Maailman kolmanneksi vanhin huvipuisto Tivoli, viralliselta nimeltään Tivoli Gardens, sijaitsee todella kätevästi aivan Kööpenhaminan keskustassa. Sijainti on hyvin poikkeuksellinen. Todella harvaan huvipuistoon on mahdollista saapua kävellen muutamassa minuutissa keskustan hotelleista. Tivoli löytyy aivan raatihuoneen ja päärautatieaseman välistä.

Meidän Tivolissa vieraillessamme loppukesästä 2023 huvipuisto vietti 180. juhlavuottaan. Se avattiin nimittäin ensimmäistä kertaa jo 15. elokuuta vuonna 1843. Se kaikista vanhin huvipuisto Dyrehavsbakken, tai tutummin vain Bakken, on toki ihan eri ikäluokkaa, se kun on yli 250 vuotta Tivolia vanhempi. Jotain mätää on tanskanmaalla, sillä tämäkin huvittelulaitos sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä Kööpenhaminasta. Tällä tiedolla olisi saanut yhden pisteen taannoisessa Hengaillaan-kisan jaksossa. Minä sain ylpeillä tiedollani, jonka olin lukenut juuri sopivasti ennen Tivolin vierailuamme Lähtöportti-blogista. Tämän faktan muistin, mutta monta muuta olin ehtinyt jo unohtaa. Pikkuisen laskettelin siksi luikuria parissa Kööpenhaminan vierailuamme sivuavassa taannoisessa postauksessakin, mutta jälkikäteisen faktantarkistuksen myötä nämäkin lapsukset on nyt korjattu.

Vierailumme aikana sää ei ollut ihan paras mahdollinen, sillä pilviseltä taivaalta ropsahteli kuuro jos toinenkin. Onneksi itapäivän edetessä taivas kuitenkin kirkastui ja aurinkokin pääsi hellimään meitä lämmöllään. Sateen ollessa kuuroluonteista onnistuimme löytämään sopivan suojan pahimpien hetkien ajaksi. Tähän tarkoitukseen Tivolissa on tarjolla paljon ravintoloita ja kahviloita. Näiden osalta Tivoli onkin hyvin poikkeuksellinen huvipuisto, sillä yleensä tällaisissa paikoissa on saatavilla vain tympeää pikaruokaa ja huonoa kahvia. Tokihan Tivolinkin 60 ravintolan ja kahvilan joukossa on pikaruokapaikkoja, mutta nekään eivät ole mitä tahansa tusinasyöttölöitä. Tarjolla in Kööpenhaminan burgereiden eliittiä ja muuta asiallista murkinaa. Hintahaitarin toisesta päästä löytyy sitten jo fine dining -tasoista syötävää. Me liikuimme näiden välimaastossa ja olimme todella tyytyväisiä.

Tivoli on nimensäkin mukaisesti puutarha. Puita, pensaita ja kukkaistutuksia on kaikkialla ja ne ovat todella näyttäviä. Olisimme hyvin viihtyneet alueella koko iltapäivän ilman yhtään varsinaista huvipuistolaitettakin. Tivolista tulivat vahvasti mieleen Disneyn puistot, joissa nähtävää riittää laitteet unohtaenkin. Mielleyhtymä ei ole siinä mielessä poikkeuksellinen, että juuri Tivoli toimi Walt Disneyn yhtenä innoittajana Anaheimin Disneylandia suunniteltaessa. Tämä puistohan jäi ainoaksi, jonka herra Disney ehti itse nähdä valmiina. Disneyn puistoissa vieraillut löytää nopeasti muitakin yhtymäkohtia, kuten Tivolin erilaiset alueet. Tokihan Tivoli on ainakin massiivisiin Jenkkipuistoihin verrattuna varsin kompakti, mikä on keskeisen sijainnin kääntöpuoli. Jokainen uusi laite vaatii luopumista jostain vanhasta, tyhjää tilaa kun ei yksinkertaisesti ole tarjolla.

Ennen ensimmäistä Kööpenhaminan vierailuani kuvittelin Tivolin olevan avoinna ympäri vuoden, mutta jouduin pettymään. Olimme tuolloin liikkeellä maaliskuun alkupuolella, jolloin paikan ovet olivat vielä säpissä. Ihan niin leppoisa ei Tanskankaan talvi ole, että huvipuistoja kannattaisi pitää toiminnassa talvisin. Tivolin kesäkausi alkaa maaliskuun loppupuolella, tänä vuonna ovat avattiin 22.3. Kausi päättyy puoli vuotta myöhemmin eli tänä vuonna 22.9. Lokakuun lopulla ovet avataan uudelleen noin parin viikon ajaksi Halloweenin merkeissä ja joulukuun puolivälistä loppiaisen tienoille tehdään samoin joulun varjolla. Myös pääsiäisen aika näyttäytyy Tivolissa omana erillisenä kautenaan, vaikka tuolloin huvipuisto on jo avoinna muutenkin kesäkauden myötä.

Monella vierailee Tivolissa varmasti meidän tapaamme ihan vain aluetta ihaillen ja jättää varsinaiset huvipuistolaitteet väliin. Tämä on huomioitu pääsylipuissa, joista halvin sisältää pelkän sisäänpääsyn ja kallein tämän lisäksi myös pääsyn kaikkiin laitteisiin oikeuttavan rannekkeen. Rannekkeen voi ostaa myös erikseen, mutta tällöin tulee maksaneeksi vähän ekstraa. Pelkkä sisäänpääsymaksu on halvimmillaan kevään ja syksyn arkipäivinä 140 kruunua (n. 19€) ja kalleimmillaan keskikesän viikonloppuna 180 kruunua (n. 25€). Perjantaisin myydään erikseen hintavampia Friday Rock -lippuja, joihin kuuluu ilmeisesti myös viikonlopun kunniaksi päräytettävä konsertti. Rannekkeen kanssa pääsymaksu vaihtelee 419 (n. 57€) ja 499 kruunun (n. 67€) välillä ajankohdasta riippuen.

Iltapäivän käännyttyä aurinkoiseksi päädyin sitten lopulta kuitenkin vierailemaan kahdessa laitteessa. Ensin kokeilin Tivolin yhtenä hurjimmista härveleistä pidetyn vuoristorata The Demonin. Kyyti olikin varsin vauhdikas, joskin hyvin lyhyt. Toiseksi laitteeksi valitsin puisen vuoristoradan The Roller Coasterin. Tämä leppoisa perhevuoristorata olisi ehkä kannattanut käydä kokeilemassa ensin, koska se ei tuntunut kovinkaan vauhdikkaalta edellisen hurjastelun jäljiltä. Hauskaa tämäkin ajelu kuitenkin oli. Puisissa vuoristoradoissa on tervan tuoksuineen ja natinoineen aivan omanlainen tunnelmansa, jota hurjat ja vauhdikkaat modernit teräshirviöt eivät onnistu tavoittamaan.

Yksittäisiä laitelippuja voi ostaa joko korttimaksulla jonon loppumetreillä maksupäätettä operoivalta henkilökunnan edustajalta tai huvipuiston mobiilisovellusta käyttämällä. Minä valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon, vaikka se vaatikin ensin erillisen rekisteröitymisen. Prosessi olisi ollut helpompi hoitaa isomman ruudun ääressä jo ennen huvipuistoon saapumista, mutta kyllä sen pystyi kännykänkin pienen näytön avulla hoitamaan paikan päällä. Mikäli olisin etukäteen tiennyt haluavani näitä laitteita kokeilla, olisin hoitanut rekisteröitymisen jo valmiiksi.

Yksittäiset laiteliput ovat ihan hyvä vaihtoehto, mikäli haluat kokeilla vain muutamaa laitetta. Yksi ajelu maksaa laitteesta riippuen 50-90 kruunua (n. 7-12 €). Kalleimmat laitteet ovat tietysti niitä suosituimpia eli hurjimpia. The Demonin lippu näkyy olevan tänä vuonna 90 kruunun hintainen ja The Roller Coaster puolestaan tarjoaa hupia 60 kruunun arvoisesti. Pelkkä ranneke maksaa halvimmillaan 299 kruunua (n. 40€), joten sille tulee hyvin katetta jo neljän kalleimman kategorian laitteen kohdalla. Pääsylipun kanssa samana pakettina ostettu ranneke on noin 20 kruunua edullisempi. Erilaisiin lippupaketteihin, laitteisiin sekä aukioloaikoihin kannattaa tutustua etukäteen Tivolin virallisilta sivuilta täältä.

Laitteiden lisäksi Tivolissa on tarjolla paljon muutakin ohjelmaa. Ainakin meidän paikalla ollessamme pääsisäänkäynnin lähellä sijaitsevalla lavalla esitettiin torvimusiikkia. Osa musiikkiesityksistä tuotiin todella lähelle vierailijoita paraatin muodossa. Tästäkin tulivat vahvasti mieleen Disneyn huvipuistot, joissa erilaisia paraateja on tarjolla pitkin päivää. Tivolissa tosin paraatia pystyi seuraamaan läheltäkin ilman kuulon suojaamista.

En voi olla vielä palaamatta mainioon ruokatarjontaan, joka tekee Tivolista selvän poikkeuksen huvipuistojen joukossa. Yleensä juuri ravintolat ovat näiden paikkojen heikoin lenkki. Tivolissa apetta on tarjolla ihan joka lähtöön. Pikaruokaa löytyy sitäkin sellaista kaipaavalle, mutta monesta muusta huvipuistosta poiketen tarjonta ei jää tähän. Ruokapaikkoja on ripoteltuna ympäri aluetta niin, että jostain löytyy aina vapaa paikka. Mikäli tiskiltä haetun burgerin sijaan mielesi tekee istahdusta kauniisti katettuun pöytään, jossa syliisi asetellaan kankainen lautasliina, niin sekin onnistuu. Me halusimme mutustaa perinteistä tanskalaista smörrebrödiä, mihin tarkoitukseen löytyi useampikin vaihtoehto. Ennen huvipuistovierailua kannattaakin tutustua alueen ravintolatarjontaan Tivolin virallisilta sivuilta täältä. Mikäli jokin tietty ravintola miellyttää erityisesti, kannattaa tarkistaa voiko sinne tehdä pöytävarausta paikan varmistamiseksi.

Suurin keskittymä syöttölöitä löytyy heti pääsisäänkäynnin oikealta puolelta Tivoli Food Hallista. Näihin ravintoloihin pääsee sisään myös kadulta, joten tarkkaan ottaen ravintola-alueelle astuminen tarkoittaa poistumista huvipuistosta. Mikäli ruokailun jälkeen on vielä tarkoitus palata takaisin Tivoliin, kannattaa pyytää ravintola-alueelle astuessa paikalla päivystävältä henkilökunnan edustajalta leima kämmenselkään. Samaa leimaa kannattaa hyödyntää myös muissa tilanteissa, jotka edellyttävät hetkellistä poistumista huvipuistosta. Jos siis esimerkiksi väsy yllättää kesken ilakoinnin, on täysin mahdollista poistua välillä majapaikkaan vetämään sikeitä, ja palata sitten takaisin huvittelemaan leimaa vilauttamalla. Kannattaa huomata, että näitä leimoja on tarjolla vain Food Hallin oven tuntumassa.

Oikein erityisen paljon Tivolista pitävän kannattaa harkita siellä majoittumista. Huvipuistosta kun löytyy myös loistohotelli Nimb. Tämä maurilaistyylinen itämainen palatsirakennus tuskin jää keneltäkään vierailijalta huomaamatta. Tarkkasilmäinen saattaa bongata hotellin pihanurmikkoa hoitamasta myös hauskan pupunkorvaisen robottiruohonleikkurin.

Tivolin puutarhasta ei kannata poistua vielä auringon laskettuakaan, sillä alueen upeasti suunniteltu valaistus tekee siitä mielenkiintoisen myös pimeällä. Meidän huvipuistossa vieraillessamme oli jo käsillä kesäkauden viimeinen viikonloppu ja aurinko laski kohtalaisen aikaisin. Saimme siis nauttia Tivolin valoista yöunista säästämättä. Ajankohdan varjopuolena muuten liki kesäisen lämmin päivä kääntyi nopeasti varsin viileäksi illaksi. Paleltumisen välttämiseksi kävin hakemassa parin kadunkulman päässä pääportilta sijaineessta majapaikastamme ylimääräisen vaatekerroksen. Pääsin takaisin sisälle näyttämällä Food Hallin ovelta kämmenselkään hakemaani leimaa. Samalla reissulla hotellilta tarttui myös mukaan kameran jalusta, jonka kanssa olikin kiva sihtailla nättejä kuvia kauniisti valaistusta huvipuistosta.


Tivoli Gardens on yksi Kööpenhaminen ykkösnähtävyyksiä ja siellä kannattaa ehdottomasti käydä, mikäli se sattuu vierailun aikana olemaan avoinna. Alue on upean näköinen ja siitä voi nauttia ihan vain puutarhana, vaikka varsinainen huvipuisto ei niin suuresti innostaisikaan. Kohtalaisen pienelle alalle on saatu mahdutettua niin monta tunnelmaltaan hyvin erilaista aluetta, että puisto tuntuu paljon kokoaan suuremmalta. Jokaisen nurkan kiertämiseen ei kuitenkaan lopulta menen kovin kauaa aikaa. Toisaalta paikan päällä saa helposti tärvättyä koko päivän, jos nauttii menosta täysin rinnoin. Laitteiden sijaan on mahdollista valita vaikka vain tietyt ruokapaikat, joissa haluaa käydä. Kyllähän siinäkin on jo huvipuistovierailua kerrakseen.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 24.4.2024 at 20:05

  Enpä tiennyt, että Tivoli on toiminut yhtenä Walt Disneyn innoittajana, aikamoista. Itse en Tivolissa ole ikinä jostain syystä käynyt, vaikka kööpenhaminassa ja aivan Tivolin vieressä olenkin ollut useamman kerran. Marika siellä on käynyt ja kuulemma tykkäsi paikasta. Seuraavalla matkalla täytyy itsekin käydä Tivolin tunnelmaa katsomassa. Ja kyllä, puiset vuoristoradat ovat kyllä mukavia! En tiennytkään, että ravintolatarjonta on noin laaja. Ja täytyy todeta, että puutarhassa on kyllä kaunis valaistus!

  Vastaa
  1. Aron 5.5.2024 at 23:53

   Tivolissa kannattaa ehdottomasti käydä, mikäli se sattuu avoinna olemaan. Paikka on tosiaan sen verran vanha jo, että Walt Disney on siellä ehtinyt hyvin vierailemaan omia suunnitelmia tehdessään.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *