Citén saarella sijaitseva kappeli Sainte-Chapelle on yksi upeimmista goottilaisen arkkitehtuurin luomuksista Pariisissa. Tämän on paljon sanottu, sillä Pariisissa näitä herkkuja on paljonkin. Sainte-Chapelle, suomeksi pyhä kappeli, toimi aikoinaan Ranskan kuninkaallisena kappelina. Sittemmin Sainte-Chapellen ympärille on rakennettu virastorakennus. Siispä nykyisin tämä aiemmin kuninkaalliseen palatsiin kuulunut kappeli sijaitsee viraston sisäpihalla. Sainte-Chapelle tunnetaan parhaiten upeista lasimaalauksistaan, jotka ovat maailman hienoimpia jäljellä olevia 1200-luvun taidonnäytteitä lajissaan.

Sainte-Chapelle kärsi monien muiden Ranskan merkkirakennusten tapaan vaurioita vallankumouksen vuosina. Onneksi osa ikkunoista säilyi ja lasimaalauksista jopa kaksi kolmasosaa on edelleen alkuperäisiä. Rakennus restouroitiin alkuperäiseen loistoonsa 1800-luvulla. Joskin myöhemmissä tutkimuksissa 1800-luvun restauroinneissa käytetyt värit ovat osoittautuneet alkuperäisiä hennommiksi.

Historiaa

Sainte-Chapelle rakennettiin 1240-luvulla kuninkaalliseksi kappeliksi. Kappeli kuului Citén saarella sijainneeseen kuninkaalliseen palatsiin Palais de la Citéen, joka toimi Ranskan kuninkaiden asumuksena 500-luvulta 1300-luvulle. Kuningas Ludwig IX rakennutti kappelin säilytyspaikaksi pyhäinjäännöskokoelmalleen.

Kuningas hankki vielä lisää pyhäinjäännöksiä Konstantinopolin keisarilta uuteen kappeliinsa jemmattavaksi. Hauskana yksityiskohtana itse kappeli kaikkine valtavine lasimaalauksineen maksoi alle puolet pyhäinjäännösten säilyttämiseen tehdyn koristeellisen hopea-arkun hinnasta. Konstantinopolista ostetut pyhäinjäännökset olivat vielä kalliimpia, niiden hinnalla olisi rakentanut kolme kappelia ja vähän päälle. Kuningas kantoi pyhäinjäännöksiä matkan viimeisen etapin kaupungin läpi itse avojaloin ja vaatimattomasti pukeutuneena. Tämä operaatio on kuvattuna yhteen lasimaalauksista. Kuningas julistettiin myöhemmin pyhimykseksi.

Konstantinopolin ja Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan mahdin hiipuessa Ranskasta tuli läntisen kristityn maailman keskus. Sainte-Chapelle päätyi osaksi palatsikappelien jatkumoa. Niille tyypillistä oli juuri kiinteä yhteys kuninkaalliseen asumukseen. Sainte-Chapellella oli tästä syystä paitsi uskonnollista myös poliittista painoarvoa. Ranskan kuninkaat kun mielellään korostivat rooliaan ensimmäisen Pyhän roomalaisen keisarin seuraajina.

Kappeli on nykyään yksi kuninkaallisen palatsin vanhimpia säilyneitä osia ja se  suojeltiin kansallisena monumenttina vuonna 1862. Se kuuluu myös UNESCOn maailmanperintöluetteloon muiden Seinen rantojen historiallisten monumenttien joukossa. Suurin osa kappelissa säilytetyistä pyhäinjäännöksistä tuhoutui vallankumouksen myötä ja niiden säilytykseen tehty hulppea hopea-arkkukin sulatettiin. Jäljelle jääneet pyhäinjäännökset ovat nykyään säilytettävinä Notre Damen katedraalissa.

Sisäpuolen yksityiskohtia

Kappeli koostuu kahdesta osasta, alemmasta kappelista ja ylemmästä kappelista. Alempi kappeli oli tarkoitettu palatsissa asuvien ihmisten käyttöön. Se on vaatimattomampi ja matalampi kuin kuningasperheen oma ylempi kappeli. Molemmissa kappeleissa on upeita lasimaalauksia, mutta ne tunnetuimmat valtavat ikkunat löytyvät juuri ylemmästä kappelista. Maalauksien aiheina ovat kristuksen kärsimys, kappelissa säilytettävien pyhäinjäännösten historia sekä Vanhan testamentin tarinat

Vaikka huomio kappelin sisällä kiinnittyykin välittömästi juuri ikkunoihin, ei seinienkään koristelussa ole säästelty. Koko kappelin sisäpuoli on täynnä upeita yksityiskohtia.

Sainte-Chapelle ulkoa päin

Verrattuna upeasti koristeltuun sisäpuoleensa Sainte-Chapelle on ulkoa päin varsin maltillisen näköinen. Tokihan yksityiskohtia ulkopuolellakin on tarjolla, mutta ei laisinkaan samassa määrin kuin sisällä. Kappelin tunnistaa välittömästi goottilaiseksi ainakin vesinokista, jotka kurottavat ulospäin korkeuksissa.

Kappelin sijainti varsin ahtaalla sisäpihalla tekee ulkopuolen ihailusta hieman hankalaa. Kunnollista valokuvaa varten kannattaa varustautua riittävän laajakulmaisella objektiivilla. Muutoin joutuu tyytymään yksityiskohtien kuvaamiseen, kuten minulle kävi.

Vieraileminen Sainte-Chapellessa

Sainte-Chapelle sijaitsee kätevästi lähellä muita upeita nähtävyyksiä. Koko Citén saari kun on niitä täynnä. Notre Damen katedraali löytyy parin korttelin päästä ja Conciergerien vankila aivan vierestä. Vierailu Sainte-Chapellessa maksaa 10€ ja 15€ yhdistelmälipulla pääsee vierailemaan myös Conciergerieen (ks. Pariisin nähtävyyksiä – Conciergerie). Lähin metroasema on Cité. Lippujen hinnat kannattaa tarkistaa virallisilta sivuilta täältä.

Vinkkinä voisin mainita, että Conciergerieen on yleensä huomattavasti lyhyempi jono kuin Sainte-Chapelleen. Ostamalla yhdistelmälipun Conciergeriesta pääsee Sainte-Chapelleen jonon ohi. Tämä voi etenkin suosittuina kesäkuukausina olla huomattava etu.

Sainte-Chapelle on nyt erinomaisen hienossa kunnossa kiitos vuonna 2015 valmistuneen viimeisimmän varsin kattavan restauroinnin. Tätä kaunokaista ei siis missään nimessä kannata ohittaa Pariisissa vieraillessa. Tosin etenkin kesän turistisesongin aikana kappeli on todella suosittu. Tungoksen välttämiseksi kannattanee saapua heti aamuyhdeksältä paikan avautuessa.

Muut kirjoitukset aiheesta Pariisi:

4 kommenttia

 1. Mika / Lähtöportti 3.4.2019 at 16:34

  Upeita kuvia kappelin sisältä, varsinkin tuo ensimmäinen! Itselläni on tallella vain pari surkeaa otosta vuosien takaa, joten oli kiva nähdä nämä ja muistella millaista tuolla hienossa kappelissa oikeastaan olikaan. Mielenkiintoista historiaa myös, en olisi arvannut että kukaan Ranskan kuninkaista olisi vapaaehtoisesti kävellyt avojaloin tai kantanut yhtään mitään 🙂

  Vastaa
  1. Aron 4.4.2019 at 04:30

   Kiitos. Jotenkin muistelin, että minulla olisi ylemmästäkin kappelista ollut parempia kuvia. Siellä oli kuitenkin niin paljon väkeä, että tyydyin kuvaamaan lähinnä kattoa ja ikkunoita.

   Tuo kuninkaan kävely kuulosti tosiaan erikoiselta. Mutta eikös tuohon pyhimykseksi julistamiseen vaadita jotain ihmetekoja. Ehkä tämä oli yksi niistä. Varsinainen ihmemies. 🙂

   Vastaa
 2. Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 9.4.2019 at 09:56

  Onpa upean näköinen kappeli, etenkin tuo katto! Niskathan tuollaisen äärellä kipeytyis! Onko Pariisissa muuten yleensä kirkot maksullisia? Belgiassa yllätti, että kirkkoon olisi pitänyt ostaa pääsylippu. Muistaakseni Wienissa myös.

  Vastaa
  1. Aron 9.4.2019 at 15:57

   Tuo on kyllä hieno kappeli. Niska todellakin kipeytyy, sillä kappeli on todella kapea ja korkea. Katon lisäksi noita ikkunoita tulee tuijoteltua pää kenossa. Minun nähdäkseni nuo pääsymaksut ovat Pariisin kirkoissa enemmän poikkeus kuin sääntö.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *