Nizzan lähistöllä Ranskan Rivieralla on valtavasti mielenkiintoisia ja kauniita pieniä kyliä. Tuntemattomammat näistä ovat hyvin hiljaisia, kun taas osassa väkeä pörrää aamusta iltaan tungokseksi asti. Mougins sijaitsee jossain näiden ääripäiden välimaastossa. Kaupungin historiallinen keskusta on kyllä mainittu matkaoppaissa, mutta silti syyskuisena aamupäivänä paikka oli varsin rauhallinen.

Ei kannata antaa ensimmäisen kuvan väkijoukon hämätä. Kuvassa näkyvät ihmiset eivät ole oppaan johdolla kaupunkia kiertäviä turisteja, vaan jonkin tapahtuman johdosta paikalle kerääntyneitä paikallisia. Aluksi pidettiin puheita ja sitten käytiin aukiolle katettujen tarjoilujen kimppuun. Turistin oli tyytyminen omalla rahalla ostettuun espressoon kahvilassa.

Mouginsin kukkulakylä on ollut asuttu jo ennen Rooman aikaa. Nykyisen vanhankaupungin rakennuksista pääosa on peräisin Genovan valtakaudelta, joka ulottui alueella 1000-luvulta aina 1400-luvulla saakka. Kaupungin ympärille rakennettiin muurit, joista osa on edelleen olemassa. Kolmesta porttia vartioineesta tornistakin yksi on edelleen pystyssä.

1900-luvulla Mougins nautti taiteilijoiden ja muiden julkisuuden henkilöiden suosiosta. Täällä pitivät majaansa tai vierailivat säännöllisesti niin Pablo Picasso kuin Yves Saint Laurent, Christian Dior ja Winston Churchillkin. Picasso asui Mouginsissa kaksitoista viimeistä elinvuottaan. Hänen entisessä ateljeessaan toimii nykyisin kaupungin turisti-info.

Mouginsissa on useampiakin mielenkiintoisia museoita, joista kaksi jäi erityisesti mieleen. Olisimme halunneet piipahtaa valokuvaaja André Villersin museossa André Villers Photograhy Museumissa, jonka vakiokokoelma esittelee kuvaajan Picassosta ottamia valokuvia. Valitettavasti museo oli tuona päivänä kiinni. Toinen mielenkiintoinen museo on klassisen taiteen museo Musée d’Art Classique de Mougins joka esittelee rinnakkain klassisia taideteoksia ja niistä innoitusta ammentaneita moderneja 1900-luvun teoksia. Museon kokoelmassa on tunnettuja Rivieralla vaikuttaneita taiteilijoita.

Mougins on tunnettu myös kulinaristien keskuudessa. Kaupungista löytyy useampia huippuravintoloita ja siellä järjestetään vuosittain kesäkuussa kansainvälinen ruokafestivaali L’es Étoiles de Mougins. Festivaali kerää kaupunkiin jopa 15 000 ruoasta kiinnostunutta vierailijaa.

Mouginsin keskustaan saapuminen on helppoa. Kunhan siis ensin asettaa navigaattorin osoittamaan oikeaan paikkaan. Kartoissa Mougins lukee yleensä hieman itään päin historiallisesta keskustasta katsottuna. Juuri sillä kohdalla ei ole muuta kuin lähiötä molemmin puolin moottoritietä. Historialliseen keskustaan johtaa jyrkähkö kapea tie, jonka varrelta hieman ennen varsinaista keskustaa löytyy ilmainen pysäköintialue. Sieltä keskustaan pääsee joko kipuamalla vähän matkaa mäkeä tai vaihtoehtoisesti käyttämällä hissiä. Pysäköintialueen laidalta löytyy myös WC.

Mougins sijaitsee reilun vartin ajomatkan päässä Cannesista. Nizzasta puolestaan matkaa kertyy reilut puoli tuntia. Kaupunkiin on mahdollista tutustua myös ilman autoa, sillä paikallisbussi numero 230 vie perille Nizzasta noin kahdessa tunnissa. Hinta on 2€ per suunta. Cannesista puolestaan bussi B kuljettaa Mouginsiin 1,50€ hintaan reilussa 20 minuutissa.

Mougins osoittautui helposti lähestyttäväksi kaupungiksi, jossa oli myös sopivan rauhallista. Turisteja oli jonkin verran liikkeellä, mutta mitään tungosta ei ollut havaittavissa. Tarjolla oli kaikkea sitä, mitä eteläranskalaisesta pikkukaupungista voi toivoa. Löysimme pieniä putiikkeja ja kapeita kujia sekä vielä kirsikkana kakun päällä upeat maisemat yli ympäröivän maaseudun.

Muut kirjoitukset aiheesta Nizza:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *