Lennon laskeutuessa jollekin USA:n kentistä jännittää aina, kauanko aikaa tuhraantuu maahan saapumiseen liittyviin muodollisuuksiin. Toisinaan saattaa selvitä tunnissa, joskus menee kaksi. Jonottaminen ja byrokratian määrä tuntuvat todella turhauttavilta, mutta onneksi niiden minimoimiseen on nyt tarjolla toimivan tuntuinen vaihtoehto.

Lentokentillä on ollut käytössä jo joitain vuosia automaatteja, joissa matkailija voi itse kuvata sormenjälkensä ja naamansa, mutta näistä ei ole meidän kokemustemme mukaan ollut juuri apua. Prosessi on monimutkainen ja jonkin vaiheen mennessä pieleen on edessä paluu normaaliin jonotukseen. Viime vuoden puolella USA:n rajaviranomainen lanseerasi maahantuloprosessia nopeuttamaan tarkoitetun uuden palvelun nimeltään Mobile Passport Control. Testasimme tätä uutuutta viimeisimmällä matkallamme ja totesimme sen varsin helpoksi tavaksi lyhentää jonotusaikaa.

Mobile Passport Controlin ajatuksena on nopeuttaa byrokratiaa määränpäässä etukäteen syötettyjen tietojen avulla. Käsin täytettävän lomakkeen sijaan tiedot annetaan mobiilisovelluksen avulla jo ennen matkaa ja lähetetään hyväksyttäviksi perille saavuttaessa. Passintarkastus ja muut muodollisuudet ovat sinällään identtiset tämän järjestelmän kanssa kuin ilmankin sitä, mutta jutun jutu on erillinen lyhyempi jono Mobile Passport Controlia käyttäville matkustajille.

Kannattaa huomata, että suomalainen tarvitsee aina USA:han lomamatkalle saapuessaan hyväksytyn sähköisen matkustusluvan eli ESTA:n (Electronic System for Travel Authorization). Joissain eksoottisissa tapauksissa tai matkan keston ylittäessä 90 päivää ESTA ei käy, vaan tarvitaan viisumi. Tämä on kuitenkin ihan oma maailmansa ja omakohtaisten kokemusten puuttuessa en paneudu siihen sen syvällisemmin. Suurimmassa osassa tapauksista siis ESTA riittää ja se tarvitaan myös Mobile Passport Controlia käytettäessä.

Matkan valmistelu on hyvä käynnistää täyttämällä ESTA-hakemus hyvissä ajoin. Sen hyväksymisessä saattaa mennä jokunen päivä, joten ihan viime tippaan asiaa ei kannata jättää. Netti on täynnä huijaussivustoja, joihin ei kannata haksahtaa. Virallisen ESTA-hakemuksen osoite päättyy aina USA:n viranomaisten omaan .gov -päätteeseen. Kirjoitushetkellä ESTA:n virallinen osoite oli https://esta.cbp.dhs.gov/. Hakemus on maksullinen ja kirjoitushetkellä sen hinta oli $21. Maksun voi suorittaa luottokortilla tai PayPalin avulla.

Lentokentällä tai muussa maahansaapumispisteessä on erilliset jonot eri järjestelmiä käyttäville matkustajille. USA:n kansalaisille on omat jononsa, ESTA:a käyttävimme omansa ja uusimpana lisäyksenä on erillinen jono Mobile Passport Controlia käyttäville. Viimeksi mainittu on nimetty joko koko nimellä tai lyhenteellä MPC. Meidän viimeisimmällä USA:n matkallamme JFK:n kentällä New Yorkissa kaikki jonot olivat hämmästyttävän lyhyitä. Silti Mobile Passport Control -linjalla jono oli lyhin, sillä sitä ei ollut lainkaan.

Käyttääksesi Mobile Passport Controlia tarvitset iPhone- tai Android-älypuhelimen. Sinun pitää asentaa puhelimeesi virallinen Mobile Passport Control -sovellus, joka löytyy puhelimesi kauppapaikasta. Jos haluat varmistua, ettet vahingossa saa huijaussovellusta, kannattaa mennä puhelimen sovelluksella Mobile Passport Controlin viralliselle sivulle ja klikata sieltä kauppapaikan linkkiä. Virallinen sivu löytyy täältä. Kannattaa jälleen varmistaa, että sivun osoitteessa on pääte .gov.

Sovellukseen syötetään matkalle mukaan tulevien perheenjäsenten tiedot sekä otetaan puhelimen kameralla heistä valokuvat. Tämän jälkeen tehdään matkaa varten uusi hakemus, jossa kerrotaan matkustusväline ja maahansaapumispiste. Ihan kaikissa paikoissa Mobile Passport Control ei ole käytössä, mutta ainakin tärkeimmät kansainväliset lentokentät näkyvät listalta löytyvän. Koko lista löytyy Mobile Passport Controlin sivuilta täältä. Ainakin kaikki Finnairin suorien lentojen kohdelentoasemat löytyvät tältä listalta.

Sovelluksen käyttäminen on varsin helppoa. Itse sovelluksessa on hyvät ohjeet ja lisää löytyy Mobile Passport Controlin sivuilta. Sovelluksessa voi täyttää suurimman osan hakemuksesta jo ennen matkaa. Perille saavuttua täytyy vain kuitata, että on saapunut perille. Tällöin otetaan vielä uudet valokuvat jokaisesta matkustajasta ja lähetetään hakemus käsiteltäväksi. Tämä vaihe on järjestelmän heikoin lenkki, sillä se vaatii puhelimesta toimivan datayhteyden. Lentokentällä saattaa toki löytyä vapaasti käytettävä wifi, mutta sen varaan ei voine täysin tukeutua. Yksi vaihtoehto on käyttää suomalaisen liittymän reissudatapakettia, joita operaattorit yleensä mainostavat tekstiviestillä maahan saapumisen yhteydessä. Paketit ovat yleensä 19,90€ hintaisia ja niihin kuuluu 1-1,5Gb dataa operaattorista riippuen. Paketin saa aktivoitua vastaamalla operaattorin lähettämään tekstiviestiin.

Kun hakemuksen saa lähetettyä, pitäisi sen käsittelyn sujua nopeasti. Meillä siihen meni noin vajaa minuutti. Jos hakemus hyväksytään, antaa sovellus ohjeen jatkaa passintarkastukseen Mobile Passport Control -linjaa pitkin. Varsinainen passintarkastus menee normaaliin tapaan. Aiemmin sovellus generoi QR-koodin, joka piti esittää tiskillä. Enää tätä vaihetta ei kuitenkaan tarvita. Meidän kohdallemme osunut yrmeä virkailija höyläsi passit, ohjeisti sormenjälkien kuvaamisen ja kyseli asioita matkamme kestosta ja syystä sekä majapaikan osoitteen. Lopuksi passiin mäjäytettiin leima.

Näkyvin ero prosessissa normaaliin verrattuna oli oikeastaan se olematon jono. Koskaan aiemmin ei USA:han saapuminen ole tapahtunut yhtä sujuvasti. Olimme ulkona JFK:n kentältä 25 minuuttia lentokoneesta poistumisen jälkeen ja tästäkin ajasta viitisen minuuttia kului ruumassa matkanneiden laukkujen odotteluun.


Tämän yhden kokemuksen pohjalta voin lämpimästi suositella Mobile Passport Controlia Jenkkeihin matkaaville. Pitkän lennon jälkeen eivät maahansaapumismuodollisuudet loputtomalta tuntuvine jonotuksineen voisi vähempää kiinnostaa, joten kaikki prosessia helpottavat välineet kannattaa ottaa käyttöön. Hyvänä puolena useammin Jenkkeihin matkaava voi säilyttää matkustajien tiedot sovelluksessa, jolloin niitä ei tarvitse syöttää joka matkaa varten uudestaan.

Huom! Tekstin ohessa olevat kuvat ovat joko osittain tai kokonaan tekoälytyökalujen avulla luotuja. Omista kokoelmistani ei löytynyt kuvia lentokentiltä ja nämä tekoälyn näkemykset olivat niin hauskoja, että päätin käyttää niitä.

4 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 26.6.2024 at 22:51

    Kuulostaapa kätevältä. Viime kesänä olimme Yhdysvalloissa ja ainakin silloin meni tämä täysin ohi – olettaen, että tällainen siis oli jo silloin. Yhdysvalloissa tulee jatkossakin varmasti matkustettua, niin pitää itsekin testata.

    Vastaa
    1. Aron 28.6.2024 at 22:38

      Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Tuntuu hölmöltä, että muutamaan kysymykseen sovelluksessa vastaamalla ja kuvan ottamalla välttää jonottamisen, mutta näin tämä nyt kuitenkin ihan oikeasti menee.

      Vastaa
  2. Pirkko / Meriharakka 1.7.2024 at 08:27

    Viisumin saattaa tarvita myös oman matkailuhistoriansa takia, tyypillisin maa, jossa suomalaiset paljon käyvät, on Kuuba. Käynti siellä on viime vuosina vienyt ESTA-kelpoisuuden, mutta viisumin saa 10 vuodeksi ja sillä matkustaminen on ihan kätevää sekin – eipä tarvitse ESTAa askarrella uudelleen joka reissua varten.
    Kirjoittelin aiheesta jokin aika sitten tällaisen jutunkin: https://meriharakka.net/2023/01/05/esta-yhdysvallat/

    Vastaa
    1. Aron 1.7.2024 at 09:36

      Kiitos, tämä oli hyvä lisäys aiheeseen. Tuon näkökulman usein unohdan, kun nämä ESTA-kelpoisuuden menettämisen aiheuttavat maat eivät ole omissa suunnitelmissani mukana. Kuuba noista ehkä olisi se vähän kiinnostavampi, mutta sinnekään tuskin ihan lähitulevaisuudessa suuntaamme. Viisumi sinällään kuulostaa kätevältä, kun se kerran on voimassa noinkin pitkään ja maassa saa viettää kerrallaan puoli vuotta. ESTA on voimassa vain kaksi vuotta ja maksimi vierailun pituus on 3kk. Olen vieraillut USA:ssa myös peräkkäisinä vuosina, mutta valitettavasti tuolloinkin on vähintään passi mennyt uusiksi vierailujen välissä, joten ESTAn olen joutunut hakemaan joka reissua varten uudestaan.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *