Kööpenhaminasta löytyvä Kastelletin linnoitus on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä bastionilinnoituksia. Nämä matalavalliset monikulmaiset linnoitukset kehittyivät tykistön uhkaa torjumaan. Matalien vallien vuoksi Kastelletia ei välttämättä linnoitukseksi edes tunnista läheltä katsottuna. Ainakin minun mielikuvaani linnoituksesta kuuluavat korkeat kivimuurit ja torni tai pari. Kartasta ja ilmakuvasta viisikulmainen muoto sen sijaan erottuu helposti ja paljastaa linnoituksen.

Vuonna 1664 valmistunut Kastellet sijaitsee lähellä pienen merenneidon patsasta, joka on yksi Kööpenhaminen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Vaikka meidän vierailuhetkellämme maaliskuun alkupuolella keli oli hyytävän kylmä, oli kävely Kastelletin läpi silti oikein miellyttävä kokemus. Lämpimänä kesäpäivänä paikka on varmasti todella viehättävä.

Linnoituksen sisältä löytyy joukko rakennuksia. Pääosa rakennuksista on väriltään punaisia. Tässä joukossa keltainen linnoituksen komentajan talo, joka komeilee postauksen ensimmäisessä kuvassa alkuillan kultaisessa valossa, on hyvin erottuva poikkeus.

Kastelletista löytyy myös 1800-luvulta peräisin oleva tuulimylly. Tämä mylly rakennettiin 1700-luvun alussa rakennetun edellisen myllyn tuhouduttua myrskyssä. Myllyt olivat yleinen näky tuon ajan linnoituksissa. Niitä tarvittiin ruokahuollon turvaamiseen mahdollisessa piiritystilanteessa.

Kastelletiin johtaa kaksi porttia. Näistä kuninkaan portti avautuu kaupungin suuntaan.

Toinen porteista, pohjoinen portti, avautuu nimensä mukaisesti pohjoiseen päin. Tästä portilta on vain kivenheiton matka pienen merenneidon patsaalle.

Pitkät punaiset rakennukset toimivat aikoinaan kasarmeina. Kastellet on edelleen osittain Tanskan puolustusvoimien käytössä. Linnoituksen alue on kuitenkin myös julkinen puisto.

Mikä on sinun suosikkinähtävyytesi Kööpenhaminassa?

Muut kirjoitukset aiheesta Kööpenhamina:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *