Pariisin Disneyland oli ensimmäinen ulkomainen huvipuisto,  jossa olen käynyt. Piipahdimme puistoissa ensimmäisellä Pariisin reissullamme vuosituhannen alussa. Sittemmin olemme käyneet siellä toisenkin kerran.

Disneylandissa on nykyään oikeastaan kaksi erillistä puistoa. Toinen on alkuperäinen Disneyland ja toinen Walt Disney Studios Park, joka keskittyy tiiviimmin elokuvien ympärille. Jälkimmäisessä emme ole käyneet.

Disneyland koostuu viidestä erillisestä teema-alueesta. Nämä ovat Main Street USA, Frontierland, Adventureland, Fantasyland ja Discoveryland. Puiston ympäri kulkee junarata, jota pitkin voi kiertää koko alueen tai siirtyä teemasta toiseen.

Main Street USA kuvaa amerikkalaista pikkukaupunkia. Frontierland sijoittuu villiin lähteen, Adventureland on sekoitus kaikenlaisia seikkailutarinoita Aladdinista Indiana Jonesiin. Fantasylandissa vallan saavat perinteiset Disney-sadut. Fantasylandissa sijaitsee myös prinsessa Ruususen linna. Discoverylandista löytyy kaikenlaista sci-fi-henkistä. Kullakin alueella on nähtävää ihan ilman yhtäkään varsinaista huvipuistolaitetta. Toki laitteitakin on ja ne ovat kunkin alueen tyylille uskollisia.

Prinsessa Ruususen linna on läheltä nähtynä pienempi kuin miltä se alueelle saavuttaessa näyttää. Kyllä sinne kuitenkin sisälle mahtuu.

Disneylandissa yhdellä pääsymaksulla hoituvat kaikki laitteet. Alueella on useita ruokapaikkoja, mutta mitään kovin ihmeellisiä herkkuja on turha odottaa. Nälkänsä saa tyydytettyä kuitenkin. Siellä täällä on myös kahvikojuja ripoteltuina. Tosin erittäin epätyypillisesti maa huomioiden Disneylandissa myytävä kahvi ei ollut kovinkaan hääviä.

Adventureland näyttää varsin arabiahenkiseltä. Sisältä löytyy kuitenkin kaikenlaista muutakin, kuten merirosvolaiva. Indiana Jonesin kaivosvaunuajelua simuloiva vuoristorata Indiana Jones and the Temple of Peril on varsin viihdyttävä kokemus. Etenkin, kun matka tapahtuu selkä menosuuntaan päin.

Fantasylandissa oma suosikkini on teemalleen uskollisesti hieman äkkiväärä Liisa Ihmemaassa -tyylinen labyrintti. Aikuiseen makuun ehkä vähän tylsistä satuteemoista tämä oli ehdottomasti hauskoin.

Suosituimpiin laitteisiin on Disneylandissa pitkät jonot. Onneksi näyttötaululla on kunkin laitteen kohdalla arvioitu jonotusaika. Tämä onkin tarpeen, sillä jonotus on tehty yleensä varsin hämäävästi. Ulkona näkyvä jono kun on vain pieni osa todellista jonoa. Yleensä jono johtaa sisätilaan, jossa jono kiemurtelee lentoasemilta tuttuun tyyliin edes takaisin.

Jos pitkät jonot eivät kiinnosta, on suosituimpiin laitteisiin myös tarjolla jonotuksen lähes kokonaan poistavia Fastpasseja. Laitteissa, joissa Fastpass on tarjolla, on erillinen automaatti, josta Disneyland-lippuaan näyttämällä saa itselleen aikaleimalla varustetun jononohituslipun. Lipussa näkyvällä kellonlyömällä voi saapua erilliseen Fastpass-jonoon, joka on merkittävästi normaalia jonoa lyhyempi.

Fastpasseja voi kuitenkin olla vain yksi voimassa kerrallaan per henkilö. Lisäksi Fastpassin kanssa joutuu odottamaan suunnilleen yhtä kauan kuin normaalissa jonossa, sillä aikaleima on aina sen verran tulevaisuudessa. Käytännössä laitteisiin ei siis pääse oikeastaan yhtään nopeammin. Isoimpana etuna on lähinnä se, että voi itse päättää missä odotusajan viettää. Tietysti tällä välillä voi käydä katsomassa pienempiä nähtävyyksiä ja ajella vähemmän suosituilla laitteilla. Tai sitten voi vaikka hoitaa ruokailun seuraavaa laitetta odotellessa.

Frontierlandin villissä lännessä on muistakin Disneyn puistoista tuttuun tyyliin hieno vuoristorata Big Thunder Mountain. Ensimmäisellä kerralla vielä jaksoimme jonottaa vaaditun noin tunnin verran. Olihan se kyllä varsin hieno.

Disneyn elokuvista tutut hahmot esiintyvät alueella.

Päivän lopuksi tarjolla on paraati, jota tosin emme itse jääneet odottelemaan. Muutama muu näytti olevan kiinnostunut. Olemme tätä paraatia olleet todistamassa Anaheimin Disneylandissa ja ainakin siellä musiikki oli niin kovalla, että tällaisen hevirokkarinkin korvat meinasivat räjähtää. Perheen pienimmille suosittelen kuulon suojaamista. Kuulo on tärkeä asia.

Disneylandiin pääsee Pariisin keskustasta kätevimmin RER-junalla A. Aikuisen junalippu maksaa 7,60€ ja alle 10-vuotiaat pääsevät 3,80€ hintaisella lipulla. Mikäli yksi päivä Disneylandissa ei riitä, on myös majoitusta tarjolla. Nopeasti laskien Disneyn hotelleja näkyisi olevan kokonaista seitsemän kappaletta.

Lippuja on tarjolla sekä yhden päivän että useamman päivän malleina. Lipun voi hankkia vain Disneylandiin tai Walt Disney Studios Parkiin tai sitten voi sijoittaa yhdistelmälippuun, jolla pääsee molempiin puistoihin. Lippuun voi myös yhdistää kuljetuksen edestakaisin Pariisista.

Aikuisen yhden päivän lippu yhteen puistoon maksaa parhaaseen sekonkiakaan 59€ ja 3-11 -vuotiaan lapsen 52€. Alle 3-vuotiaat sentään pääsevät sisään ilmaiseksi. Parhaaseen sesonkiaikaan voi olla hyvä idea hankkia liput etukäteen netistä. Tällöin välttää jonotuksen lippuluukulla.

Muut kirjoituset aiheesta Pariisi:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *