USA on roadtripien luvattu maa. Olemme tehneet siellä kaksi isompaa automatkaa, joista molempien reittiä voi pitää klassikona. USA:sta eivät kuitenkaan klassiset roadtripit pääse loppumaan kesken. Automatkailun alkuaikoina 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä syntyi useampia tällaisia reittejä, joilla jokaisella on omat faninsa, ja joita yritetään pitää edelleen hengissä vuosikymmenten saatossa tapahtuneesta tieverkon merkittävästä uudistamisesta huolimatta. Internetistä löytyy paljon vinkkejä aiheesta.

Keräsin tähän yhteen viisi mielenkiintoisinta netistä löytämääni klassista autoreittiä. Näistä kaksi ensimmäistä ovat itse matkaamamme Pacific Coast Highway ja Route 66. Näiden lisäksi mielenkiintoisilta kuulostivat Kanadan rajalta Meksikonlahdelle mahtavaa Mississippiä seuraileva Great River Road, maan pohjoisosan halki rannikolta rannikolle kulkeva Yellowstone Trail sekä vastaava eteläisempi Dixie Overland Highway. Rakensin näistä kaikista niin tarkan kartan kuin netistä löytyneillä tiedoilla pystyin. Kuvitus on jälleen omista kokoelmistani kokoon raavittu. Sattumalta kaikkien reittien varrelta löytyi joitain kuvia. Tervetuloa nojatuolimatkalle.

1. Pacific Coast Highway

Ensimmäinen Jenkki-roadtripimme sijoittui länsirannikolle. Tästä matkasta tämä blogikin sai alkunsa. Olin jo pitkään halunnut matkata rannikkoa hipovaa Pacific Coast Highwayta pitkin Seattlesta Los Angelesiin. Tämä tie oli matkamme teemana, mutta emme sitä kuitenkaan orjallisesti noudattaneet.

Yllä näkyvään karttaan olen hahmotellut tuon klassisen reitin. Matka alkaa Washingtonin osavaltion Seattlesta, josta aluksi seurataan tietä 101 Olympian niemimaan ympäri ja kohti Oregonin osavaltiota. Sama tie vie Oregonin dyynialueen läpi Kalifornian puolelle.

Pian Kalifornian puolella alkavat punapuumetsät. Leggettin kaupungin kohdalla tie 101 jatkaa syvemmälle sisämaahan ja siispä on syytä vaihtaa tielle 1, jota pitkin matka jatkuu aina Los Angelesin eteläpuolelle Dana Pointiin asti. Halutessaan reittiä voi pidentää molemmista päistä, jolloin matka alkaa pohjoisessa Kanadan puolelta Vancouverista ja jatkuu etelässä aina San Diegoon asti.

Matkan varrelle mahtuu todella upeaa kallioista rannikkoa. On vaikea nimetä sitä kaikkein upeinta osuutta, sillä noita hienoja kallioita on niin Oregonissa kuin Kaliforniassakin. Moni kehuu myös Olympian niemimaata kauniiksi. Me tosin ohitimme sen kokonaan, joten omakohtaisia kokemuksia ei siitä ole. Usein upeimmaksi rannikon kohdaksi nimetään Big Surin osuus jonkin matkaa San Franciscosta etelään. Ymmärrän tämän kyllä hyvin, vaikka meidän kohdallemme osuikin todella harmaa ja sumuinen päivä tuota osuutta ajaessamme.

Eteläisessä Kaliforniassa rantakalliot antavat tilaa silmänkantamattomiin jatkuvalle hiekkarannalle. Myös sää muuttuu aurinkoisemmaksi. Pohjoisempana kun rannikon tuntumassa voi kesäisinkin olla hyvin epävakaista. Kuten laulussakin sanotaan, tuntuu kuin eteläisessä Kaliforniassa ei sataisi koskaan.

Minulle matka Pacific Coast Highwaylla oli todellinen unelmien täyttymys. Tosin tämän kerran elämässä -kokemuksen jälkeen alkoi miltei saman tien seuraavan automatkan suunnittelu.

Lisää aiheesta:
Roadtrip USA 2014, osa 2: Oregon
Roadtrip USA 2014, osa 3: Kalifornia
California State Route 1

2. Route 66

Toinen klassinen roadtrip oli meidän ruokakunnallamme vuorossa kesällä 2016, kaksi vuotta edellisen jälkeen. Reitti oli vielä edellistäkin klassisempi Route 66, josta innostuin oikeastaan ensimmäisen kerran vasta edellisen roadtripin suunnittelun yhteydessä. Koska Route 66 on se kaikista tunnetuin Jenkki-roadtrip, ei siihen voinut olla törmäämättä automatkailuun USA:ssa tutustuessaan. Oli sitten kyse blogeista tai tv-ohjelmista, oli yleisin reittivalinta juuri Route 66. Tälläkin matkalla teimme pieniä poikkeamia alkuperäiseltä reitiltä.

Route 66 kulkee yllä näkyvän kartan mukaisesti Chicagosta Los Angelesiin. Kyllähän se toki kulkee myös toiseenkin suuntaan, mutta yleensä suuntana on juuri Kalifornia. Tämä 1920-luvulla perustettu ja 1980-luvulla lopullisesti lakkautettu tie on varmasti ainakin nimeltä tuttu kaikille. Silti ainakin minä huomasin aiheeseen paremmin tutustuessani, että tiesin siitä oikeastaan etukäteen todella vähän.

Liki 4000 kilometriä pitkä Route 66 ei ollut koskaan mikään pääväylä. Teille numeroita jaettaessa tärkeimmät reitit saivat jonkin tasakymmennumeron. Jotenkin nimenomaan Route 66 on jäänyt elämään klassikkona vielä lakkauttamisensa jälkeenkin. Siihen viitataan lukuisissa kirjoissa, elokuvissa ja lauluissa. Nykyisin tie on korvattu isoilla moottoriteillä, mutta monin paikoin myös alkuperäinen reitti on olemassa.

Tien 66 varrella on loputtomasti nähtävää. USA on valtava maa ja tämä kahdeksan osavaltion alueella kulkeva tie tarjoaa todella monipuolisia maisemia. Illinoisin maissipeltojen ja Arizonan autiomaan on vaikea kuvitella mahtuvan samaan valtioon. Osa nähtävyyksistä on hyvin pieniä ja kotikutoisia, mutta joukossa on myös todella upeita luonnonihmeitä. Jokainen löytää tuolta varmasti omat suosikkinsa.

Jos joku ei ole huomannut, olen kirjoittanut melko paljon Route 66 -aiheesta.

Lisää aiheesta:
Route 66 roadtrip 2016
Route 66 – lyhyt oppimäärä

3. Great River Road

Route 66 -matkan yhteydessä teimme pitkän ylimääräisen kierroksen syvään etelään. Tämän retken yhteydessä ajoimme vähän matkaa Great River Road -reittiä. Tie oli meille ennalta täysin tuntematon, mutta painoin opasteita nähdessäni nimen mieleen ja tutustuin aiheeseen tarkemmin kotiin palattuani. Tämä mahtavaa Mississippijokea läheltä Kanadan rajaa aina Meksikonlahden rannalle asti seuraileva reitti kulkee kaikkiaan kymmenen osavaltion alueella. Kokonaispituus on liki 3800 kilometriä.

Hahmottelin Great River Roadin reittiä yllä näkyvään karttaan. Valitettavasti tästä reitistä ei ole kovin tarkkaa ohjetta saatavilla, joten reitti on hieman summittainen. Reitin alkupiste on kohtalaisen hankalassa paikassa etäällä suurkaupungeista ja isoista lentokentistä. Siksi tämän reitin ajaminen kokonaan vaatii aloittamista jostain vähän etäämpää. Reitti sinällään näyttää varsin mielenkiintoiselta ja sen varrelle osuu varmasti paljon nähtävää.

Route 66 ja Great River Road leikkaavat toisensa Missourin osavaltiossa Saint Louisin kohdalla. Omalla ylimääräisellä retkellämme tutustuimme myös kolmeen muuhun Great River Roadin reitille osuvaan kohteeseen. Näitä olivat rockin synnyinpaikka Memphis, Mississippin osavaltion kaunis pikkukaupunki Vicksburg sekä iloinen ja rento New Orleans. Jo pelkästään näiden kohteiden takia Great River Road kannattaa ajaa läpi. Lisäksi tarjolla on toki paljon näkymiä upealle Mississippijoelle.

4. Yellowstone Trail

Kaksi viimeistä listan reittiä ovat minulle kaikista vieraimpia. Nämä ovat kuitenkin todellisia klassikoita, sillä molemmat on mainittu American Automobile Associationin (paikallinen Autoliitto) vuoden 1918 rannikolta rannikolle kulkevia reittejä esittelevässä kartassa. Näistä reiteistä ensimmäinen näytti todella mielenkiintoiselta, jo ihan nimensäkin takia.

Tämä USA:n vanhimman kansallispuiston Yellowstonen mukaan nimetty Yellowstone Trail kulkee rannikolta rannikolle pohjoisten osavaltioiden läpi. Reitin varrelle osuu paljon vain harvojen turistien näkemää tienoota. Jonnekin Pohjois-Dakotaan ei eksytä ihan vahingossa vierailemaan. Yellowstone Trailin reitti on kuvattu todella pikkutarkasti täällä. Yritin rakentaa alla näkyvän kartan reitin parhaan kykyni mukaan noista yksityiskohtaisista ohjeista.

Minua kiehtoo kovasti tuo pohjoinen osa USA:sta, lähinnä juuri niiden tunnettujen nähtävyyksien vähyyden vuoksi. Osin tällä alueella on suomalaisilla pitkät perinteet, sillä juuri pohjoisiin osavaltioihin meiltä lähdettiin onnea onkimaan 1900-luvun alkupuolella. Michiganin pohjoisosissa toimii edelleen suomalaisten siirtolaisten aikoinaan perustama osuuskauppa. Satuin näkemään aiheesta tehdyn dokumentin televisiossa alkusyksystä. Yellowstone Trail ei varsinaisesti kulje juuri Michiganin halki, mutta kenties pieni kiertotie voisi olla paikallaan.

Meille tuttua osaa tästä reitistä ovat vain Chicagon tienoo sekä länsirannikon päässä Seattlen alue. Yellowstone Trail kulkee ennen Seattleen päättymistään Snoqualmien laakson halki ja näillä main reitin varrelle osuu kulttisarja Twin Peaksin kuvauspaikkoja.

Lisää aiheesta:
Twin Peaksin maisemissa

5. Dixie Overland Highway

Toinen American Automobile Associationin vuoden 1918 kartassa jo mukana ollut reitti on Dixie Overland Highway, joka kulkee Georgian osavaltion Savannahista USA:n eteläosan halki Los Angelesiin asti. Reitin varrelle osuu monia mielenkiintoisia paikkoja. Lämpöä sietämättömille suosittelen tälle reitille jotain muuta ajankohtaa kuin keskikesää, sillä USA:n etelälaidalla on silloin todella kuumat oltavat.

Dixie Overland Highway leikkaa Great River Roadin Mississippin osavaltiossa Vicksburgin kauniin pikkukaupungin tienoilla. Tuolla olemme mekin käyneet, mutta sen jälkeen meille tuttuja paikkoja tämän reitin varrelta saa odotella aina Arizonaan asti. Siellä valtavia saguarokaktuksia täynnä olevien kukkuloiden keskellä sijaitsevassa Phoenixissa olemme käyneet. Kalifornian puolella Dixie Overland Highway saavuttaa rannikon San Diegossa ja jatkaa edelleen pohjoiseen päättyen Los Angelesiin.

Tämäkin reitti vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Itärannikon aloituspaikka on meiltä näkemättä ja siitä eteenpäin tarjolla on jälleen eteläisiä osavaltioita, joissa emme ole vierailleet. Texasissa reitin varrelle osuu niin tuttuja kuin tuntemattomia paikkoja. New Mexicossa puolestaan tie kulkee niin UFO-tapauksista tunnetun Roswellin kuin White Sands National Monumentin valkoiten kipsihiekkadyynienkin paikkeilta.


Toivottavasti nämä klassikkoreitit toimivat innoituksen lähteinä tuleville automatkoille. Ainakin minulla näiden karttojen tutkiminen ja kuvien plärääminen nostivat matkakuumeen korkealle. Yhtään ei lohduta se tieto, että uusi roadtrip on suunnitteilla. Sen toteutumiseen kun näyttäisi olevan yli vuosi aikaa. Joko sinulla on seuraava roadtrip suunnitelmissa?

2 kommenttia

 1. Kaisa / Ribs & Coke 11.11.2018 at 17:32

  Kiva postaus! Ja todellakin nostatti road trip -kuumeen! 🙂 Monet paikat noiden reittien varrelta ovat tuttuja, mutta reittinä tullut ajettua ainoastaan Highway 1-tietä SF- L.A. väli. Jännä, että jotkut reitit niinkin vanhoja kuin 1918 vuodelta. Siihen aikaan kulkupelit ja tiet ovat olleet sitä luokkaa, että reittien taittaminen on varmasti vienyt moninverroin aikaa, huh huh. 🙂

  Vastaa
  1. Aron 11.11.2018 at 18:22

   Kiitos. On varmaan ollut aika vähän niitä ihmisiä, jotka ovat noita vanhimpia reittejä ajelleet silloin tuoreeltaan. Ja heillä varmasti on ollut aikaa. Pitkät automatkat kun taisivat olla noihin aikoihin vain rikkaiden hupia. Esimerkiksi kaverukset Henry Ford ja Thomas Edison kuulemma aikoinaan harrastivat moisia.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *