalla kertaa museo ja toimiva kauppa. Myynnissä on edelleen laaja valikoima tavaroita, joskin turistirihkama lienee tullut mukaan myyntiartikkeleiden joukkoon vasta kalastustoiminnan päätyttyä. Kauppa toimii myös kahvilana, perältä löytyy useampi vanhoin huonekaluin sisustettu huone, johon voi istahtaa kahviaan nauttimaan.

Kylän kalastuselinkeinoon pääsee tutustumaan satamasta löytyvässä kalastusmuseossa. Museo on varsin pieni ja kokoelma koostuu pelkästään esineistöstä. Kalastukseen on mahdollista tutustua myös käytännössä, sillä Nusfjordista käsin järjestetään kalastusretkiä. Omatoimisille kalannarraajille on tarjolla kalastuslupia ja vuokraveneitä. Näistä ja monista muista Nusfjordissa tarjolla olevista aktiviteeteista löytyy lisätietoja Nusfjord Arctic Resortin sivuilta täältä. Samoilta sivuilta löytyvät myös tarjolla olevat majoitusvaihtoehdot.

Kylän ihmeitä ihastellessa saattaa helposti tulla nälkäiseksi. Näin kävi meillekin ja päädyimme ruokailemaan kylän ravintola Karolineen. Ravintola on saanut ihan hyviä arvioita, mutta ruoka oli mielestämme varsin keskinkertaista ja laatuunsa nähden hintavaa. Suositun vierailukohteen ainoan ravintolan hinnat selittynevät kysynnän ja tarjonnan perusteella, ja lienee mukana myös vähän syrjäisen paikan lisää. Sen sijaan kylän leipomo Hansines bakeri oli priimatasoa. Ulkopöydässä nauttimamme kahvi ja pulla olivat niin mainioita, että päädyimme vielä nappaamaan mukaamme toiset pullat matkaeväiksi.

Ilmeisesti Lofoottien saavuttaman suuren suosion vuoksi Nusfjord saattaa kesäisin olla tupaten täynnä turisteja. Meillä kävi hyvä tuuri, sillä vierailimme koronakurimuksen hiljentämässä Nusfjordissa elokuun alussa vuonna 2020. Euroopan ulkopuoliset turistit loistivat poissaolollaan, suomalaiset olivat pääosin palanneet jo sorvin ääreen ja keskieurooppalaisetkin olivat vasta matkalla pelipaikoille. Sääkin suosi, sillä aurinko paistoi ja lämpömittarin elohopea kohosi 20 asteen tuntumaan. Pääsylippuja myynyt kioski oli paikalle saapuessamme kiinni, mutta kävimme ihan omatoimisesti maksamassa pääsymaksun Nusfjord Arctic Resortin respassa. Museoksi muuttunut kylä tosiaan on nykyisin pääsymaksullinen vierailukohde, joskaan ajantasaisia tietoja pääsymaksun suuruudesta en onnistunut netistä löytämään.


Nusfjord on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Retkeilimme useissa Lofoottien kylissä, mutta juuri Nusfjordista jäivät lämpimimmät muistot. Kylä on todellinen silmäkarkki. Siellä ei ehkä kannata kuitenkaan majoittua, sillä Lofoottien muista kylistä löytynee edullisempia vaihtoehtoja yösijaksi. Toisaalta juuri paikan päällä majoittumalla pääsee nauttimaan rauhallisista aamu- ja iltahetkistä Nusfjordissa ennen ja jälkeen päiväretkeläisiä. Ainakin ennen korona-aikaa kylässä kävi lehtitietojen mukaan kesäpäivinä retkellä kymmeniä bussilastillisia turisteja.

4 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 4.8.2023 at 00:26

  Joo, kyllähän nuo mökkien hinnat varsin kovia ovat. Taidettiin muutamassa yöpyä itse, mutta muuten valittiin muu majoitus. Nusfjord oli ihan kiva, mutta ei noussut missään tapauksessa omaksi suosikiksemme. Ilman muuten kuitenkin kohde, jossa kannattaa pistäytyä Lofooteilla käydessä.

  Vastaa
  1. Aron 16.8.2023 at 16:07

   Niinhän se on, että jokainen löytää ne omat suosikkinsa. Me tykättiin erityisesti Nusfjordista, vaikka kivojahan nuo kaikki kylät tuolla ovat. Ainoastaan Svolvær oli jotenkin tylsä.

   Vastaa
 2. Sami 19.8.2023 at 10:53

  Viikon kuluttua olisi meilläkin tarkoitus käydä piipahtamassa superlyhyellä Lofoottien reissulla. Ollaan retkeilyautolla liikkeellä ja majoittua aiotaan puskaparkeissa, joten majoitusten hinnat ei haittaa tällä reissulla. Hieman kyllä hirvittää minkälaiset ihmispaljiudet siellä on tällä hetkellä.

  Vastaa
  1. Aron 20.8.2023 at 15:06

   Sää voi Lofooteilla olla vähän arvaamaton elokuun loppupuolella. Tai ainakin näin meille paikalliset kertoivat. Paha siis sanoa, paljonko turisteja on tähän aikaan liikkeellä. Toisaalta juuri elokuuhan on Keski- ja Etelä-Euroopassa lomakautta, joten sieltä päin turisteja saapunee. Hauskaa matkaa teille, toivottavasti sää suosii.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *