Pariisin kiistatta tunnetuin rakennus on Eiffel-torni. Tämä vuoden 1889 maailmannäyttelyn vetonaulaksi rakennettu terästorni kurkistelee lähes joka kulman takaa kun kaupungissa liikkuu. Torni oli valmistuessaan korkein ihmisen tekemä rakennelma. Tätä titteliä Eiffel sai pitää 41 vuotta. Torni on kuitenkin edelleen Pariisin korkein rakennus.

Torniin on mahdollista kivuta joko lihasvoimalla tai sitten hissillä. Tasanteita on kaikkiaan kolme. Matalin sijaitsee 57 metrin korkeudessa, toinen 115 metrissä ja ylin 276 metrissä. Toiselle tasanteelle asti pääsee vinottain liikkuvalla hissillä ja sen jälkeen ylös mielivän on jonotettava toiseen hissiin, joka kohoaa huipulle pystysuoraan.

Vastaavasti 300 porrasta kiipeämällä pääsee ensimmäiselle tasanteelle ja 300 lisää toiselle tasanteelle. Ylimmälle tasolle vievät portaat ovat yleensä pois käytöstä, joten loppu matka on ajettava hissillä, mikäli huipulle mielii.

Eiffel-tornin kanssa on vähän sama ongelma kuin monissa muissakin kaupunkinsa symboleiksi muodostuneissa torneissa. Huipulla on ihan kiva käydä kerran, mutta valitettavasti torni itse ei näy sieltä käsin. Toinen ongelma on pitkä jonotusaika. Keskitalvellakin jonoa voi lippuluukulle olla helposti lähemmäs tunnin verran. Kesällä on syytä varautua pidempäänkin jonotukseen. Eiffelin onkin sanottu olevan maailman suosituin maksullinen nähtävyys.

Lippujen hinnat kannattaa tarkistaa netistä, mutta kirjoitushetkellä voimassa olivat seuraavat hinnat:

  • 3. tasanteelle hissillä: 15,50€ / 13,50€ / 11€ (aikuinen / 12-24 -vuotias / 4-11 -vuotias)
  • 2. tasanteelle hissillä: 9€ / 7 € / 4,50€
  • 2. tasanteelle portaita pitkin: 5€ / 4€ / 3,50€

Nykyään lipun voi ostaa netissä, jolloin voi varmaankin jonkin verran säästää jonotusaikaa. Lipun voi joko tulostaa tai näyttää älypuhelimen näytöltä. Lippua ostettaessa on valittava vierailupäivä ja aika puolen tunnin tarkkuudella. Ainakin näin kesällä lippuja näkyi olevan vasta muutaman päivän päähän, eli hyvissä ajoin on oltava hereillä, mikäli lipun haluaa etukäteen ostaa. Oletettavasti pahimmalta jonotukselta nettilipun avulla säästyy. Tästä minulla ei kuitenkaan ole omakohtaisia kokemuksia.

Eiffelin huipulta on kyllä huimat näkymät kirkkaana päivänä. Olen käynyt tornissa vain kerran ja siitä on niin kauan aikaa, että otin silloin valokuvia vielä filmikameralla. Kuvat ovat sitä tasoa, ettei niiden skannaaminen ja liittäminen tähän toisi mitään lisäarvoa. Mutta kenties lukija uskoo ilman kuviakin. Googlen kuvahaku varmaan tarjoaa asiansa osaavien kuvaajien otoksia niitä halajaville.

Tornissa on myös kaksi ravintolaa. La 58 Tour Eiffel ensimmäisellä tasanteella on vähän kasuaalimpi paikka, kun taas toisella tasanteella sijaitseva Le Jules Verne on yhden michelintähden fine dining -ravintola. En ole näissä ravintoloissa ruokaillut, mutta jotenkin voisin olettaa hinnoissa olevan jonkin verran tornilisää. Silti illallinen Jules Vernessä esimerkiksi sopivasti Ranskan kansallispäivän ilotulituksen aikaan voisi hyvinkin olla vähintään hintansa arvoinen. Eikä niitä tähtiä nyt ihan tyhjästä anneta, edes Ranskassa.

Moni pitää Eiffeliä vähän turhana rastina Pariisin matkalla. Jos korkeat paikat eivät kiinnosta, ei torniin tosiaankaan kannata vaivautua jonottamaan. Sen sijaan voisin suositella Montparnassen tornia, josta on upeat näkymät Eiffelin suuntaan. Lisäksi tuo huomattavasti rumempi torni ei houkuttele turisteja jonoksi asti. Edellisen kerran Montparnasseen kiivetessämme jonossa oli kaksi ihmistä ennen meitä. Tämä tapahtui keskellä parasta kesäsesonkia.

Eiffel on oikeastaan parhaimmillaan maan tasalta sopivalta etäisyydeltä katsottuna. Mars-kentällä muun muassa on hyviä paikkoja tähän. Samoin Trocaderolta päin Eiffel esiintyy edukseen.

Linkkejä:

Muut kirjoituset aiheesta Pariisi:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *