Key Westin trooppisella paratiisisaarella Floridan eteläisimmässä kolkassa sijaitsee kirjailija Ernest Hemingwayn museoitu kotitalo. Talo valmistui vuonna 1851 ja se edustaa ranskalaista siirtomaa-arkkitehtuuria. Talo nimettiin kansalliseksi historialliseksi maamerkiksi vuonna 1968.

Hemingway ja hänen toinen vaimonsa Pauline Pfeiffer saivat talon häälahjaksi vuonna 1931 Paulinen äveriäältä Gus-sedältä. Hemingwayt olivat asuneet Key Westissä jo kolme vuotta, mutta tämä talo oli heidän ensimmäinen oma kotinsa saarella. Pariskunta erosi vuonna 1940. Hemingway muutti seuraavan vaimonsa kanssa Kuubaan, mutta piti kuitenkin Key Westin talon itsellään kuolemaansa asti asuen siinä aina Key Westissä vieraillessaan.

Nykyisin Hemingwayn talo on suosittu vierailukohde. Suosittelen osallistumaan opastetulle kierrokselle, jotka sisältyvät pääsymaksuun. Oppaat ovat mainioita tarinankertojia. Ja tarinoita Hemingwaysta riittää, muutama niistä on lipsahtanut tähänkin postaukseen.

Talon takapihalla komeilee ensimmäinen Key Westiin koskaan rakennettu uima-allas. Isännän ollessa tyypillisellä hummailureissullaan Euroopassa sotakirjeenvaihtajana, päätti yksin kotiin jätetty vaimo laittaa vähän paikkoja uusiksi. Pois sai lähteä isännän rakas nyrkkeilykehä. Sen tilalle tuli uima-allas, joka vaimon mielestä oli talon kuin talon peruskalustoa. Saaren kallioiseen maaperään ei tuon ajan tekniikoilla kuoppaa niin vain tehtykään. Lätäkkö maksoi yli kaksi kertaa enemmän kuin koko talo. Tämän ajan rahassa laskettuna hinta oli miltei $350000.

Matkoiltaan palannut herra Hemingway ei uima-altaasta ilahtunut. Nyrkkeilykehän katoaminen harmitti, mutta vähintään yhtä paljon harmitti uima-altaan hinta. Vaimon kertoman mukaan Hemingway parkaisi vaimon vieneen häneltä kaiken viimeistä penniä myöten, joten saakoon hän senkin. Hän otti taskustaan sentin kolikon ja paiskasi sen maahan. Vaimo muurautti kolikon betoniin putoamiskohtaansa uima-altaan edustalle, jossa se vieläkin on nähtävillä.

Vierailupäivämme iltana talon puutarhassa oli jokin yksityistilaisuus, jonka valmisteluja tehtiin jo vierailumme aikana. Osana tätä uima-altaan vesi oli värjätty maitomaiseksi. Vesi ei siis normaalisti näytä noin omituiselta kuin kahdessa yläpuolen kuvassa.

Key Westin majakka sijaitsee aivan talon naapurissa, sen voi nähdä pilkistävän puutarhan puiden lomasta. Majakka olikin hyödyllinen maamerkki öisin, kun Hemingway horjui kotiin kantabaaristaan Sloppy Joe’sista.

Hemingwayn työhuone sijaitsee ulkorakennuksen yläkerrassa. Kirjailijan vielä asuessa talossa päärakennuksen ja työhuoneen välillä kulki silta. Nykyisin työhuoneeseen kurkistaakseen on ensin laskeuduttava maan tasalle ja noustava toiset portaat ulkorakennuksen toiseen kerrokseen. Hemingwaylla oli tapana nousta joka aamu katsomaan auringonnousua talon parvekkeelta ja siirtyä sitten työhuoneeseen kirjoitustyönsä pariin. Hattua on kyllä nostettava tällaiselle työmoraalille, etenkin herran alkoholinkäyttö huomioiden.

Hemingway kirjoitti Key Westin talossa asuessaan mm. kirjan To Have and Have Not (suom. Kirjava satama), joka minulla oli Floridan matkalla reissulukemisena. Sopivan ohut teos ei etenkään pokkariversiona tuonut isoa lisäpainoa matkatavaroihin. Työhuoneeseen voi vilkaista, mutta sisälle sinne ei vierailijoilla ole asiaa. Huoneessa on nähtävillä Hemingwayn Remington-kirjoituskone, jolla hän kirjoitti suuren osan tunnetuimmista teoksistaan.

Hemingway teetti taloon ison remontin. Talo olikin muuttohetkellä edellä aikaansa. Modernit mukavuudet, kuten juokseva vesi toisen kerroksen kylpyhuoneessa, eivät vielä olleet ainakaan Key Westissä arkipäivää 1930-luvulla. Talossa nähtävillä olevat huonekalut ja esineet ovat alkuperäisiä. Hemingway itse piti espanjalaisista huonekaluista. Hän oli myös taiteen ystävä. Pauline puolestaan toi Pariisissa asuessaan keräämänsä kokoelman kalusteita mukanaan taloon. Valaisimet ovat hänen valitsemiaan.

Kierros talossa on täynnä huumoria. Vai miltä kuulostaa Hemingwayn kantakapakan pisuaari keskellä puutarhaa. Hemingway osti pisuaarin muistuttamaan häntä siitä valtavasta rahasummasta, jonka hän on kaatanut baarissa alas kurkustaan ja hieman myöhemmin edelleen pisuaariin. Pauline teki pisuaarista juomapaikan kissoille. Valitettavasti en löytänyt valokuvakokoelmastani kuvaa tästä pihakoristeesta. Pisuraaria ei muuten enää saa käyttää alkuperäiseen tarkoitukseensa, joten hädän yllättäessä kesken vierailun ei kannata suunnata puutarhaan.

Talo on täynnä muistoja Hemingwayn maailmanmatkoilta. Hemingway harrasti metsästystä ja toi mukanaan monenlaisia päitä seinille ripustettavaksi. Ajat ovat muuttuneet, enää ei moista menoa katsota hyvällä. Parempi niin. Kuvia Hemingwayn Afrikan safareista voi katsella täältä.

Hemingwayn talo on mainio vierailukohde etenkin kissoista pitäville. Ehkäpä juuri siksi parempi puoliskoni oli paikasta niin innoissaan. Hemingway sai merikapteenilta lahjaksi kuusivarpaisen kissan. Aikoinaan kuusivarpaisten kissojen oletettiin saavan paremmin hiiriä kiinni ja tästä syystä niitä jalostettiin laivakissoiksi. Kissa sai jälkeläisiä ja nykyään näitä otuksia on jo kokonainen klaani, kaikkiaan noin 50 yksilöä, talon alueella. Osa on kuusivarpaisia ja osalla varpaita on jopa seitsemän. Kissoista huolehtiminen on yksi henkilökunnan tehtävistä.

Oppailla on taskussaan mukana herkkuja kissoille. Karvakamuille on siis tarjolla pientä vaivanpalkkaa, jos he suostuvat armollisesti vähän poseeraamaan turisteille. Yksi nuori kissa vietti iltapäivää makuuhuoneessa sängyn päällä. Päiväohjelma oli hyvin hallussa, kissa oli heti valmiina nauttimaan herkkupaloja ryhmämme saapuessa huoneeseen.

Hemingwayn talon puutarhassa on myös oma hautausmaa edesmenneille maukujille. Hurjan hurrikaani Irman jälkeen Hemingwayn talon kissojen ystävät saivat onneksi huokaista helpotuksesta. Kissat selvisivät myrskystä. Eräs henkilökunnan edustaja päätti jäädä taloon huolehtimaan kissoista myrskyn yli. Hemingwayn talon vankat kiviseinät kestivät tämänkin myrskyn. Talo säilyi ehjänä ja on edelleen avoinna yleisölle.

Vierailu Hemingwayn talossa maksaa aikuisilta $14 ja lapsilta $6. Koska talo on voittoa tavoittelematon kohde, ei hintaan lisätä veroa. USA:ssahan yleensä hinnat aina ilmoitetaan verottomana ja kokonaishinta selviää turistille usein vasta maksamisen yhteydessä. Hinta on tarkistettu kirjoitushetkellä, huhtikuun 2016 vierailustamme hinta on ehtinyt jo vähän nousta. Maksu tulee suorittaa käteisellä. Maan yleisistä tavoista poiketen siis luottokortti ei kelpaa.

Muut kirjoitukset aiheesta Key West:

6 kommenttia

 1. Martina 19.11.2017 at 16:25

  Mielenkiintoinen juttu. En ole normaalisti museoihmisiä, mutta tällaiset museoidut kohteet kiinnostavat. Samoin Key West kiinnostaa todella paljon, vaikken ole siellä vielä käynytkään. Viime Miamin reissulla mietimme pitäisikö hurauttaa sinne autolla, mutta aikataulut eivät sallineet sitä. Jäi vähän harmittamaan, mutta onpahan syy reissata lätäkön yli vielä uudestaan. 🙂

  Vastaa
  1. Aron 19.11.2017 at 18:02

   Kiitos! Key West selvästi jakaa mielipiteitä. Joidenkin mielestä paikka on umpitylsä. Me kuitenkin tykkäsimme kovasti, ei vähiten trooppisen lämmön vuoksi. Matka mantereelta saariketjun läpi on myös todella mielenkiintoinen. Tunnelma Key Westissä on mukavan rento ja vanhat puutalot upeita. Hemingwayn talossa parasta, kissojen lisäksi, oli mainio opastettu kierros. Opas oli aivan mahtava tarinankertoja. Kyllä noiden seinien sisällä on monenmoista tapahtunut.

   Vastaa
 2. Kaisa / Life Without Seasons 19.11.2017 at 20:38

  Moikka! Hemingway vaikutti mielenkiintoiselta tyypiltä. Hän oli ilmeisen tarkka rahoistaan ja huumorintajua näköjään löytyi myös. Kaunis koti ja plussaa söpöistä monivarpaisista kissoista. 🙂

  Vastaa
  1. Aron 19.11.2017 at 20:49

   Heh. Kyllä vain. Herra oli myös kovin onnettomuusherkkä. Joka reissulla meni vähintään joku luu poikki.

   Vastaa
 3. Heidi / Auringon alla 26.11.2017 at 18:17

  Olemme käyneet Key Westissä kahdesti, mutta molemmilla kerroilla niin pikaisesti, ettemme ole varsinaisesti vierailleet missään ja kävelleet tuosta vain ohitse. Mutta vaikuttaa mielenkiintoiselle, ja erityisesti olen aina halunnut päästä kurkkimaan noiden talojen sisälle, joten tuossa olisi museon muodossa yksi mahdollisuus 🙂 Uskon, että menemme tuolle suunnalle vielä joskus vaikkapa pariksi päiväksi, joten sitten pitää vierailla tuollakin!

  Vastaa
  1. Aron 26.11.2017 at 19:05

   Suosittelen kyllä lämpimästi vierailua Hemingwayn talossa. Tosin se on kyllä kivestä tehty, klassiset Key Westin talot ovat puisia. Meidän hotellimme oli juuri tällainen puutalo. Niissäkin on varsin omanlainen fiiliksensä. Mekin aiomme viettää seuraavalla kerralla Key Westissä enemmän aikaa. Ihastuimme kaupunkiin oikein tosissaan. 🙂

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *