Route 66:n varrella on paljon historiallisesti merkittäviä siltoja. Osa näistä on varsin mitäänsanomattomia ja huomaamattomia. Joukossa on kuitenkin myös upeita kaarisiltoja, joista jokusen onnistuimme matkallamme itsekin bongaamaan. Tässä muutama komea silta, joista yhtä vaille kaikkien yli ajoimme. Osa näistä ei ollut helppoja löytää, sillä navigaattori ohjeisti yleensä uudemmille tielinjauksille, joissa oli modernimpia ja yleensä paljon tylsempiä siltoja.

Osa esittelemistäni silloista päätyi reitillemme ihan vahingossa. Vaimo nappasi kuvan, koska tiesi minun pitävän näyttävistä silloista. Jälkikäteen sitten selvittelin mikä silta oli kyseessä. Osa silloista puolestaan löytyi karttakokoelmasta Here It Is!, joka käsittää yhden ison käsinpiirretyn kartan jokaista Route 66 -osavaltiota kohti. Näille silloille suuntasimme ihan tarkoituksella ja pysähdyimme katselemaan niitä myös eri kulmista.

1. McKinleyn silta, Illinois/Missouri

Ensimmäinen maininnan arvoinen silta oli McKinleyn silta, joka ylittää Mississippijoen Illinoisin ja Missourin osavaltioiden rajalla. Silta vie Illinoisin puolelta Saint Louisin kaupunkiin. Päädyimme tälle sillalle ihan sattumalta eksyttyämme. Meidän oli tarkoitus käydä katsomassa jo käytöstä poistettua Chain of Rocks -siltaa, mutta navigointiongelmien vuoksi emme sinne koskaan päässeet perille.

Olimme jo nälkäisiä ja halusimme päästä Saint Louisiin hoitamaan pois alta hotelliin kirjautumisen ja jatkaa siitä mahdollisimman nopeasti ravintolapöytään. Yksi väärä käännös toi meidät McKinleyn sillalle, joka on otettu käyttöön vuonna 1910. Silta oli suljettu liikenteeltä joitain vuosia 2000-luvun alussa, mutta on sittemmin taas avattu liikenteelle. Tällaiset teräsrakenteiset sillat ovat mielestäni todella näyttäviä.

2. Rainbow Bridge, Kansas

Seuraava silta, joka näkyy myös postauksen ensimmäisessä kuvassa, löytyy Route 66:n lyhykäiseltä pätkältä halki Kansasin osavaltion kaakkoisnurkan. Tämä Rainbow Bridge oli etukäteen tiedusteltu pysähdyspaikka. Ilman valmistelua tämä silta saattaa jäädä huomaamatta. Virallinen tie kun ei sen yli enää kulje. Toki silta näkyy uudemmalta linjaukselta käsin, mutta sen merkitys saattaa jäädä epäselväksi.

Rainbow Bridge valmistui vuonna 1923. Kansasin Route 66 -osuudelta löytyi aikoinaan kaksi muutakin samanlaista insinööri James Barney Marshin suunnittelemaa kaarisiltaa. Nykyisin ainoastaan Rainbow Bridge on jäljellä.

3. Overholserjärven silta, Oklahoma

Oklahoma Cityn laidalta löytyvälle Overholserjärven sillalle olimme myös valmistelleet pysähdyksen etukäteen. Tämä vuonna 1925 valmistunut näyttävä silta on edelleen käytössä, joskin valtatie käyttää vieressä kulkevaa uudempaa, ja jälleen tylsemmän näköistä, siltaa. Hienompaa siltaa ajaakseen on käännyttävä päätieltä Overholser Drivelle. Tie erkanee ihan sillan lähellä, mutta sillan jälkeen paluuta takaisin päätielle joutuu hakemaan aika kaukaa. Ainakin minulle tämä silta oli tuon kierroksen arvoinen.

4. Rio Puerco Bridge, New Mexico

Jonkin matkaa Albuquerquen länsipuolella New Mexicossa sijaitsee lyhyt, mutta hieno Rio Puerco Bridge. Tämä vuonna 1933 valmistunut silta ylittää Rio Puercon. Silta on poistettu käytöstä jo 1999, mutta se on silti jätetty paikoilleen. Silta sijaitsee Route 66:n korvanneen Interstate 40:n ja sen viertä kulkevan pienemmän tien välissä. Valokuva olisi varmasti jäänyt ottamatta, mutta onneksi näin sillan läheiseltä huoltoasemalta tankkaustauolta takaisin tien päälle lähtiessämme. Näin vaimo oli sopivasti kameran kanssa valmiina sillan kohdalla.

5. Mojave River Bridge

Kalifornian pikkukaupunki Oro Granden ja vähän isomman Victorvillen välimailta löytyvä Mojave River Bridge yllätti meidät täysin. Ajoimme tämän sillan yli jo toisen kerran, mutta jostain omituisesta syystä ensimmäisestä kerrasta ei ollut jäänyt mitään mieleen. Silta on ainoa tällainen teräskaarisilta Kalifornian Route 66 -osuudella. Onneksi valokuva tuli otettua. Tämäkin silta oli todella näyttävä.

Route 66 -reitin vanhoista silloista kiinnostuneille lisätietoja löytyy kansallispuistoja hallinnoivan National Park Servicen Route 66 -sivuilta. Sivuilla on esiteltynä paljon muitakin Route 66 -kohteita. Route 66:n silloilla on myös oma Wikipedia-sivunsa. Silta-aiheelle on omistettu myös oma bloginsa Bridges of Route 66, joka tosin on kovin epäaktiivinen. Jos aihe oikein kovasti kiinnostaa, suosittelen harkitsemaan kirjaa Route 66 Crossings: Historic Bridges of the Mother Road.

Tykkäätkö sinäkin tällaisista vanhoista silloista?

Muut kirjoitukset aiheesta Route 66:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *