Nizzan rantakatu Promenade des Anglais on kenties kaupungin tunnetuin paikka. Tämä noin seitsemän kilometrin pituinen rantaviivaa seuraileva katu alkaa Nizzan lentokentältä päättyen suunnilleen linnakukkulan juurelle. Kävelykadulla on erilliset kaistat jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Promenade des Anglais, suomeksi englantilaisten kävelykatu, sai nimensä rahoittajiltaan. Englantilaiset aristokraatit olivat pakoilleet Britannian kalseaa talvea Nizzaan jo 1700-luvun loppupuoliskolta alkaen. Vuonna 1820 talvi oli kylmä myös Ranskassa ja Nizzaan saapui suurin joukon kerjäläisiä. Englantilaiset ylimykset päättivät helpottaa kurjien elämää tarjoamalla heille töitä. Sopivaksi projektiksi valikoitui kävelykadun rakentaminen rannan tuntumaan.

Kävelykadulla on ihmisiä liikkeellä kaikkina aikoina päivästä. Erityisen suosittu se näyttää kuitenkin olevan juuri auringonlaskun aikaan. Niin paikalliset kuin turistitkin saapuvat pienelle kävelylle ennen illalliselle siirtymistä.

Promenade des Anglaisilla on tarjolla myös jonkin verran aktiviteetteja sellaisia kaipaavalle. Esimerkiksi Roller Station vuokraa monenlaisia kulkupelejä. Tarjolla on polkupyörien lisäksi rullaluistimia sekä rullalautoja. Vuokraamo löytyy kadun itäpäästä osoitteesta 49 Quai des Etats Unis.

Minä en koskaan ole näissä maisemissa kaivannut lisää nopeutta etenemiseen. Turkoosinsinisen meren ihaileminen rauhallisesti kävellen sopii minulle parhaiten.

Valitettavasti Promenade des Anglais tullaan aina muistamaan myös vuoden 2016 kansallispäivän terrori-iskusta. 31-vuotias terroristi ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon, joka oli palaamassa ilotulitusta seuraamasta. Iskussa kuoli 86 ihmistä ja 458 loukkaantui.

Muut kirjoitukset aiheesta Nizza:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *