Jaoin taannoin vinkkejä, joiden avulla kaltaiseni herräuniset ihmiset saavat nukutuksi joskus hieman hälyisissä hotelleissa. Näille vinkeille oli selvästi tilausta, sen verran usein niitä on käyty lukemassa. Sittemmin omat menetelmäni ovat hieman hioutuneet, mistä johtuen päätin palata aiheen pariin. Viimeisimmillä matkoillani käyttämäni kikat ovat toimineet sen verran hyvin, ettei äärimmäisille keinoille, kuten hotellin vaihdolle, ole ollut tarvetta.

Lisää aiheesta: Vinkkejä herkkäunisille hotellimajoittujille

Hotellihuoneen valinta

Kirjoitin jo viimeksi hotellihuoneen valinnasta. Haluaisin silti palata aiheeseen, sillä se on edelleen tärkeä. Parhaat edellytykset hyville yöunille on huoneessa, joka jo valmiiksi on mahdollisimman rauhallinen. Erityisesti huonosti äänieristetyissä hotelleissa naapurihuoneissa majoittuvat meluisat asiakkaat voivat tietysti aiheuttaa haasteita, mutta tätä on vaikea ennakoida. Eikä hyväkään äänieristys auta, jos naapurihuoneessa on teknoravit käynnissä. Varmuuden vuoksi kannattaa kuitenkin aina pyytää rauhallista huonetta. Tätä pyyntöä voi myös olla syytä tarkentaa tarkoittamaan kaukana hisseistä ja jääpalakoneista sekä muista asiakkaita houkuttelevista läpikulkupaikoista sijaitsevaa huonetta. Myös yhdistettäviä huoneita kannattaa karttaa. Ovi on äänieristyksen heikoin lenkki ja mikäli kahden huoneen välillä on ovi, kuuluvat kaikki pienetkin äänet huoneiden välillä todella selvästi. Tämä seikka on joidenkin hotellien vastaanottovirkailijoille hankala ymmärtää, vaikka minä en vielä toistaiseksi ole törmännyt yhteenkään ääntä vaimentavaan oveen yhdistettyjen huoneiden välillä.

Aina huoneen valitseminen ei ole mahdollista. Erityisesti myöhään saapuva vieras joutuu täyteen varatussa hotellissa ottamaan sen huoneen, joka sattuu vielä olemaan vapaana. Muissa tapauksissa valinnanvaraa voi olla ja toiveita kannattaa ehdottomasti esittää. Kannattaa myös heti tuoda hotellin tietoon, mikäli huoneessa on jotain mistä et pidä. Huoneen vaihtaminen onnistuu aina helpoiten, jos et ole ehtinyt sitä sotkemaan. Jos siis jo huoneeseen astuessasi huomaat huoneen olevan yhdistetty tai suoraan hissiä vastapäätä sijaitseva, kannattaa saman tien ennen taloksi asettumista palata takaisin vastaanottoon kysymään uutta huonetta. Tämä voi onnistua täyteen varatussakin hotellissa, mikäli kaikki asiakkaat eivät ole vielä ehtineet saapua paikalle. Hotelli on luultavasti halukkaampi vaihtamaan huonetta, mikäli heidän ei tarvitse siivota sinulle ensin annettua huonetta uutta asiakasta varten. Vaihto on myös itsellesi helpoin tässä kohdassa, koska et joudu pakkaaamaan matkatavaroitasi uudelleen.

Majoituksia eri reittejä pitkin varanneena olen havainnut, että suurimmalla todennäköisyydellä saa parhaan huoneen tekemällä varauksen suoraan hotellin omaa kanavaa pitkin. Hotels.comin ja Booking.comin kaltaisten välistävetäjien kautta varanneet asiakkaat sijoitetaan todennäköisemmin alempien kerrosten ”huonompiin” huoneisiin. Tämä on sinällään ihan ymmärrettävää, sillä hotelli saa parhaan katteen varauksista, joissa ei ole oman siivunsa nappaavia välikäsiä mukana. Vaikka eri varauspalvelut mainostavat tarjoavansa aina parhaat hinnat, ei tämäkään taida ihan aina pitää paikkaansa. Olen huomannut suoraan hotellilta varattuna hintojen olevan vähintään yhtä edullisia kuin varauspalvelujen kautta tarjotut. Mikäli kyseessä on ketjuun kuuluva hotelli, kannattaa liittyä ketjun kanta-asiakkaaksi. Kanta-asiakkuus ei maksa mitään ja sen kautta saa yleensä parhaat tarjoukset. Käytin aikoinaan paljonkin Hotels.comia ja jonkin verran Booking.comia, mutta viimeiset vuodet olen varannut majoitukseni aina suoraan hotellin omien sivujen kautta. Tänä aikana olen majoittunut hotellien ylimmissä kerroksissa ja olen aina saanut toiveitani vastaavan huoneen. Aiemmin taas päädyin usein alempiin kerroksiin ja huonetoiveiden toteutuminen oli muutoinkin paljon heikommalla tasolla.

Äänten vaimentaminen

Helpoin tapa häiriöiäänten vaikutuksen vähentämiseen on äänten vaimentaminen. Tämän menetelmän osalta olen edelleen samoilla linjoilla kuin alkuperäisessä vinkkilistassanikin, eli kannatan juuri tähän tarkoitukseen suunniteltuja korvatulppia. Ne vain yksinkertaisesti toimivat kaikkien äänten vaimentamisessa todella paljon paremmin kuin yleiskorvatulpat tai vaikkapa musiikin kuunteluun tarkoitetut tulpat. Käytän itse edelleen lähinnä Honeywellin valmistamia Bilsom-merkkisiä tulppia, ja niistä juuri pienempiä 303S-malleja. Pienemmät mallit ovat hyvät minulle, koska korvakäytäväni ovat ahtaan puoleiset. Muille parempi vaihtoehto ovat suuremmat 303L-mallit. Parhaan vaimennuksen takaamiseksi korvatulppien on hyvä pysyä paikoillaan napakasti, missä oikea koko auttaa suuresti. Bilsomin tulppien hyvä puoli on niiden saatavuus monista Suomen apteekeista. Toinen erityisesti nukkumistarkoituksiin käytettäviä korvatulppia tarjoava merkki on Mack’s.

Suomen korvatulppamarkkinoilla on tapahtunut kehittymistä, sillä ainakin joissain Helsingin apteekeissa on ajoittain näkynyt myynnissä Bilsomin lisäksi myös Mack’sin korvatulppia. Olen nähnyt hyllyssä niin Snore Blockerseja kuin pehmeitä Ultra Softejakin. Myös herkille ja ahtaille korvakäytäville sopivia ärtsyn pinkkejä Dreamgirl-korvatulppia on näkynyt myynnissä. Nämä viimeksi mainitut ovat minulle parhaiten sopivat Mack’sin malleista nimestään ja hempeästä väristään huolimatta. Mack’sin tulppien saatavuudessa on kuitenkin ollut selviä haasteita. Välillä niitä näkyy myynnissä, välillä taas saatavuutta ei ole kuukausiin. Osassa apteekeista myydään vain Mack’sin kittitulppia, joista minulla ei ole kokemuksia.

Äänen vaimennuksen osalta en ole itse huomannut käytönnössä Bilsomin ja Mack’sin tulppien välillä suurta eroa. Molemmat mainostavat tulppiensa vaimentavan ääntä 32-33 desibelin verran. Käytännössä kannattaa valita ne, jotka tuntuvat omiin korviin paremmilta. Mack’sin tulpat ovat hieman tahmean tuntuiset ja ne ikään kuin tarttuvat kiinni korvakäytävään. Tämä auttaa tulppia pysymään paikoillaan, mutta niitä pois nyppäistessä kannattaa olla kärsivällinen. Liian nopealla nykäisyllä tuntuu kuin puolet korvasta lähtisi mukaan. Mack’sin tulppien pakkauksessa on kyllä käyttöohje, jossa varoitetaan ottamasta tulppia pois liian nopeasti. Käyttöohje kannattaa siis lukea ennen käyttöä. Bilsomit eivät tunnu samalla tavalla tahmeilta, mutta ihan hyvin nekin paikoillaan pysyvät.

Äänten peittäminen

Paitsi vaimentaa, ääniä voi myös yrittää peittää toisilla äänillä. Tämä ajatus oli taustalla myös alkuperäisten vinkkieni yhteyssä mainitsemissani Bosen Sleepbuds -kuulokkeissa, jotka sittemmin vedettiin myynnistä teknisten ongelmien vuoksi. Ne eivät olleet tavalliset kuulokkeet siinä mielessä, että niillä ei pystynyt kuuntelemaan esimerkiksi haluamaansa musiikkia. Niissä oli tarjolla vain ennalta ohjelmoituja tausta-ääniä, joiden oli tarkoitus peittää alleen häiritsevä meteli. Taustaäänet olivat esimerkiksi rentoutusääniraidoilta tuttuja luonnonääniä ja vastaavia.

Osa ihmisistä kärsii myös näistä rauhallisista taustaäänistä, joten heille tämä metodi ei valitettavasti toimi. Täydellistä hiljaisuutta kaipaavalle ainoa toimiva apu lienee äänenvaimennus. Muille äänten peittäminen voi hyvinkin olla se kaikista helpoin ratkaisu. Me ainakin olemme molemmat huomanneet esimerkiksi ilmastointilaitteen tasaisen suhinan ja hurinan toimivan erinomaisena melun peittäjänä. Tällainen valkoinen kohina tuntuu toimivan monilla muillakin metelin peittämistarkoituksessa. Muistelen lukeneeni erään toisen matkabloggaajan käyttävän tornituuletinta nukkuessaan läpi vuoden juuri äänten peittämiseen. Muita monille sopivia taustaääniä ovat meren kohinan kaltaiset luonnonäänet. Tosin aaltojen äänet eivät ole tasaisia ja siksi niistä pääsee helpommin läpi häiritseviä ääniä.

Bosen Sleepbudsien jälkeen en ole kokeillut muita äänten peittämiseen tarkoitettuja kuulokkeita, vaikka olen sellaisista joskus netistä lukenutkin. Kuulokkeiden sijaan meillä on samaa tarkoitusta varten nykyisin matkalla mukanamme pieni mutta teholtaan järeähkö bluetooth-kaiutin. Meluisassa majoitusympäristössä laitamme kaiuttimen soittamaan unien ajaksi riittävällä teholla tasaista kohinaa, jonka olen rakentanut äänieditorilla. Editoinnissa kiinnitin erityistä huomiota siihen, ettei ääniraidassa esiinny jatkuvassa silmukassa soitettuna saumakohdissa minkäänlaisia räsähdyksiä ja poksahduksia. Mikäli haluat kokeilla tätä metodia, on suhinaraitani vapaasti ladattavissa täältä. Voit myös kokeilla ääntä alla olevan soittimen avulla.

Ensimmäisen kerran testasimme tätä ideaa kesällä 2022 Firenzessä, jossa kärsimme hotellihuoneeseen kantautuvasta öisestä kadun hälinästä. Ikkunan alta vaelsi tasaisena virtana joko baarista toiseen tai baarista majapaikkaan siirtyviä äänekkäitä ihmisjoukkoja. Nukuimme kaksi ensimmäistä yötä todella huonosti heräillen meteliin tämän tästä. Tuolla matkalla meillä ei vielä ollut omaa bluetooth-kaiutinta mukanamme, mutta taustaääniraidan olin jo ehtinyt editoimaan valmiiksi. Viimeisenä kolmantena Firenzen yönä päätimme katumeteliin kyllästyneinä kokeilla hotellihuoneen vakiovarustukseen kuuluvaa bluetooth-kaiutinta. Asetimme sen ikkunalaudalle, jolloin se soitti taustaääntä samasta suunnasta kuin mistä metelikin kuului. Tuona yönä emme heränneet kertaakaan meteliin.


Olemme nyt käyttäneet matkoillamme sekä äänten vaimentamista tähän tarkoitukseen tehtyjen korvatulppien avulla että äänten peittämistä bluetooth-kaiuttimen kautta soitetun valkoisen kohinan avulla. Nämä menetelmät ovat toimineet todella hyvin, emmekä ole kärsineet viimeisimmillä matkoillamme meluhaitoista. Ajoittain viereisistä huoneista ja käytävältä on voinut kuulut ääniä, mutta kohina on peittänyt ne alleen niin tehokkaasti, ettei niistä ole enää ollut häiriötä. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua myös muille herkkäunisille.

2 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 17.4.2024 at 19:54

    Ainiin, pitääkin tutustua noihin kunnollisiin korvatulppiin. Yleensä kokeilemani aina sattuvat, mutta kyse lienee siitä, että ovat väärän kokoiset. Tässä oli paljon hyviä vinkkejä, itsekin olen varsin huonouninen. Tuosta olen muuten eri mieltä, että hotellista saisi parhaan hinnan. Useita kertoja on käynyt niin, että hotellin aulasta hintaa kysyttäessä hinta on kalliimpi kuin Bookingin – ja lopputulos, että kehottavat ottamaan sieltä. Näin silti, että joutuvat tietysti maksamaan tästä halvemmastakin hinnasta vielä palkkion. Se sen sijaan varmasti on juuri noin, että huoneen sijainti saattaa olla huonompi.

    Vastaa
    1. Aron 17.4.2024 at 21:22

      En uskonut korvatulpissa olevan noin suurta eroa ennen kuin itse kokeilin. Perus Earien kanssa en nuku sen paremmin kuin ilmankaan, mutta näillä Bilsomeilla ja Mack’seilla tilanne on ihan toinen.

      Olen tainnut kysyä huonetta hotellin aulasta vain kerran tai kaksi. Yleensä teen varaukset aina netin kautta, vaikka olisinkin jo lähitienoilla matkalla. On toki mahdollista, että paikan päällä hinta on eri kuin netistä varattuna. Mutta hotellien omilla nettisivuilla hinnat ovat olleet aina kilpailukykyisiä näihin varauspalveluihin verrattuna.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *